Hlavní obsah

Yes you can! láká Hřib k volbám cizince. V komunálu mohou volit i oni

Foto: Piráti

Primátor Prahy Zdeněk Hřib ve videoklipu Pirátů, který láká cizince k volbám.

Reklama

Komunální volby jsou podobně jako eurovolby unikátní tím, že v nich v Česku mohou volit i občané jiných členských států EU. Především v metropoli je cizinců velké množství a některé strany se toho snaží využít.

Článek

„Věděli jste, že můžete volit v komunálních volbách?“ ptá se anglicky kandidátka na starostku Prahy 3 Nikol Marhoulová ve volebním spotu Pirátů, kterým cílí na cizince žijící v Praze. „Ano, můžete!“ odpovídá jí energicky současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a společně pak vysvětlují, jak se voleb zúčastnit.

Piráti jsou v Praze v lákání cizinců k volbám zatím nejviditelnější. A nemusí to být špatná strategie. V metropoli jich nežije málo. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že je to asi 236 tisíc, což je více než třetina z celkového počtu cizinců na území Česka. Z nich ale k volbám nemůže každý, jen ti z EU a to také ne vždy (podrobněji viz box).

I tak jsou to ale podle Martina Štěrby, mediálního vedoucího pražského volebního týmu Pirátů, v Praze tisíce cizinců, kteří mohou svým hlasováním ovlivnit komunální dění. A proto chtějí v kampani oslovit i je.

„Cizinci mají stejná přání a prosby jako další Pražané,“ říká Štěrba. Podle něj chtějí čisté ulice, větší parky, více zeleně nebo zázemí pro děti. „Ti, co tu dlouhodobě žijí, tu vychovávají děti, kterým potřebují zařídit školy,“ doplňuje.

„Místní zastupitelstva mají obrovský vliv na to, jak vypadá okolí, ve kterém žijeme,“ přesvědčuje ve volebním spotu cizince i primátor Hřib.

Kdy může cizinec volit?

Volit může pouze občan státu Evropské unie, pokud má povolení k trvalému pobytu nebo potvrzení o přechodném pobytu či osvědčení o rezidenci. Také musí mít pobyt v obci, kde chce hlasovat. Pak může cizinec zažádat o zápis do seznamu voličů, nejpozději však do středy před volbami, a následně se zúčastnit hlasování.

Existují však zákonné překážky, jako je odnětí svobody nebo rozhodnutí soudu o neschopnosti volit. K volbám také nesmí osoba v karanténě.

Piráti ale nejsou jediní, kdo na cizince nezapomíná. Zaujmout se je snaží i Solidarita, jejíž kandidátkou na primátorku je Anna Šabatová.

„Šíříme návody jak volit mezi francouzské, německé a jiné anglicky mluvící expaty, kteří velmi často dobře chápou spojení zelených a sociálně-demokratických stran jako zcela logický a ozkoušený model,“ popisuje Matěj Žaloudek ze Zelených, kteří jsou součástí koalice.

To potvrzuje i lídr kandidátky Praha Sobě Jan Čižinský: „Z mé zkušenosti plyne, že program, který chceme pro Prahu, je tím nejlepším pro Pražany, ale i pro cizince, kteří v hlavním městě žijí. Zajímá je to samé, co zajímá Pražany, to znamená dostatek míst ve školkách, kvalitní vzdělávání, dostupnost bydlení.“

Cizinci z EU s pobytem v Česku mohou nejen volit, ale i kandidovat v českých komunálních volbách. Nemohou však usilovat o posty nejvyšší - starostou a místostarostou může být jedině občan České republiky. Více podrobností nabízí web ministerstva vnitra.

Audit Prahy

Co se v metropoli za poslední čtyři roky povedlo a kde naopak zůstalo jen u slibů? Přečtěte si předvolební audit Prahy:

Volba prezidenta probíhá každých pět let, od roku 2013 je hlava státu volena přímou volbou. Historicky čtvrtým prezidentem ČR se v lednu 2023 stal Petr Pavel, a to při rekordní volební účasti 70,25 %. Příští prezidentské volby proběhnou v roce 2028.

Reklama

Doporučované