Hlavní obsah

Seznam Zprávy před klíčovými volbami vysílají reportéry do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Reportéři Milan Rokos a Filip Harzer před volbami do europarlamentu vyráží do pěti zemí EU. Zaměří se na témata blízká i českému voliči, říká v rozhovoru o projektu Reportéři v Evropě vedoucí zahraniční rubriky Ondřej Klapal.

Článek

Ondřeji, proč s projektem Reportéři v Evropě přichází zahraniční rubrika Seznam Zpráv právě v těchto dnech?

Blíží se volby do Evropského parlamentu a ty jsou z hlediska Evropské unie poměrně důležitou událostí, ačkoliv si to často v Česku mnozí možná neuvědomují. Ty volby mají vliv na to, jakým směrem se bude ubírat nejen EU, ale i Česká republika. Před volbami tak považujeme za důležité přiblížit českým čtenářům i nálady voličů v dalších evropských zemích, které mohou být určující pro další směřování Evropy.

Sice se to říká takřka před každými volbami do europarlamentu, ale tentokrát to opravdu vypadá, že by v mnoha zemích mohly uspět, či dokonce i vyhrát populistické, až krajně pravicové strany. A ty často prosazují program, který se nějakým způsobem snaží výrazně změnit EU. V některých případech ty strany prosazují i vystoupení své země z Evropské unie nebo o tom v minulosti aspoň mluvily, takže ty naše cesty jsou zaměřené tímto směrem.

Na základě čeho jste pro reportérské cesty vybrali – jak jsi mi prozradil – Německo, Rakousko, Francii, Maďarsko a Nizozemsko?

Právě v této pětici zemí by podle různých analýz a průzkumů mohly uspět krajně pravicové a populistické strany. Ve Francii jde o Národní sdružení Marine Le Penové, v Nizozemsku má našlápnuto k vítězství krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která už zvítězila v parlamentních volbách. V Rakousku by snad poprvé v historii mohla zvítězit Svobodná strana Rakouska a v Maďarsku máme Viktora Orbána a Fidesz.

Tou pátou zemí je Německo, kde to sice úplně na vítězství Alternativy pro Německo (AfD) nevypadá, v průzkumech vedou křesťanští demokraté, kteří jsou teď také v opozici, ale AfD vede zvlášť na východě v bývalých spolkových zemích, na území bývalé NDR. Ve volbách by si mohla odnést druhé místo, což by bylo z hlediska Německa naprosto bezprecedentní. V Německu se reportér Seznam Zpráv Milan Rokos vydá do Durynska, které je jednou z hlavních, ne-li největší baštou AfD v Německu.

Kdo Milana Rokose v cestách po Evropě doplní?

Cesty pokrývají dva reportéři, jedni z nejzkušenějších, Milan RokosFilip Harzer, kteří vybrané země budou navštěvovat postupně. Možná se v některé chvíli stane, že budou třeba v zahraničí paralelně, ale ten původní záměr je, že budou vyjíždět postupně.

Milan už byl v Nizozemsku, Filip je momentálně v Maďarsku. Předpokládáme, že do Francie a Rakouska nepojedou sami, ale za doprovodu našich fotoreportérů. Články budou vycházet víceméně až do evropských voleb.

V úvodním článku nabízíte několik přehledných infografik. Plánujete tedy i další texty doprovodit i dalšími grafy, a případně tedy i galeriemi?

Určitě s tím počítáme zatím u Francie a Rakouska. V těchto zemích se Milan s Filipem vydají i do alpských středisek, která mají za sebou poměrně náročnou zimu a může je ohrozit klimatická změna. Budou zjišťovat, jak se tam provozovatelé se zimou popasovali a co bude dál, jaká jsou jejich očekávání od Evropské unie. Klimatická změna je pro evropské volby výrazným tématem. Z průzkumů vyplývá, že dokonce pro lidi v západní Evropě jde o zásadní téma a za důležité téma považují také Green Deal.

Reportéři tedy plánují zpovídat spíš hlasy voličů, nebo budou i rozhovory s politiky?

O schůzky s politiky se snažíme samozřejmě také, ale nerad bych zatím prozrazoval něco konkrétního. Ale třeba Milan Rokos si z Nizozemska přivezl rozhovor s europoslankyní Sophií In’t Veld, kterou shodou okolností nedávno časopis Politico označil za jednu z několika političek, které se rozhodně vyplatí v příštím volebním období Evropského parlamentu sledovat.

Vrátím se ještě k výběru pěti evropských zemí. Byl jedním z důvodů, které země zvolit, i nějaký váš předpoklad, že by v těch tématech mohl český čtenář spatřovat paralely s tím, co zná z domoviny? Že mu budou blízká?

Ano. Německo a Rakousko jsou sousední státy, alpská střediska často hostí i české turisty, spousta lidí ráda jezdí třeba do Vídně a zná tamní atmosféru. Takže plány jsou i takové, že třeba ve Vídni vznikne nějaká reportáž o tom, jak se toto velkoměsto vypořádává s migrací, což je téma, které je blízké i českému voliči. A víme, že naše čtenáře zajímá zmiňovaná změna klimatu.

Reportáže z Maďarska

A ty se jako editor těšíš na jaká témata? Která země tě „baví“?

Z toho, co jsme už vydali, mě moc bavil třeba rozhovor Milana Rokose s autorem knihy o Geertu Wildersovi, to pro mě bylo mimořádně zajímavé.

Jinak se osobně nejvíc těším na Rakousko, protože k němu mám z osobních důvodů blízko, navíc jsme se mu v redakci, myslím, dlouho detailně nevěnovali. Mám rád atmosféru té země a také Vídeň, kam se Filip chystá vydat. Pro mě je to zajímavé i proto, že letos Rakousko kromě těch evropských voleb čekají i parlamentní volby a ty budou ještě směrodatnější.

Reklama

Doporučované