Hlavní obsah
Online

Volební on-line: Pellegrini vyhrál poměrem 53:47, rozhodla vyšší účast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho.

Reklama

aktualizováno •

Zvolenému slovenskému prezidentovi Peteru Pellegrinimu už gratulovala stávající hlava státu Zuzana Čaputová i jeho český protějšek Petr Pavel. „Těším se na spolupráci,“ řekl český velvyslanec.

Článek

Nejdůležitější informace

  • Slovensko zvolilo nového prezidenta: Petera Pellegriniho (více si o něm můžete přečíst zde)
  • Dosavadní předseda Národní rady, expremiér a šéf koaliční strany Hlas složí slib 15. června.
  • Pellegrini v sobotu porazil Ivana Korčoka (profil zde), který kandidoval s podporou liberální a konzervativní opozice. Podle politologů vítězi pomohla volební účast, která byla nejvyšší od prvních přímých voleb.
  • Nový prezident slíbil být loajální vůči Ficově vládě. "Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí anebo nelíbí, ať mne za to kritizuje, kdo chce," řekl dále ve vítězném projevu.
  • Seznam Zprávy zprostředkovávají dění v Bratislavě díky zvláštnímu zpravodaji Filipu Harzerovi a fotoreportérovi Michalu Šulovi. Nabízíme fotoreportáž z volebních štábů nebo rozhovor s ministrem práce z Pellegriniho strany Hlas.
  • Nabídli jsme také predikci výsledků z dílny Kateřiny Mahdalové a Michala Škopa.
  • Foto: Před Korčokovým štábem je plno

    Před štábem Ivana Korčoka v bratislavské Staré tržnici je plno. Reportér Seznam Zpráv Filip Harzer mluvil například s režisérem Peterem Bebjakem, který Korčoka podporuje. Přišel se svým partnerem, malířem Andrejem Dúbravským. Říká, že kdyby Korčok nezvítězil, měl by podporu z prezidentských voleb transformovat do politického projektu.

    Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

    Momentka ze štábu Ivana Korčoka.

  • Fico k Pellegrinimu nedorazí

    „Jsou to volby o vnímání demokracie na Slovensku,“ řekla Seznam Zprávám v Korčokově štábu exministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Svoboda a Solidarita Mária Kolíková.

    „S velkou pokorou budu čekat na výsledek,“ prohlásil podle serveru Aktuality.sk Peter Pellegrini po konci volebního moratoria. Kandidát řekl, že ho do štábu nepřijde podpořit Robert Fico. „S panem premiérem jsme též dohodnutí, že má svůj program,“ řekl Pellegrini.

  • Průzkum ukazuje na vítězství Korčoka

    Volební model zveřejněný veřejnoprávní televizí RTVS ukazuje na velmi těsný souboj. Podle něj zvítězil Ivan Korčok. Průzkum prováděný v den voleb mu přisuzuje 51,1 procenta. Peter Pellegrini získal 48,9 procenta.

    Agentura Median nicméně upozorňuje, že rozdíl mezi kandidáty je nižší, než činí statistická chyba.

  • Ivan Korčok vystoupil už před uzavřením místností

    Poslechněte si slova Ivana Korčoka po příchodu do štábu.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

  • Ve štábech se schází podporovatelé obou kandidátů

    Ivana Korčoka přišel do bratislavské Staré tržnice podpořit například Mikuláš Dzurinda. Bývalý premiér se prý letos cítil jako při kampani v roce 1998, kdy tehdejší opozice pod jeho vedením ukončila vládu Vladimíra Mečiara s autoritářskými sklony. Současná polarizace slovenské společnosti podle něj snese srovnání s tehdejší dobou.

    Přišli i herec a někdejší prezidentský kandidát Milan Kňažko nebo herečka Magda Vášáryová, která se rovněž v minulosti pokoušela stát hlavou státu. Před desátou přišel i vítěz prvního kola.

    Do štábu Petera Pellegriniho dorazili politici stran současné vládní koalice a po deváté i samotný prezidentský kandidát. „Je třeba si užít svátek demokracie, kterým volby jsou. Když nejde o život, nejde o nic a dokazuje to i dnešní tragédie na Spiši,“ prohlásil ministr práce a místopředseda Pellegriniho strany Hlas Erik Tomáš. Mluvil o dopravní nehodě, při které dnes autobus srazil několik lidí, tři zemřeli.

    Foto: Filip Harzer

    Slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda ve štábu Ivana Korčoka.

  • Kampaň očima politologa

    Politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a z Národního institutu SYRI v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že oba kandidáti mají ve druhém kole vyrovnané šance. Jak upozorňuje, taková situace podle průzkumů před prvním kolem vypadala málo pravděpodobně.

    „Teď to opravdu vypadá podle průzkumů, že ty šance jsou v podstatě vyrovnané, což je velký úspěch z hlediska Ivana Korčoka,“ domnívá se Kopeček.

    Zároveň nabídl svůj pohled na to, proč Pellegrini v kampani hodně dává najevo zdrženlivý postoj vůči Ukrajině. „Vojenská podpora Ukrajiny je podle průzkumů na Slovensku poměrně nízká, je mnohem nižší, než třeba byla v českých poměrech v době prezidentských voleb 2023,“ vysvětlil. Pellegrini tak podle něj může s tímto typem rétoriky uspět spíš než Andrej Babiš v Česku proti Petru Pavlovi.

  • Tipněte si vítěze

    Anketa

    Kdo se podle vás stane novým prezidentem Slovenska?
    Ivan Korčok
    58,9 %
    Peter Pellegrini
    41,1 %
    HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11753 čtenářů.
  • Odvoleno má Čaputová i bývalí prezidenti

    Prezidentka Zuzana Čaputová hlasovala ještě dopoledne v Pezinku. Nová hlava státu by podle ní měla být prezidentem všech, zdůraznila, jak důležité je hlasovat. „Je důležité, aby si (voliči) vybrali takového (kandidáta), který nejvíc odpovídá jejich názorům a hodnotám, ale hlavně, aby se přišli vyjádřit, aby dnes opravdu využili svoje právo a podíleli se na výsledku voleb,“ prohlásila.

    Exprezidenti se podle RTVS shodli, že nová hlava státu bude nastupovat v náročném období. „Určitě nejtěžší je zhoršující se zahraničněpolitická situace. Vidíme, že válka na Ukrajině neustupuje. Spíš jsou Rusové ještě agresivnější a nikdo z nás nevidí v dohledu nějaké řešení,“ domnívá se Andrej Kiska.

    „V tomto období bych více chodil do terénu a mezi lidi, do továren, do škol, prostě mezi lidi, abych zmírňoval situaci a spojoval to, co se doteď zdálo neslučitelné,“ poradil vítězi hlasování první přímo zvolený prezident Slovenska Rudolf Schuster.

    „V této naší rozhádané společnosti bude největší úlohou prezidenta, ale záleží na osobnosti, jestli to dokáže, nebo ne, dát konsenzus,“ řekl Ivan Gašparovič, dosud jediný slovenský prezident, který obhájil svůj mandát.

    Foto: Facebook Zuzany Čaputové

    Zuzana Čaputová odevzdala svůj hlas v Pezinku.

  • Čtvrt milionu voličů, na nichž může záležet

    Výsledek může ovlivnit to, jak se zachová na 264 tisíc voličů, kteří v prvním kole dali hlas otevřeně proruskému politikovi Štefanu Harabinovi. Třetí kandidát v pořadí nepodpořil oficiálně ani Pellegriniho, ani Korčoka. Minulý týden dokonce dementoval zprávu z volebního štábu, ve které své voliče vyzýval k účasti a volbě Pellegriniho.

    Sám Harabin na Velký pátek zveřejnil výzvu adresovanou Pellegrinimu, zda se zaváže k zásadním bodům jeho programu. Zmínil například vypovězení Istanbulské úmluvy, obranné smlouvy s USA nebo zákaz vývozu zbraní na Ukrajinu soukromými firmami.

    „Myslím, že moji voliči jsou tak inteligentní, že vědí, co mají dělat. Nepochybuji o tom, že jsou to voliči míru, voliči proti dodávkám zbraní na Ukrajinu, proti vyslání vojáků (na Ukrajinu), proti dávání peněz (Ukrajině)…,“ řekl Harabin po prvním kole Seznam Zprávám.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Štefan Harabin byl v minulosti předsedou slovenského Nejvyššího soudu.

  • Pravidlo „vítěz prvního kola vyhrává“ na Slovensku vždycky neplatí

    Narozdíl od Česka, kde zatím ve druhém kole prezidentských voleb vyhrál vítěz prvního kola, na Slovensku se už dvakrát stalo, že vítěz prvního kola nedokázal udržet prvenství a prezidentem se nakonec nestal. V obou případech neuspěli kontroverzní politici. Ani jeden z nich ale v prvním kole nezískal takový podíl hlasů jako Ivan Korčok.

    V roce 2004 expremiéra Vladimíra Mečiara přeskočil jeho někdejší spojenec Ivan Gašparovič, když ho podpořili i voliči tehdejší antimečiarovské vládní koalice, jejichž kandidát nečekaně nepostoupil do druhého kola.

    O deset let později ve druhém kole prohrál předseda strany Směr Robert Fico, když ho porazil podnikatel Andrej Kiska. Tento výsledek se ale tehdy částečně očekával, protože v prvním kole získali velkou podporu další středopravicoví kandidáti.

  • Reportéři Seznam Zpráv ve volebních štábech

    Volební místnosti na Slovensku se zavřou už za několik hodin. Závěr volebního dne sledují přímo ve štábech obou kandidátů reportéři Seznam Zpráv Filip Harzer a Michal Šula.

  • Kandidáti se přeli o zahraniční politiku i postoj k Ficově vládě

    V zahraniční politice se Korčok a Pellegrini přou jednak v otázce pomoci Ukrajině, ale i v názoru na nedávnou česko-slovenskou roztržku. Pellegrini ji považuje z české strany za zbytečnou, Korčok kroky Prahy chápe.

    Pellegrini a jeho tým označují Korčoka za „kandidáta války“. Jeho billboard sliboval: „Slovensko nepošle na Ukrajinu žádného vojáka.“ Minulý týden v debatě ve Slovenském rozhlase pak kandidát prohlásil, že Korčok se po případném zvolení vydá za českým prezidentem Petrem Pavlem, „který by jako bývalý generál rád bojoval“.

    „Severoatlantická aliance je obranná, není ve válce s Ruskem. Jsem proti vysílání slovenských vojáků na Ukrajinu. (…) Máte plná ústa války. Mám dva syny. Myslíte si, že se neumím vcítit do citu, role rodiče, kdyby tu vznikla taková situace?“ reagoval Korčok na slova bezdětného a svobodného Pellegriniho.

    Foto: Repro SZ/RTVS

    Prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini při debatě v Rádiu Slovensko.

    V další debatě Korčok Pellegriniho zkritizoval za antikampaň. To, že ho jeho protikandidát nazývá „kandidátem války“, svědčí podle Korčoka o jeho charakteru.

    Kandidáti se přeli také o budoucnost vlády Roberta Fica, jejíž součástí je i Pellegriniho strana Hlas. Korčok podezírá svého soupeře z toho, že se snaží do funkce hlavy státu utéct před zodpovědností za vládu, která provádí kontroverzní reformy.

    Korčok patří dlouho ke kritikům kabinetu. Pustil se do něj například kvůli tomu, že neplní sliby v tématu drahých hypoték a energií. „Musím a chci mluvit i k těm desítkám tisíc voličů vládní koalice, kteří nesouhlasí s tím, kam vláda zatahuje Slovensko,“ řekl Korčok po prvním kole.

    Pellegrini obvinil Korčoka, že se bude snažit ihned po inauguraci vládu svrhnout, což si podle něj Slováci nepřejí. „Kandiduji kvůli tomu, abych vám nedovolil rozvrat společnosti,“ prohlásil například Pellegrini na Korčokovu adresu. Podle šéfa parlamentu by připravil Slováky o sociální jistoty.

    Korčok odmítl, že by v prezidentském paláci Ficovu vládu ohrožoval. „Vláda má většinu, není to možné,“ řekl vítěz prvního kola. „Samozřejmě, že s ní dokážu spolupracovat na dobrých věcech, ale i těžkých, nutných rozhodnutích,“ dodal.

  • Členka volební komise hlasovala i za dceru, lístek se počítá

    Členka místní volební komise na jihu Slovenska hlasovala v dnešním rozhodujícím kole přímých prezidentských voleb i za svou dceru. Navzdory tomu budou výsledky z této volební místnosti započítány do celostátního hlasování. Novinářům to řekli šéf státní volební komise Eduard Burda a ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová.

    Incident, ke kterému byla přivolána policejní hlídka, se stal ve městě Kolárovo. Podle Burdy je případ třeba vyšetřit, nemyslí si ale, že členka volební komise spáchala trestný čin. Její konání by spíše mohlo být přestupkem. Chmelová uvedla, že podobný případ si ze své dosavadní praxe nepamatuje.

    Výsledky z této volební místnosti budou započítány do výsledků hlasování za celou zemi, ve kterém dřívější průzkumy očekávaly mimořádně těsný výsledek mezi oběma finalisty prezidentského duelu, kariérním diplomatem Ivanem Korčokem a předsedou parlamentu Peterem Pellegrinim. Podle Burdy by bylo horší vyloučit kvůli jednomu zmíněnému hlasu výsledek hlasování lidí ve zmíněné volební místnosti .

  • Svérázný expremiér propíral Pellegriniho soukromí

    Expremiér Igor Matovič z hnutí SLOVENSKO (dříve OLaNO) ve středu večer ve výrazně homofobně laděném videu zveřejnil údajné detaily z Pellegriniho soukromí, které má dokazovat fotografie politika z roku 2021 z italské Verony.

    Na ní je Pellegrini podle Matoviče s poslancem strany Hlas Peterem Náhlikem. S ním Pellegriniho podle Matoviče pojí i majetek.

    „Když někdo, kdo je hetero orientovaný, má partnera nebo partnerku, tak o tom všichni mluví a vůbec není hřích, když to pojmenujete. Ale najednou, když je někdo jinak orientovaný, a ne hetero orientovaný, tak je najednou těžký hřích, když začnete mluvit o jeho partnerovi. To je diskriminace hetero lidí,“ říká na videu mimo jiné Matovič.

    V příspěvcích na sociálních sítích píše Matovič o Pellegrinim v ženském rodě s pejorativní přezdívkou. „Je to jeho svědomí, jeho život,“ hodnotí pak ve videu další údajné intimní detaily z Pellegriniho soukromí.

    Foto: FB/Igor Matovič

    Expremiér Matovič na snímku z videa, kde propírá údajné detaily ze soukromí Petera Pellegriniho.

    Pellegrini označil ve středeční debatě Matoviče za „blázna“ a odmítl na něj reagovat. Politik o svém soukromí dlouhodobě veřejně nemluví.

    Matovič před druhým kolem podpořil Ivana Korčoka, který se v debatě na RTVS ale vymezil proti útokům na Pellegriniho soukromí. Matovič v útoku pokračoval i ve čtvrtek po začátku volebního moratoria.

    Jméno poslance Náhlika se ale před druhým kolem objevilo v souvislosti s Pellegrinim už dvakrát. Právě Náhlikova firma měla pronajmout Pellegrinimu malé letadlo pro cestu z Bratislavy na východ Slovenska, kam kandidát mířil na volební mítink.

    Na transparentním účtu Pellegriniho kampaně se výdaj za dopravu zatím neobjevil. Kandidát to zdůvodňuje splatností faktur.

    V úterní debatě také Pellegrini přiznal, že využívá vilu s rozsáhlým pozemkem v bratislavské části Vrakuňa. Na to, že ji oficiálně vlastní právě poslanec Náhlik, upozornil deník Sme. „Mám možnost ji v případě potřeby někdy využít. Je to celkem praktické vzhledem k tomu, že trávit čas se psem na zahradě je někdy fajn,“ řekl Pellegrini.

  • Česká stopa v kampani: Babiš i Zeman

    Expremiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš ve středu osobně v Bratislavě podpořil Petera Pellegriniho. „Bojovali jsme spolu za naše lidi. Byli jsme svrchovaní premiéři, nebyli jsme žádné podržtašky, nikdo nám nic nediktoval,“ prohlásil Babiš v hodinu a půl dlouhé politické talk show s Pellegrinim.

    Babiš ho podpořil už před prvním kolem – ve videu o něm mluvil jako o nejlepším kandidátovi. „Peter je mladý, perspektivní, já už jsem spíš na konci kariéry,“ řekl ve středu v žertovném duchu.

    Hned v úvodu se publiku v bratislavském Edison Parku omluvil za svoji slovenštinu. Při slovenském projevu totiž občas hledal slova. Podrobněji jsme o debatě psali zde.

    Foto: FB/Peter Pellegirni

    Zleva Andrej Babiš, Peter Pellegrini a moderátor Jozef Banáš.

    O den později - tedy už po začátku volebního moratoria, kdy je na Slovensku zakázáno vést kampaň - Pellegriniho podpořil i český exprezident Miloš Zeman. V televizi TA3 se zúčastnil diskuze se slovenským premiérem Robertem Ficem.

    Přestože moderátor po první Zemanově zmínce o Pellegrinim upozornil na moratorium, bývalý prezident o něm v závěru diskuze mluvil znovu. „Pozdravujte Petera Pellegriniho, že mu držím všechny čtyři palce,“ řekl Zeman. Více jsme psali v tomto článku.

  • Prezidentské volby jako referendum o Ficově vládě

    Výsledek naznačí, jestli jsou Slováci spokojení s tím, kam zemi nasměroval nový kabinet premiéra Roberta Fica, nebo chtějí jeho politiku korigovat. Občanské protesty vyvolala zejména novela trestního zákoníku, ale odpor části společnosti vyvolávají i změny v zahraniční politice, včetně omezení pomoci Ukrajině, i spor o veřejnoprávní rozhlas a televizi RTVS.

    Vítězství Petera Pellegriniho, jehož strana Hlas je součástí stávající koalice, by znamenalo podporu Ficovi. Ostatně tak to těsně po prvním kole vnímal i ministr školství za Hlas Tomáš Drucker. „Myslím, že je to i referendum o něm a o tom, jak je vnímána strana Hlas a v konečném důsledku vláda,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

    Ivan Korčok v roli prezidenta by mohl politiku kabinetu korigovat, jak už před prvním kolem v podcastu 5:59 řekla slovenská politoložka Soňa Szomolányi. Korčoka označila přímo za „pojistku demokracie“. Podle ní by dbal na to, aby se Slovensko neodklonilo od liberálně demokratického kurzu a v zemi byla zachována integrita státních institucí.

    „Prezident nemůže dělat zázraky, ale jeho ústavní povinností je dohlížet na správný chod ústavních orgánů a dohlížet na jejich nezávislost,“ vysvětluje Szomolányi. „Právě on jmenuje soudce. Tyto jmenovací funkce jsou důležité pro zabezpečení chodu ústavních orgánů,“ dodává.

    Pravomoci slovenského prezidenta jsou ale omezené. Například k přehlasování veta schváleného zákona stačí absolutní většina všech poslanců, kterou současná vláda disponuje. Hlava státu může také zákon nechat posoudit Ústavní soud.

    Foto: Facebook Roberta Fica

    Lídři současných vládních stran při podpisu koaliční smlouvy: Peter Pellegrini (Hlas), Robert Fico (Směr) a Andrej Danko (Slovenská národní strana).

  • Proč Zuzana Čaputová neobhajovala mandát?

    „Postavme se proti zlu, spolu to dokážeme,“ zněl slogan Zuzany Čaputové před prezidentskými volbami v roce 2019.

    Právnička z Pezinku a tehdejší místopředsedkyně liberální neparlamentní strany Progresivní Slovensko kandidovala v době, kdy zemí otřásla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

    Čaputová pak sváděla politické souboje s vládou Ficova „pohrobka“ Petera Pellegriniho a musela korigovat věčné střety mezi členy koalice Igora Matoviče a Eduarda Hegera, která se chopila moci po parlamentních volbách v roce 2020. Její mandát ovlivnila i pandemie koronaviru nebo teroristický útok na bratislavský podnik Tepláreň motivovaný nenávistí vůči LGBT lidem.

    Loni v červnu, rok před koncem mandátu, tak prezidentka oznámila, že nemá dost sil na to pokračovat. „Mé rozhodnutí je rozhodnutím osobním, protože dostatek sil je to, co významně určuje kvalitu veřejné služby,“ oznámila Čaputová.

    Celý projev, ve kterém prezidentka oznámila konec:

  • Kandidát, který našel víru. Opět

    Ivan Korčok v prvním kole bodoval i v regionech, které tradičně volí křesťanskodemokratické kandidáty, jako jsou Orava i Spiš. Pomohla mu k tomu i podpora od opoziční strany KDH.

    Kampaň před druhým kolem pokračovala i přes Velikonoce, kdy se oba kandidáti pochlubili snímky z kostelů. Ivan Korčok se vydal do evangelického, protože se sám k této víře hlásí a na bohoslužby, jak říká, chodí pravidelně.

    Foto: FB/Ivan Korčok

    Praktikující evangelík Korčok je na snímku s manželkou Soňou a farářkou Annou Polckovou v evangelickém kostele v Bratislavě. Polcková se dlouhodobě věnuje tématům menšin a je známá podporou LGBT+ lidí.

    V kostele, pro změnu katolickém, se ale o Velikonocích objevil i Peter Pellegrini a na svých sociálních sítích zveřejnil celou sérii snímků. Politik se přitom ještě v roce 2019 nechal slyšet, že není praktikující katolík.

    V této souvislosti stojí za připomenutí, že o svém „katolickém mládí“ začal během prezidentské kampaně v roce 2014 mluvit i Robert Fico. Ani tento tah mu do čela Slovenska nepomohl.

    Foto: FB/Peter Pellegrini

    Pellegrini se na Velikonoční neděli modlil v katolickém Dómě sv. Martina v Bratislavě.

Reklama

Hlavní zprávy