Hlavní obsah

Babiš mezi voliči: „V Lánech bych určitě nebydlel“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš zahájil kampaň v Ústeckém kraji.

Reklama

aktualizováno •

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš vyrazil na první výjezd v rámci kampaně do Ústeckého kraje. V obcích se ho lidé ptali nejen, jak to bude dál s energiemi, ale třeba i na jeho postoj ke kontroverznímu dílu na budově vnitra.

Článek

Před knihovnou v Košťanech, nedaleko Teplic, stojí krátce před polednem početný hlouček lidí, především seniorů. V rukou drží propagační knížky hnutí ANO, které dostali od organizátorů. Babiš se objeví vzápětí. Tradičně v karavanu, který má však zbrusu nový polep - ze všech stran jsou nová hesla jeho prezidentské kampaně.

Všichni vytáhnou mobily a šéfa hnutí fotí. Kdo seděl uvnitř knihovny, rychle vychází ven. Narozdíl od výjezdů před komunálními volbami nejsou na místě žádní odpůrci, a Babiše tak čeká vřelé přijetí. Uvnitř knihovny, kde se chystá podepisovat knihy, je připravené bílé víno, koláčky a nealkoholické pivo.

Babiše si přišla zblízka prohlédnout i paní Libuše. „Osobně jsme byla spokojená s jeho vládou, nyní spokojená nejsem. Pravděpodobně ho budu volit, budu ale sledovat i další. Pro mě byl nejdřív generál Pavel, ale co jsem četla, tak mu hlas nedám, bude to pan Babiš,“ vysvětluje seniorka, proč bude volit šéfa ANO.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Paní Libuše je voličkou Andreje Babiše.

S transparentem „Babiš na Hrad“ poslouchá Babišův projev pan Karel. „On jediný má v programu lidi, ostatní se o lidi nezajímají. Proto ho volím a jsem tady. Pokud se dostane do druhého kola, tak podle mě uspěje,“ předpovídá mu zářnou budoucnost.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pan Karel bude volit Andreje Babiše v prezidentských volbách.

Babiš ví, na kterou notu promluvit. Otevírá téma energetické krize a kritizuje současný kabinet Petra Fialy. „Ekonomické věci vláda nebere v potaz. My jsme jim dávno navrhovali, aby lidem pomohli s energiemi. Máme obrovskou inflaci a viděli jsme výsledky rozpočtu do konce října,“ řekl nastoupeným seniorům Babiš. O dosavadní vládní pomoci občanům se nezmiňuje.

Sám od sebe také mluví o tom, že nekandiduje kvůli kauze Čapí hnízdo. „Není pravda, že bych kandidoval kvůli tomu. Kdybych se stal prezidentem, ano, tak získám imunitu na pět let v rámci funkce, ale není to kvůli tomu,“ ujišťuje voliče.

Jak se měnil Babišův postoj ke kandidatuře

Před tím, než definitivně oznámil svoji kandidaturu na prezidenta, udělal šéf hnutí ANO Andrej Babiš řadu otoček. Zmapovali jsme jeho trnitou cestu k ohlášení kandidatury na prezidenta.

Ze seniorů mu nikdo neoponuje. S tichým protestem se setkává až v Oseku, další obci na programu jeho karavanového turné. Na místě setkání s voliči stojí muž s transparentem, na kterém stojí: Stydím se za trestně stíhaného kandidáta na prezidenta. Na otázky reportéra ale odpovídat nechce. Vše, co chtěl říct, stojí na transparentu.

I na této zastávce se Babiš pouští do diskuze. Od jedné ze starších dam dostává dotaz, co si myslí o vyobrazení Putina v igelitovém pytli na mrtvoly mezi českou a ukrajinskou vlajkou, které se objevilo na budově Ministerstva vnitra na svátek 28. října.

„Pan Rakušan to přehání, on je strašně agresivní vůči všem. Mám pocit, že to tam nepatří,“ prohlásil Babiš. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyvěšení díla odsouhlasil, sklidilo protichůdné reakce.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Tichý protest v Oseku.

V Oseku hnutí ANO rozdávalo svým příznivcům dotazníky. Prezidentský kandidát chce očividně zjistit, jaká témata voliče nejvíce pálí a neměl by je tedy ve svých projevech opomenout. Zároveň lidem nabízí informace o kampani z první ruky - pakliže vyplní kontaktní údaje.

Poté Babiš vyrazil se svým týmem do Duchcova a Bíliny. Scénář byl vždy stejný, šéf ANO měl úvodní projev, mluvil o kandidatuře na Hrad, kritizoval vládu a poté odpovídal na dotazy.

Poslední zastávku měl Babiš v restauraci v Teplicích, kam dorazil před 18. hodinou. Mluvil o tom, kolik bylo v rámci hnutí kandidátů na prezidenta. „My jsme asi šest týdnů analyzovali, kdo by mohl být náš kandidát. Měli jsme pět kandidátů, paní Schillerovou, pana Havlíčka, pana Vondráčka, chvilku i pana Stropnického a mě,“ poodkryl Babiš taktiku ANO před tím, než oficiálně oznámil kandidaturu on sám.

Babiš také předem řekl, co se stane, pokud by v boji o Hrad neuspěl. „Pokud nevyhraju, zůstanu předsedou hnutí,“ uvedl. A řekl, že pokud by naopak uspěl, v Lánech by určitě nebydlel.

Podívejte se, jak vypadá prezidentská kampaň Babiše na severu Čech:

+28

Dopoledne zahájil Babiš svoji návštěvu Ústeckého kraje ve firmě Tesasing. Připojil se také exministr a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Vedení společnosti Babiše a Havlíčka provedlo firmou, kde si dělali fotky se zaměstnanci. Šéfa firmy Pavla Jarolímka se ptal i na to, jak vysoké mají zaměstnanci mzdy. V řevu okolních strojů však odpověď zanikla.

Poté Babiš odjel do centra Teplic, kde si v kavárně koupil kávu a náhodně se fotil a mluvil s lidmi na náměstí.

Kandidaturu Babiše dosud podpisem podpořilo 56 poslanců ANO. K přihlášce do přímé volby jich stačí 20. Babiš v pondělí na oficiálním oznámení kandidatury uvedl, že chce usilovat o úřad prezidenta, protože vláda podle něj málo pomáhá lidem.

Reklama

Doporučované