Hlavní obsah

Babiš varoval před volebním podvodem. Nyní se ANO na jiném podílí ve velkém

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO při předvolební kampani Starosty označil za organizovaný zločin a zkorumpovanou stranu a Piráty za „feťáky“.

Reklama

ANALÝZA. Povolební obcházení vítězů, jímž strašil Andrej Babiš, se odehrálo jen v několika velkých městech. Zato vzniká řada koalic, které voliči mohou vnímat jako podvod jiného druhu - ANO se spojuje s některou z vládních stran.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co se v analýze dočtete

  • Andrej Babiš vyhlásil volby za „referendum o nejhorší porevoluční vládě“, Starosty označil za organizovaný zločin a zkorumpovanou stranu a Piráty za „feťáky“.
  • Koalice Spolu zase vytáhla do komunálních voleb s billboardy, na kterých líčí Babiše jako bezpečnostní riziko, populistu a ohrožení demokracie.
  • Nyní se ale na radnicích hromadně spojují do vládních koalic. Často ale mají problém takovou „opoziční smlouvu“ obhájit před lidmi.
  • Komunální politici míní, že kampaň byla přehnaná. „Velký kluci v parlamentu si hrají, kdo má většího pindíka,“ řekl k tomu lídr jihlavského ANO Radek Popelka.
  • „Lídry stran znevěrohodňuje, když to označíte za referendum o vládě a pak se s tou vládou spojíte,“ konstatuje politolog Tomáš Lebeda.

Koalice stran Spolu, nejčastěji ODS, a Babišova hnutí ANO se už utvořily v polovině krajských měst a řadě okresních, v dalších se k tomu strany chystají.

Rétoriku kampaní v komunálních volbách přitom letos oba tábory vyhrotily tak, že je voliči vnímají jako nesmiřitelné nepřátele. Andrej Babiš vyhlásil volby za „referendum o nejhorší porevoluční vládě“, Starosty označil za organizovaný zločin a zkorumpovanou stranu a Piráty za „feťáky“.

Koalice Spolu vytáhla do komunálních voleb s billboardy, na kterých líčí Babiše jako bezpečnostní riziko, populistu a ohrožení demokracie. Šéf STAN Vít Rakušan zase přirovnal hnutí ANO a jeho šéfa Babiše k rakovině prorůstající státem.

Někteří komunální politici teď přiznávají, že jim postup centrál spojit komunální volby s celostátní politikou nepřijde šťastný. A že se voličům těžko vysvětluje, proč se nyní spojují s „kartelem“ nebo „rakovinou“.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Jeden z předvolebních billboardů Spolu, které útočily na Andreje Babiše. S jeho hnutím ANO nyní strany sdružené ve Spolu hromadně uzavírají koalice na radnicích.

Nejsilněji je to cítit v Jihlavě, kde by už za normálních okolností Spolu a ANO závazně jednaly o budoucí koalici. Po vyhrocené senátní kampani vedené šéfem ANO Andrejem Babišem proti Miloši Vystrčilovi z ODS tu ale místo toho řeší, jak takové spojení obhájit před voliči. Navíc ve chvíli, kdy neúspěšná kandidátka na senátorku Jana Nagyová také usedne v zastupitelstvu.

„Senátorská kampaň nám nepomohla, bohužel nadělala hrozné škody oboustranně,“ přiznává lídr jihlavského ANO Radek Popelka. „Když do toho vstoupí velká ideologie, tak to je problém. Velký kluci v parlamentu si hrají, kdo má většího pindíka,“ říká otevřeně Popelka.

Mezi zástupci ANO i ODS už proběhla schůzka, na které se dlouze probíraly rány vzájemně utržené v kampani. „Řekli jsme si podmínky, co je třeba udělat,“ popisuje stroze lídr ODS Petr Ryška s tím, že další jednání bude do konce týdne.

S Babišem by se dohodnout prý nemohl, regionální ANO je ale něco jiného. Byť Ryška připouští, že Babišem je ANO jako celek poznamenané.

„Někteří voliči nám to vyčítat budou. Když nepůjdeme s ANO a celé se to tu rozpadne, tak nám to budou vyčítat taky. Jediná jistota je, že se nemůžeme zavděčit všem,“ uzavírá Ryška.

Podle politologa Tomáše Lebedy byla chyba spojit komunální volby s celostátní politikou a kampaň vyhrotit tímto způsobem. „Není problém, že se ty strany na komunální úrovni spojí, protože tam často záleží na konkrétních lidech. Ale je chyba to komunikovat jako referendum o vládě, když se pak s tou vládou spojíte,“ říká Lebeda.

„A další chyba je minimálně v tom, že to poté komplikuje jejich lokálním politikům spolupráci,“ dodává politolog.

Anketa

Vadí vám koalice Spolu a ANO?
Ano
74,6 %
Ne
25,4 %
Celkem hlasovalo 12502 čtenářů.

Například ve Zlíně už se ODS a ANO dohodly na pokračování spolupráce z minulého volebního období. Miroslav Chalánek z ODS přiznává, že ne všichni voliči pro to mají pochopení.

„Bylo nešťastné, že se celorepubliková témata propisovala do komunálních voleb. Teď to není příjemné a pro voliče to může být matoucí. Určitě je nějaká skupina voličů, která to vzala tak, že volí proti ANO,“ popisuje Chalánek.

V Praze se ještě jedná, ANO je ve hře

Pražský magistrát pod vedením koalice Spolu a hnutí ANO by byl politicky mnohem přirozenější variantou než „vládní“ spolupráce. Ale brání tomu celostátní politika. Nechystá se další podvod na voličích?

Zlínský lídr ANO Jiří Korec, který obhájí post primátora, uznává, že Babišova kampaň je dvousečná zbraň. „Že z toho udělal referendum o vládě nám mohlo pomoct. Celospolečenská nálada výsledky voleb určitě nějak ovlivnila. Ale město by se podle mě mělo ideálně vést bez ohledu na vlaječky,“ myslí si Korec.

Dodává, že je kritikem vymezovacích kampaní i nálepkování, a to z obou stran. Video, na kterém jeho stranický šéf Babiš nazývá své odpůrce fašisty, si prý ani nechtěl pouštět. „Některá vyjádření nejsou vhodná,“ dodává Korec.

Seznam Zprávy oslovily s prosbou o reakci šéfa ANO Andreje Babiše i lídra Spolu Petra Fialu. Ani jeden z nich ale na zaslané otázky neodpověděl.

S ANO se v některých městech spojují i další vládní strany - Piráti nebo Starostové. V Liberci těsně uhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj před ANO a jsou již předběžně dohodnutí na pokračování koalice. Strany mají těsnou většinu, ve hře je ještě přibrání dalšího partnera.

Ke spolupráci se schyluje přesto, že Babiš v kampani nazval hlavní hvězdu zdejšího STAN Martina Půtu příkladem organizovaného zločinu a sám Půta vyzýval ke koalici bez ANO.

Podle lídra SLK v Liberci Jaroslava Zámečníka ale koalice s ANO není v kontextu předvolebních výroků protimluv. „My jsme v Liberci autonomní, rozhoduje zastupitelský klub. Neneseme zodpovědnost za to, jestli si někdo v Praze vyřizuje účty,“ myslí si Zámečník.

Na větší emancipaci regionů upozornil pro Seznam Zprávy již před volbami politolog Stanislav Balík. „V poslední době dochází k čím dál většímu rozpojování lokální a parlamentní úrovně politiky. A to i z hlediska toho, co si dovolí regionální straníci vůči svým ústředím a v opatrnosti centrál něco nařizovat,“ uvedl Balík.

V Olomouci a Plzni se s hnutím ANO spojili Piráti tak, že mimo zůstala ODS. Pirátský lídr v Plzni Pavel Bosák si nemyslí, že by tím voliči mohli být zmatení. „My i STAN jsme se otevřeně vymezovali proti části ODS, strukturám, který byly v Plzni dlouho u moci. A byla i protikampaň od Spolu,“ říká Bosák.

Podle Viktora Ticháka, pirátského lídra v Olomouci, se v minulosti programově lépe shodli s Babišovým hnutím než s „vládními“ kolegy. „Kolegové v Ostravě jsou taky čtyři roky s ANO, žádný problém tam nebyl a budou zas,“ dává Tichák za příklad ostravskou duhovou koalici ANO, Spolu a Pirátů pod vedením primátora Tomáše Macury (ANO).

Foto: Seznam Zprávy

Kde se spojí Babiš s Fialou.

„Jsem rád, že v radě města nebude nikdo, kdo má nějaká angažmá ve vysoké politice. V Olomouci bylo běžné, že vždy někdo přenášel celostátní problémy na olomouckou úroveň,“ dodává Tichák.

Spolupráce bude pokračovat i v Karlových Varech - tady mezi ODS a ANO, kterým se podařilo dokončit volební období bez větších konfliktů. „Na lokální úrovni jsme se nevymezovali my proti nim ani oni proti nám. Rozumím centrální lince, tam se řeší víc ideologie. Ale když s nimi čtyři roky vládnete, nemůžete se najednou tvářit, že je to váš třídní nepřítel,“ líčí karlovarský lídr ODS Jiří Vaněček.

Otázka také je, zda se spojování komunální politiky s celostátní nemůže vymstít i v následujících volbách do sněmovny. A to ve chvíli, kdy se politici naopak budou pokoušet přesvědčit voliče, že i když spolupracují ve městech, společné vládnutí na centrální úrovni nehrozí.

„Je to problém hlavně pro lídry těch stran. Ve chvíli, kdy vám lídr nejsilnější opoziční strany Andrej Babiš říká, že komunální volby jsou referendem o vládě, a poté se hnutí ANO s těmi vládními stranami spojí, tak to znevěrohodňuje jeho samotného,“ uzavírá Lebeda.

Jak se vyvíjejí koalice v dalších krajských městech:

Pardubice - Původně zde vznikala koalice ANO, Spolu a Žijeme Pardubice. Ve středu večer ale ODS odešla z jednání a ANO se podařilo najít nového partnera, Společně pro Pardubice.

České Budějovice - Rýsuje se koalice vítězné ODS, lidovců, TOP 09 a Pirátů. Té chybí jeden hlas, ale vypadá to, že by problém mohli vyřešit „přeběhlíci“. ANO by zůstalo v opozici.

Hradec Králové - V Hradci vzniká široká koalice Hradeckého demokratického klubu s TOP 09, ODS, Piráty, Rozvíjíme Hradec a Změny pro Hradec se Zelenými. ANO míří do opozice a stěžuje si, že převládl přístup „Antibabiš“.

Ústí nad Labem - V Ústí se zatím zvažuje více variant. Volby vyhrálo hnutí ANO se 13 mandáty, které nyní jedná s ostatními stranami.

Brno - Dříve než po víkendu nebude jasno v Brně. Vítězná ODS jedná o více variantách. Premiér Petr Fiala preferuje spolupráci na vládním půdorysu, v úvahu ale přichází i spojenectví s druhým ANO.

Praha - Jednání se zatím příliš neposunula ani v Praze. Vítězná ODS jedná o koalici s vládními stranami, ale také s hnutím ANO.

Čtěte analýzy Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované