Hlavní obsah

Babiš: „O dezinformačních webech nic nevím a vy manipulujete“

Andrej Babiš v odpovědích útočil na reportérku Seznam Zpráv. Osočil ji například z toho, že proti němu dělá kampaň a manipuluje. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dlouhodobě nechce čelit dotazům Seznam Zpráv, rozhovory i odpovědi na dotazy vytrvale odmítá. Dnes se ale některým z nich nevyhnul. „Nevím, neřeknu, manipulujete,“ reagoval na otázky reportérky.

Článek

Andrej Babiš jako jediný prezidentský kandidát nepřišel před prvním kolem do podcastu Ptám se já. Dlouhodobě nechce odpovídat na dotazy reportérů Seznam Zpráv. Veškeré pozvánky na rozhovor odmítá.

Reportérka Seznam Zpráv se jej dnes proto přišla na některé otázky spolu s ostatními novináři ptát, když odcházel z předvolební debaty Blesku.

Seznam Zprávy chtěly od bývalého premiéra zodpovědět především otázky, které se týkaly prostředí dezinformací. Ukazuje se totiž, že Andrej Babiš se těší masivní podpoře většiny z dvaadvaceti webů, které Vojenské zpravodajství označilo za ty, jež hybridně působí ve prospěch Ruské federace. Stejnou pomoc v kampani mu zařizují i řetězové e-maily.

Přestože reportérka poslala v úterý předsedovi hnutí ANO SMS zprávu s otázkami na toto téma, u které se v telefonu ukázalo označení – přečteno, Babiš se dnes tvářil, že neví, o čem je řeč. „Nevím, o čem mluvíte.“

V průběhu rozhovoru na reportérku útočil, že „dělá kampaň proti Babišovi“, „manipuluje“ a komolil jí jméno.

Odpovídat se mu moc nechtělo ani na otázky ostatních médií.

Seznam Zprávy (SZ): U webů, které Vojenské zpravodajství označilo, že působí ve prospěch Ruska, máte masivní podporu. Jak si tuto podporu vysvětlujete a jste za ni rád?

Já nevím, o čem mluvíte.

SZ: O dezinformačních webech, které teď působí ve váš prospěch. Ptám se vás, jak si to vysvětlujete a jestli jste za tuto podporu rád? Nebo co si o tom myslíte?

Nevím, o čem mluvíte, takže se nemůžu vyjádřit.

SZ: Já jsem vám to psala i SMSkou, kterou jste si přečetl, tak předpokládám, že víte…

My se známe dlouho. Já nemám k tomu, co říct. Já chápu, že děláte kampaň proti Babišovi. To děláte několik let a já bych rád mluvil s objektivním médiem. Ne s vámi.

SZ: Můžete mi říct váš názor na dezinformace? Jestli jako prezident byste proti nim nějakým způsobem bojoval?

Já jsem bojoval na Úřadu vlády. My jsme spolupracovali proti… už si nepamatuju pan… myslím, že …jak se jmenoval? Vláďo, (pozn. volá na svého mluvčího Vladimíra Vořechovského), jak se jmenoval ten člověk na ty dezinformace? Vrabel (pozn. František Vrabel, datový analytik a odborník na dezinformace). Tak s ním jsme spolupracovali a bojovali jsme proti dezinformacím.

Jak Babišova vláda „bojovala“ proti dezinformacím:

SZ: A jak chcete jako prezident bojovat proti dezinformacím?

Já nejsem prezident. Až budu prezident, tak se mě zeptejte.

SZ: Takže nemáte žádnou představu?

(Obrací se na ostatní novináře – pozn. red.) Chcete se mě zeptat? Nebo já jako můžu jít.

Česká televize (ČT): Panu generálovi se nelíbí, že sice opravíte ty vaše billboardy, ale jen tak, že změníte slovo voják na generál, nezvažujete přeci jen, že byste ten obsah opravil úplně?

Nezvažuju, protože ty billboardy mluví o tom, že já chci zprostředkovat mír a ukončit válku.

ČT: Komunisté se dnes usnesli na tom, že vyzývají svoje voliče, aby volili vás? Co na to říkáte?

To je dobrá zpráva.

ČT: Pomůže vám to?

To se uvidí.

TV Nova: To jste nějaký stručný…

Tak říkají mi, že v debatách mám být stručný.

CNN Prima News: Ještě k těm SMSkám, které chodí…

Jéžiš, SMSky zase. Ale já jsem nedostal žádnou SMSku.

CNN Prima News: Ale co si o tom myslíte? Znáte ten kontext…

Neznám ten kontext. Já jen vidím… a já jsem vždycky říkal, že největším soupeřem pro mě jsou média. Tady máte totální antibabišovské médium (ukazuje na reportérku SZ – pozn. red.), bývalých 168 hodin, takže vy všichni bojujete proti Babišovi, no tak uvidíme, kdo vyhraje.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš během rozhovoru po jedné z předvolebních debat.

ČT: Každopádně, co říkáte na tu SMSku? Je to očividně dezinformace, může to lidi vyděsit.

Štěpánko, vy jste nesledovala tu debatu v Blesku?

CNN Prima News: Vy jste dlouho na tu otázku nechtěl odpovědět…

Ne, chtěl jsem. Zase mi nepodsouvejte něco. Já chápu, že máte nějaké zadání, ale já jsem to odsoudil. O SMSkách nevím, o zpravodajských webech nevím (zřejmě má na mysli dezinformační weby – pozn. red.).

SZ: Víte tedy o tom, že francouzské úřady potvrdily, že vás vyšetřují kvůli tomu podezření z praní špinavých peněz? Potvrdila to francouzská Národní finanční prokuratura. Vy jste v sobotu říkal, že to není pravda. Proč?

Prosím vás paní Čiroková (reportérka se jmenuje Ciroková – pozn. red.), zase manipulujete. Já jsem říkal, že pokud někoho vyšetřují, tak je obvyklé, že ho kontaktují, takže já o tom nevím. A pokud vy vedete stále tu kampaň proti Babišovi, tak vám chci jenom říct, že finančně analytický útvar Ministerstva financí jednoznačně na výboru pro kontrolu toku peněz, který je šéfován TOP 09, potvrdil, že to bylo v pořádku. Protože jsem jediný politik, který zveřejnil daňové přiznání a zveřejnil svoje příjmy, které jsou čisté a zdaněné. Takže stále dokola. Já chápu, že Čapí hnízdo je pryč, takže se nedaří ty vaše výmysly stále nějak lidem vnucovat. Takže nemám k tomu co říct.

Co řekl Andrej Babiš o vyšetřování ve Francii po prvním kole voleb?

„Vyšetřování ve Francii, prosím vás vážená média, když už to tedy interpretujete. Pokud je někdo vyšetřován, tak ho někdo asi kontaktuje. Jsem to xkrát vyvrátil! A o kvalitě levicového deníku Le Monde nechci tady radši ani mluvit.“

Zdroj: TK Andreje Babiše, 14. 1. 2023

A co říkáte tedy na to, že vás stále ve Francii prošetřují?

Nic neříkám. Já o tom nevím.

Myslíte si, že je v pořádku, abyste kandidoval na prezidenta, když máte takové problémy?

Je to v pořádku, paní Čiroková.

CNN Prima News: Jak hodnotíte tu dnešní debatu face to face s generálem Pavlem?

Já jsem si to užil. Já myslím, že Izzy (pozn. má na mysli svého psa) tam byla, která kňučí u nás doma. To bylo v pohodě. Pan generál říkal, že kňučí a já říkal, že máme čtyři psy a ti kňučí, protože moje dcera je mimo barák a je na stáži, takže Izzy ji hledala a kňučí. Já nekňučím.

CNN Prima News: Vy jste hodnotil tu vaši tiskovou konferenci těsně po výsledcích voleb, tak můžete nám ji zhodnotit, prosím, ještě jednou?

Nebudu ji hodnotit. Už jsem se k tomu jednou vyjadřoval, jo. Přeju vám hezký den a na shledanou.

SZ: Můžeme se ještě zeptat?

Nemůžeme.

SZ: Pane Babiši, ještě otázka – jak byste chtěl…

Na shledanou paní Čiroková, já už vám nemám co říct.

… stmelovat společnost jako prezident?

...

Otázka zůstala bez odpovědi. Andrej Babiš nastoupil do vozu, zabouchnul dveře a odjel.

Reklama

Doporučované