Hlavní obsah

Pražský pat. Piráti odmítli jednat o koalici bez Čižinského

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

Jednání o koalici na pražském magistrátu jsou už celý měsíc zaseknutá. Nepovolila ani dnes, kdy Piráti odmítli nabídku Spolu a STAN na jednání bez Prahy sobě.

Článek

Ani měsíc po komunálních volbách nelze říct, že by se alespoň rýsovala budoucí pražská koalice. Snahu koalice Spolu prolomit dosavadní neúspěch zbrzdila páteční dohoda Pirátů a Prahy sobě o společném postupu, kterou si pojmenovali Aliance pro stabilitu. Piráti kvůli tomu v pondělí odmítli jednat o koalici pouze se Spolu a hnutím STAN.

„Platí, že Piráti o pražské koalici nadále vyjednávají v rámci Aliance pro stabilitu o síle 24 zastupitelů,“ oznámil v pondělí po poledni končící pražský primátor a lídr pirátské kandidátky Zdeněk Hřib. Piráti získali 13 a Praha sobě 11 zastupitelů. Pro složení funkční koalice v Praze je potřeba minimálně 33 zastupitelů.

Koalice Spolu získala 19 mandátů, hnutí STAN, se kterým do koalice počítají, pak pět křesel.

Koalice Spolu o víkendu vyzvala Piráty, aby s nimi a STAN jednali o složení koalice na takzvaném vládním půdorysu. „Jsme přesvědčeni, že jsme schopni mezi těmito stranami najít možnou nejvyváženější shodu na programových, organizačních, procesních a personálních otázkách,“ napsali Pirátům vyjednavači koalice Spolu.

Nabídli jim pondělní či úterní termín. Piráti však vzkázali, že bez neúčasti Prahy sobě nepůjde o jednání o koalici.

„Pozvánka pro Piráty na zítřejší jednání stále platí,“ řekl Seznam Zprávám Zdeněk Zajíček (ODS) z vyjednávacího týmu. Uvedl, že Spolu má stále zájem o vytvoření koalice na vládním půdorysu. „Když Piráti zítra nepřijdou, budeme si to muset vykládat tak, že zájem o vytvoření takové koalice nemají. Pokud to tak je, měli to říct hned,“ dodal.

Proč vyjednávání o koalici v Praze drhne

Osobní nesympatie, ale i velké ambice některých hráčů stojí za prozatímním povolebním patem v hlavním městě. Základní body popsal ve svém textu redaktor Ondřej Koutník.

Nabídka zní tři křesla pro Piráty

Koalice Spolu přišla s nabídkou rozvržení sil ve vedení města v tomto poměru:

Většinu šesti z 11 mandátů by mělo Spolu (tři pro ODS, včetně křesla primátora, dva pro TOP 09, včetně postu náměstka primátora a jeden pro KDU-ČSL). Piráti by získali tři mandáty, z nich jeden by byl první náměstek primátora. Dva mandáty včetně náměstka primátora by mělo hnutí STAN.

Takto složená koalice by se opírala o vcelku pohodlnou většinu 37 zastupitelů.

Nabídka se tedy netýká Prahy sobě. Její lídr Jan Čižinský ale argumentuje, že „širší koalice bude stabilnější a přečká lépe prezidentské i sněmovní volby“. Na twitteru pak dodal, že koalice vznikla i proto, aby Praha sobě ani Piráti nebyli „menšina, která pouze přikyvuje“.

Proč vznikla Aliance pro stabilitu?

Pražští Piráti a sdružení Praha sobě koncem minulého týdne oznámili, že nadále budou v povolebních vyjednáváních vystupovat už jen společně. Postup nazvali Aliancí pro stabilitu. Více o vzniku této spolupráce si přečtěte v článku redaktorky Martiny Machové.

Zda koalice Spolu v případě, že se s Piráty nedohodne, osloví druhého na pásce, kterým je doposud opoziční hnutí ANO, Zajíček nechtěl spekulovat.

S hnutím ANO však koalice Spolu v uplynulých týdnech již jednala, avšak bez výsledku.

Dnešek byl ze zákona posledním dnem, kdy se může konat ustavující zastupitelstvo. Praha má však ze zákona výjimku, neboť došlo k napadení voleb u soudu. V takovém případě se má ustavující zastupitelstvo odehrát do 15 dnů od rozhodnutí soudu o výsledku posledního návrhu na neplatnost voleb. V Praze by k tomu mělo podle odhadů dojít zhruba v polovině listopadu.

Výsledky komunálních voleb v Praze

Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) – 19 křesel

ANO – 14 křesel

Piráti – 13 křesel

Praha sobě – 11 křesel

STAN – 5 křesel

SPD – 3 křesla

Pro vytvoření většinové koalice je potřeba minimálně 33 zastupitelů.

Reklama

Doporučované