Hlavní obsah

Bylo tady Zemanovo, teď Babišovo. „Budu ho volit, i když na něj kydají.“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lišany v Ústeckém kraji.

Reklama

Prezident Miloš Zeman dvakrát za sebou a s obrovskou převahou vyhrál volby v obci Lišany v Ústeckém kraji. Naposledy tu jako kandidát získal 94 procent hlasů. Seznam Zprávy zjišťovaly, ke komu se jeho voliči přesunou.

Článek

Malá vesnice Lišany je obklopena poli. Na návsi projede během dopoledne víc traktorů než aut. A je to logické, všichni místní říkají, že lidé tady pracují hlavně v zemědělství.

Po příjezdu do centra obce si nejde nevšimnout kamene se stříbrnou deskou, která připomíná, že vesnici navštívil v roce 2018 prezident Miloš Zeman a že tu u této příležitosti byl vysazen strom.

„Milí moji, neboť jak jinak říkat lidem, kteří mi dali 94 procent, hrozně vám za to děkuji,“ řekl v úvodním projevu tehdy v Lišanech Miloš Zeman, který v obci získal největší podporu v rámci České republiky.

Je zkrátka jasné, že tady je Zemanovo. Seznam Zprávy přijely do obce zjišťovat, komu plánují hodit svůj hlas voliči končícího prezidenta. Hned po příjezdu navštěvuje reportér místní obecní úřad.

Po příchodu jsou v chodbě na nástěnce historické fotografie vesnice a v jedné místnosti se svítí a sedí tam zaměstnankyně úřadu a zrovna mluví s pětasedmdesátiletým seniorem panem Petrem. Na nástěnce v místnosti nechybí fotka prezidenta Zemana a jeho podpis.

Pan Petr volil Zemana, po deseti letech na Hradě ale není nadšený. „Volil jsem Miloše Zemana, teď ale vidím Babiše nebo Středulu. Na Babiše všichni kydají,“ vysvětluje senior, kdo je jeho favoritem před volbami.

Podívejte se, jak to v Lišanech vypadá:

+6

Zemanův konec ve funkci vítá. „Jsem strašně rád, dal jsem mu hlas. Když tady byl, tak jsem na náměstí ani nešel. Změnil se a jeho okolí je strašné. Po deseti letech cítím zklamání,“ hodnotí Zemanovo působení.

V Lišanech žije kolem 160 obyvatel, je tady zemědělské družstvo a farma na chov prasat firmy ANIMO Žatec, která patří pod Agrofert.

„Firma zaměstnává v Lišanech přibližně 50 zaměstnanců. Přímo z Lišan je přibližně třetina zaměstnanců,“ popsal mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský, jak významný zaměstnavatel je firma pro obyvatele Lišan.

Andrej Babiš vyrazil tento týden do Ústeckého kraje

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš vyrazil tento týden na dva dny do Ústeckého kraje. Navštívil několik firem, města, obce a setkával se s voliči. Reportéři Seznam Zpráv jeho první výjezd v roli kandidáta na prezidenta sledovaly.

Jedna ze zaměstnankyň firmy, která bydlí přímo v Lišanech, popsala Seznam Zprávám pod podmínkou anonymity, koho bude volit v prezidentských volbách. „Budu se přiklánět k Babišovi. Čapí hnízdo je mi jedno, byla jsem tam, je tam hezky. Myslím, že tady ho bude volit hodně lidí. Jsem spokojená, nepracuji s lidmi, ale zvířaty,“ potvrzuje další obyvatelka Lišan, že po Zemanovi je pro ni přijatelný šéf hnutí ANO.

Paní je samoživitelka a nejvíc ji trápí zdražování jídla. „To trápí asi každého, je to nehorázné. Máme statek a zvířata. Lidé, co toto nemají, tak jsou na tom špatně,“ dodává.

Foto: Seznam Zprávy

Letos v komunálních volbách v Lišanech uspěly levicové strany.

V komunálních volbách uspěly v Lišanech dvě politické strany – ČSSD a KSČM. Je tedy jasné, že ve vesnici jsou hlavně levicoví voliči. To potvrzuje i důchodce pan Karel, kterému je 71 let a přes plot nadává na současnou vládu. Rovnou říká, že bude určitě volit Babiše.

„Prezidenta Miloše Zemana jsem volil. Líbí se mi, že je chytrý. Nikdy jsem neviděl, že by měl během projevu papírek. Na vysvědčení bych mu dal dvojku. Teď to bude pan Babiš, myslím, že má největší šance. Čapímu hnízdu nevěřím a i kdyby, co dělal Kalousek,“ říká mi rozhořčeně pan Karel.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Důchodce pan Karel bude volit Andreje Babiše.

Během rozhovoru se seniorem přichází další muž o berlích, který už je také v důchodu. Stejně jako mnoho jiných i on v předchozích volbách hodil svůj hlas Miloši Zemanovi. S prací prezidenta je spokojený.

„Byl jsem tady, když tu byl v roce 2018. Když tady seděl na pódiu s naším bývalým starostou, tak jsem si ho vyfotil. Teď ještě nevím, koho budu volit. Nejspíš Babiše. Pavla ani Nerudovou určitě ne,“ vysvětluje během toho, co jde nakupit do místních potravin.

V Lišanech není hospoda, školka nebo třeba pošta. Seznam Zprávy žádaly o rozhovor i starostu Miroslava Lešáka. Z osobního setkání se omluvil a na zaslané dotazy nereagoval.

V roce 2013 získal Zeman v Lišanech podporu 87 procent, v roce 2018 už to bylo dokonce rekordních 94 procent.

Foto: Seznam Zprávy

V roce 2018 získal Zeman téměř 94 procentní podporu.

Foto: Seznam Zprávy

I v roce 2013 lidé v Lišanech jasně volili Zemana.

Reklama

Doporučované