Hlavní obsah

Komentář: Nevěřte nikomu, komu je přes třicet… až sto

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bohuslav Svoboda mezi spolustraníky na letošním kongresu ODS.

Reklama

Řešit věk politiků je normální. Ale jejich názory s ním přímo souvisejí jen málo, pokud vůbec.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Propírat, jestli je někdo na nějakou práci příliš starý (ale i příliš mladý), je samozřejmě háklivé. Leckdy i hloupé. Navíc, věk je jenom číslo. U veřejných činitelů se tomu ale při vší zdvořilosti nedá úplně vyhnout. Nejde o žádný ageismus.

Takže i kandidátovi favorizované koalice Spolu na pražského primátora, poslanci ODS Bohuslavu Svobodovi, je místné jeho 78 let taktně připomenout. Pan Svoboda v rozhovoru odpovídá: „On ten věk má i svoje výhody. Pamatuju si strašně mnoho, chyby, které se v Praze udělaly, včetně těch svých. Ta zkušenost je podle mě důležitá a je to i nějaká záruka, že nebudu podléhat výkyvům doprava, doleva.“

Primátor Prahy je náročná funkce, optimálními personálními požadavky něco mezi špičkovým manažerem a lehce prokletým básníkem, dvojrole pro charismatického politika (pokud možno s bystrým marketingem v zádech). Nikde není psáno, jak stará osoba se pro tenhle úkol hodí.

Svobodovi „vrstevníci“ řídili a řídí i onačejší korporace. Konrad Adenauer se naposledy stal spolkovým kancléřem v 85 letech. Joe Biden absolvoval prezidentskou inauguraci v 78 letech (a teď zbrojí do další volební kampaně). Papež František nastoupil do úřadu v 76 letech. Příkladů by se našlo habaděj, pravda, ještě speciální kategorie jsou monarchové.

Ale že se v politickém zápase někomu předhazuje věk (a znovu: může to být i domnělá nezralost a nezkušenost mládí), je celkem běžné. Nejde jen o Bidena, případně Trumpa (75 let): třeba v prezidentské kampani 1996 Bill Clinton vs. Bob Dole byl 73letý republikán Dole zhusta vykreslován jako „starý“. Na účet hesla „Dole 96“ se špičkovalo „Dole is 96“. O 23 let mladší Clinton prezidentský mandát obhájil.

Ovšem když nejmocnější politik světa odejde do výslužby, může se už k tomu, jak je stár, bez obav hlásit – jako exprezident Bush, který přeřeknutí „brutální invaze do Iráku“ místo „brutální invaze na Ukrajinu“ vysvětlil tím, že je mu už pětasedmdesát. A publikum se zdvořile zasmálo. U Bidena by takový „únik z potíží“ nepřicházel v úvahu.

Věk jsou jenom čísla. Ale z nich vyplývá, že Bohuslav Svoboda by teď byl – docela zřetelně – nejstarším starostou či primátorem hlavního města v Evropské unii. Mezi těmi, kdo jsou tu dnes na radnicích, není ani jeden či jedna, kdo by překročil sedmdesátku. Nejstarší jsou 69letá primátorka Lucemburku a 69letý starosta Lublaně. Průměrný věk 26 starostů a starostek (mimo maličké Malty) unijních metropolí je cca 51 let. Mimochodem, nejmladšího starostu má Záhřeb (40 let), druhý nejmladší je primátor Hřib (41 let).

Když k tomu připočteme ještě 24 význačných evropských měst, která nejsou hlavní, nebo neleží v EU (Londýn, Moskva, Kyjev, Barcelona, Glasgow, Bělehrad, Mnichov, Kolín nad Rýnem, Neapol, Turín aj.), věkový průměr starostů vybrané padesátky činí necelých 54 let. Doyenem je 75letý primátor Krakova Jacek Majchrowski, který zastává úřad už od roku 2002. Sedmdesát a více let mají v rodném listě ještě starostové Palerma a Valencie a primátorka Osla. Zatímco starostce Sarajeva je 31 let. (Zdroj: Wikipedia.)

Vypovídá to o něčem? Postavení a pravomoci purkmistrů se mohou zemi od země a město od města lišit. Liší se i jejich politický vliv a to, jak pevně ve svých křeslech sedí. A ze všeho nejvíc se různí jejich osobnosti – vitalita, temperament, povaha, způsoby komunikace a rozhodování. Z toho se žádná tabulka nebo žebříček vykutat nedají. Skutečné schopnosti jsou nezměřitelné.

S přiměřenou rezervou se dá říct, že evropské metropole si do čela volí spíš politiky v mladším než seniorském věku. Ale usuzovat z toho, že právě takoví – možná se lépe hodí na billboardy, ale to je jiný příběh – odpovídají výzvám doby, že mají lepší porozumění pro její dynamiku a rozvoj měst i jeho tlumení, to by bylo příliš odvážné. Pochopit a prosadit, co je třeba, může nebo nemůže dokázat politik-mileniál stejně jako člověk na prahu osmdesátky.

Zelenou agendu nemá propachtovanou mladší generace, preferovat „beton“ a pod slovem „doprava“ si představovat na prvním místě „auto“ také není ryze generační záležitost. Túrovat hummer by dokázal volič prakticky jakéhokoli věku. Nejvlivnější zelené influencery, Gretu Thunbergovou a Sira Davida Attenborougha, dělí 77 let. Legenda české ekologie Bedřich Moldan je starší než Bohuslav Svoboda.

Neboli, jestli někomu připadají názory primátorského kandidáta na perspektivu pražské dopravy zastaralé nebo příliš staromódní, nesouvisí to se stářím politika, ale se stářím politiky jeho mateřské strany.

Reklama

Doporučované