Hlavní obsah

Babiš, nebo Pavel. Komu prospěje podpora od poražených?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová odjela na jednání za Petrem Pavlem.

Reklama

aktualizováno •

Někteří neúspěšní kandidáti, kteří se nedostali do druhého kola, už vyjádřili podporu Petru Pavlovi. Podle expertů ale nelze počítat s tím, že se k němu přelijí všechny jejich hlasy. Někteří příznivci k volbám nemusejí přijít.

Článek

Ještě než skončilo sčítání hlasů v první kole prezidentských voleb, tým kandidáta Petra Pavla mohl začít nahrubo předpovídat, s kolika hlasy jeho protivníků bude moci počítat ve druhém kole. Podporu mu vyjádřili i ti nejsilnější z nich.

Do Pavlova štábu vyrazila po sečtení většiny hlasů třetí Danuše Nerudová, u které se nakonec podpora voličů překvapivě zastavila na zhruba čtrnácti procentech. S velkým odstupem za Babišem a Pavlem tak do druhého kola nepostoupila.

Nerudová před svými podporovateli zdůraznila, jaké zlo podle ní Babiš představuje. „Nezapomínejme na to, že tady máme člověka, který vlastní mediální domy, politickou stranu, poslance a teď by chtěl vlastnit i Lány a Pražský hrad,“ řekla Nerudová.

„Já bych chtěla pogratulovat demokratickému vítězi, což je Petr Pavel a já jsem opakovaně ve svých vystoupeních hovořila, že bych neměla problém ho podpořit ve druhém kole,“ řekla Nerudová.

S Pavlem se poté setkala v jeho volebním štábu v budově Opero nedaleko pražského Staroměstského náměstí.

Po schůzce uvedla, že o konkrétní podobě její podpory s Pavlem ještě budou mluvit „Potřebujeme se na to trošku vyspat. V pondělí se dohodneme, jak můžu pomoci v tom, aby zlo v této zemi dostalo stopku,“ řekla Nerudová.

Fischer i Hilšer podpoří Pavla

Za vítězem prvního kola voleb večer dorazil i poražený senátor Pavel Fischer, který s necelými sedmi procenty hlasů skončil za Nerudovou. „Všechna moje podpora jde Petru Pavlovi,“ řekl předtím fanouškům ve svém štábu.

Pavel sbírá doporučení i od kandidátů s menším volebním úspěchem. Petra Pavla chce podpořit Fischerův senátní kolega Marek Hilšer, je na šestém místě a nepřekročil tři procenta. A také Karel Diviš, s 1,35 procenty, který je ve volbách předposlední.

SPD bude o podpoře Babiše ještě jednat

Andrej Babiš zatím ve druhém kole nemůže počítat ani s podporou Jaroslava Bašty, kterého nasadila SPD. O Baštovi se v prvním kole hovořilo jako o nepříjemné konkurenci pro šéfa ANO, která cílí na podobné voliče a může mu tak ubírat podporu. Nakonec se zhruba 4,5 procenty skončil Bašta pátý.

O tom, zda teď své podporovatele požádá, aby se přiklonili na stranu expremiéra, chce podle předsedy SPD Tomio Okamury hnutí SPD ještě jednat.

Sám prezidentský kandidát Jaroslav Bašta uvedl, že má problém s komunistickou minulostí obou finalistů, tedy jak Andreje Babiše, tak Petra Pavla. Koho podpoří, neřekl.

Někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, ve volbách poslední, už uvedl, že nepodpoří nikoho. „Oba dva jsou schopni vést zemi,“ řekl Zima pro Seznam Zprávy.

Odborníci: Ne všichni voliči poslechnou

Experti upozorňují, že rozhodně ne všichni voliči apel svých favoritů poslechnou. Vadit některým z nich může například komunistická minulost bývalého předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla.

„Například Danuše Nerudová se vymezovala i vůči Petru Pavlovi v některých momentech poměrně ostře. Mluvilo se tam o tom, že oba ti pánové, kteří teď víme, že postoupili, mají komunistickou minulost a že to není vhodné. Část těch lidí, kteří volili Danuši Nerudovou, to odradí,“ řekl Seznam Zprávám sociolog Jan Herzmann.

„Je tam i věková bariéra, její elektorát byl velice mladý, část těch lidí bude mít problém hlasovat pro člověka, kterému je více než 60, takže rozhodně bych nečekal stoprocentní přeliv podpory od paní Nerudové k panu Pavlovi,“ dodal Herzmann.

Ten i kvůli tomu, že někteří voliči si mezi dvojicí postupujících kandidátů nevyberou, očekává ve druhém kole nižší volební účast než v tom prvním, kdy překročila 68 procent. Komu pomůže, ale nedovede odhadnout.

„Pokud to bude ta mladá generace, prospěje to Andreji Babišovi. Pokud by to byla střední a starší generace, která měla ten dlouhodobý odpor ke všemu komunistickému, tak to může – pokud by se smířili s tím, že Petr Pavel má taky svoji komunistickou minulost – tak to může prospět jemu,“ dodal Herzmann.

Politolog Josef Mlejnek zase připomněl situaci před druhým kolem při poslední prezidentské volbě. „Před pěti lety po prvním kole byl mírným favoritem Jiří Drahoš proti Miloši Zemanovi. Když se nasčítala podpora kandidátů na třetím a dalších místech, tak to vypadalo, že by mohl těsně vyhrát,“ zrekapituloval Mlejnek.

„Nakonec prostě nevyhrál, poněvadž se rozjela kampaň Miloše Zemana, jehož štábu se podařilo dostat k volbám i lidi, kteří normálně volit nechodí nebo kteří nebyli hlasovat v prvním kole,“ dodal politolog.

Vládní koalice podporuje Pavla

Pavlovi vyjadřují podporu i vládní strany, i když sám bývalý šéf generálního štábu dlouhodobě zdůrazňuje, že je nezávislý kandidát, který do voleb šel díky podpisům více než 81 tisíc občanů.

„My jsme jasně řekli, že podporujeme tři kandidáty, z nichž se jeden dostal do druhého kola, tak si neumím představit, co by se muselo stát, abychom se rozhodli jinak,“ řekl o podpoře Petra Pavla poslanec Marek Benda z ODS.

Následně svolal novináře i premiér Petr Fiala (ODS) a vyzval k podpoře Petra Pavla. Ve druhém kole voleb podle něj půjde o souboj hodnot mezi demokracií, respektem k Ústavě a prozápadní orientací proti populismu, lžím a příklonu k Rusku. Fiala dodal, že vláda se do kampaně aktivně nezapojí.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že si přeje, aby nový prezident vrátil na Hrad důstojnost a měl důvěryhodné spolupracovníky. A taková kritéria podle něj splňuje jen Pavel.

Reklama

Doporučované