Hlavní obsah

Foldyna: Byl jsem vyjednávat podporu Babišovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jaroslav Foldyna při kampani SPD.

Reklama

Když bylo jasné, že Andrej Babiš postupuje do druhého kola prezidentských voleb, objevil se u něj doma poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Pro Seznam Zprávy potvrdil, že sehrál roli prostředníka ve vyjednávání, zda ho strana podpoří.

Článek

Bylo to lehké překvapení. Ve chvíli, kdy SPD Tomio Okamury po boku svého neúspěšného kandidáta Jaroslava Bašty vysvětlovala svůj volební neúspěch - před volbou s vážnou tváří tvrdili, že jejich kandidát Bašta postoupí do druhého kola s dvojciferným výsledkem - zaznamenali novináři návštěvu poslance SPD Jaroslava Foldyny přímo v domě Andreje Babiše v Průhonicích.

Jaroslav Foldyna nejprve řekl pouze to, že byl předsedovi hnutí ANO poblahopřát. Nyní však v rozhovoru pro Seznam Zprávy vylíčil, že nešlo jen o zdvořilostní návštěvu, ale že si Andrej Babiš řekl o podporu voličů SPD. Jaroslav Bašta v prvním kole získal 4,45 procenta hlasů.

Jak se stalo, že jste se v sobotu objevil u Andreje Babiše doma?

Psali jsme si o možnosti, za jakých podmínek by byla možná nějaká podpora Andreje Babiše od SPD. Ta podporovala svého kandidáta v prvním kole, to je jasné. Ta otázka byla, jak se bude SPD chovat ve druhém kole. Byl jsem spíš prostředník.

O návštěvě jsem informoval svého předsedu a všechny věci, které jsem si s panem Babišem říkal a vyměnil, tak o tom jsem informoval vedení SPD, abychom si vysvětlili, jak se k druhému kolu postavíme.

Komunikaci mezi vámi a Andrej Babišem zahájil pan Babiš?

Myslím, že to bylo na pozvání pana předsedy Babiše.

Co vám řekl? Jak vás přesvědčoval nebo čím chce přesvědčit SPD?

Byl to soukromý rozhovor a nedomluvili jsme se, že budeme poskytovat rozhovory médiím z toho jednání.

A nemůžete aspoň naznačit?

Nemohu. Ale jak říkám - bavili jsme se, za jakých podmínek je možná podpora SPD ve druhém kole pana Babiše. To je otázka, kterou jsem přednesl svému vedení. A oni teď k tomu zaujmou nějaké stanovisko. Očekávají, že se s nimi pan Babiš spojí napřímo a dojde k nějakým jednáním. Já jsem byl jenom prostředník.

Vy sám byste byl pro, aby SPD v druhém kole Babiše podpořila?

Jednoznačně. Dopředu jsem avizoval, že SPD by neměla podpořit nikoho, koho podporuje vládní koalice a kdo zastává liberálně demokratický proud. Ten považuji za proud škodlivý, který má Českou republiku až na pátém místě, nikoliv na druhém.

Byl bych rád, kdyby došlo k nějaké dohodě, jež by znesnadnila nebo neumožnila volbu kandidátů, které podporuje vládní koalice. To si myslím, že je pro SPD alfou a omegou.

Ve volebním štábu Jaroslava Bašty se ale říkalo, že Andrej Babiš není žádná dobrá volba.

Andrej Babiš má své problémy nebo mouchy, ale ve srovnání s tím, co je politika vládní koalice - oni nás chtějí zatáhnout do války. Generál Pavel je člověk, který by zatáhl tuto zemi hlouběji do války a do krize, ve které už jsme, ať je to energetická nebo fiskální.

Nevidíme, že by byl generál Pavel tím, kdo by pozitivně vyvedl Českou republiku, ba naopak. Jeho politika by nás ještě hlouběji zatáhla do válečného konfliktu a my nechceme, aby děti českých občanů umíraly na frontě. Nechceme. Já to nechci. Ale teď záleží na tom, co řekne SPD. Předpokládám, že to bude něco podobného.

Co řekl Babiš o setkání s Foldynou

Na schůzku se Andreje Babiše ptali novináři během jeho tiskové konference po volbách. „S panem Foldynou jsme se setkali, to je pravda. Řešili jsme, že v Ústeckém kraji přišlo k volbám relativně málo lidí,“ řekl.

Připustil však, že řeč byla i o postoji SPD k němu. „Mě samozřejmě mrzela výzva pana Okamury, abych se vzdal. Pan Bašta vedl nepravdivou kampaň. K tomu nemám co říct, mě to jenom mrzelo. Voliči SPD ale asi nechtějí mít na Hradě zástupce asociální vlády, která lidem nepomáhá, respektive pomáhá málo.“

Nejsem si vědoma, že by Petr Pavel chtěl, aby šli Češi bojovat na Ukrajinu.

Nechci se k tomu vyjadřovat. Generál Pavel je lampasák Varšavské smlouvy, který přeběhl k NATO a ještě v průběhu toho přebíhání moralizoval ty ostatní, kteří na to s otevřenými ústy koukali. Co udělal, když byl v UNPROFORu (mírová operace OSN ve válce v Jugoslávii, pozn. red.)? Jak ochránila vojska OSN mír na Balkáně? Tam byl také pan generál Pavel. Neochránili nic.

Já ho nechci a teď je otázka, jak se k tomu postaví SPD. A já chci věřit, že vedení SPD bude mít obdobný postoj. Ale záleží to na panu Okamurovi a na předsednictvu SPD. Nechci za ně mluvit.

Vedení SPD vědělo, že jedete za Andreje Babišem? Ptala jsem se Radima Fialy, kde jste, a on mi říkal, že neví, kde jste.

Já jsem informoval, že s panem Babišem komunikuji a že ty informace, které budu mít od pana Babiše, přinesu panu předsedovi. Já nejsem ve vedení SPD a je potřeba, aby strategické věci rozhodovalo vedení SPD.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš je předsedou hnutí ANO, v minulosti působil jako ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 postoupil do druhého kola, kde však prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Reklama

Doporučované