Hlavní obsah

„Když se urny na noc zamykají, vyvolává to podezření“. Rakušan navrhl změnu

Foto: Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan představil zcela nový zákon o volbách. Volební systém prý měnit nechce.

Reklama

Volby budou trvat patnáct hodin, sčítat hlasy začne komise už v pátek v noci, plánuje změnu Ministerstvo vnitra.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na setkání s novináři představil návrh zcela nového zákona o správě voleb z dílny Ministerstva vnitra. Hlasovat se má nově v jediný den, konkrétně v pátek, od sedmi hodin ráno do deseti večer. Ministerstvo zároveň chystá jednotný registr voličů, kteří tak dostanou možnost požádat o volební průkaz i mimo svoji domovskou obci.

Hlavní změnou díky zákonu, který by podle Rakušana měl začít platit od roku 2026, má být zkrácení doby hlasování ze dvou na jeden den.

„Rozhodně nechci předjímat, že dochází k manipulaci s volbami. Na druhé straně jistá rizikovost toho, že se někde přes noc zamyká urna… Stíny nejrůznějších fám a podezření to samozřejmě může vyvolávat,“ naznačil Rakušan, co je hlavní motivací ke změně zákona. Zároveň zdůraznil, že je Česká republika jedinou členskou zemí EU se dvěma volebními dny.

Volební místnosti se mají otevřít vždy v pátek v sedm hodin ráno a zavřít v deset hodin večer. Voliči tak dostanou možnost hlasovat během patnácti hodin. To je víc než při současné praxi, kdy jsou volební místnosti otevřené v pátek odpoledne a v sobotu do 14 hodin.

„Účinnost zákona předpokládáme k 1. lednu 2026, protože řada věcí je závislá na novém informačním systému, který bude třeba pro přijetí zákona vytvořit,“ řekl Rakušan.

Ministerstvo by mělo vytvořit jednotný registr všech voličů, podle ministra takový systém vyjde asi na 200 milionů korun a ročně bude jeho provoz stát 20 až 40 milionů. Nyní mají registry svých voličů jednotlivé obce. Díky tomuto registru bude možné požádat o volební průkaz i v jiné obci, než kde občan volí.

Pevně dané datum voleb

Registr má zjednodušit práci přibližně 6 500 českých obcí, které operují s vlastními seznamy. Má také umožnit elektronické podávání kandidátních listin nebo sběr elektronických podpisů na petici na podporu kandidatury.

Zákon naopak nemá ambici nijak zasahovat do volebního systému, tedy do způsobu, jak se hlasy voličů přepočítávají na mandáty politiků, řekl ministr. Rakušan odmítl, že by například senátní volby mohly být díky chystané legislativě pouze jednokolové, jak navrhoval předseda ANO Andrej Babiš.

„Nemám rád návrhy na změnu voleb na základě vlastního výsledku u voleb. To znamená: ‚Neuspěli mí kandidáti ve druhém kole, uděláme jednokolové volby,“ komentoval Babišův návrh Rakušan.

Zákon má omezit i manévrovací prostor prezidenta při vyhlašování termínu voleb. Komunální, senátní a krajské volby budou mít pevně dané datum – pátek v prvním říjnovém týdnu.

Na korespondenční volbě chybí politická shoda

Přibližně sto tisíc členů sčítacích komisí by si mohlo drobně polepšit díky tomu, že odměnu za sčítání zákon oprostí od daní. Naopak dlouho chystané korespondenční hlasování, ke kterému směřovala předchozí verze chystaného návrhu, zřejmě ještě nepřijde.

„Já osobně, a teď budu mluvit za sebe, jsem velkým příznivcem korespondenční volby, zejména korespondenční volby ze zahraničí,“ řekl Rakušan. Podle ministra ale chybí širší politická shoda.

Návrh zákona o správě voleb si neklade za cíl ani zavedení elektronické volby. Podle Rakušana k tomu debata ani politická situace v Česku nedospěly. Ministr ale zřídil pracovní skupinu, která by se od konce listopadu měla pravidelně setkávat a diskutovat o elektronické volbě nebo centralizovaném sčítání volebních lístků.

„Otvíráme pracovní skupinu k diskusi, jakým směrem by digitalizace voleb v České republice měla pokračovat, zda tady bude politická shoda, že budeme digitalizovat procesy. Jestli je vůbec do budoucna možné se bavit o nějaké elektronizaci voleb jako takové,“ řekl Rakušan.

Reklama

Doporučované