Hlavní obsah

Glosa: Vzrušující prezidentská losovačka

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK / Krumphanzl Michal, ČTK

Místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová a ředitel odboru voleb Ministerstva vnitra Tomáš Jirovec losují čísla prvního tahu.

Reklama

Pravidlo číslo 1: kandidátů musí být vždycky devět, ani méně, ani více.

Článek

Volby ve středu odpoledne definitivně odšpuntoval tradiční okultistický rituál: Státní volební komise za dozoru notáře vylosovala kandidátům čísla, vzápětí rozanalyzovaná na šťastná a smolná. Speciálně u voleb hlavy státu vyvolává tenhle PR majstrštyk numerologie zaslouženou pozornost.

Přitom není vůbec jasné, proč se v osudí znovu ocitla jen kladná celá čísla od jedničky do devítky. Navíc jako obvykle arabská! Volební zákon přece nic takového nenařizuje. Klidně by se mohla losovat i místa za desetinnou čárkou nebo aktuální venkovní teplota, a samozřejmě také všemi marketéry vytoužená, protože originální nula. Tu letos prozatímně vyfasoval Karel Janeček.

Nápadným shodám čísel věnoval velkou pozornost Sigmund Freud například v „Úvodu do psychoanalýzy“ a řada dalších autorů. Numerologie je prostředkem pro různá věštění a hledání esoterních souvislostí.
Wikipedie

Teď je jasné, proč pana Janečka vnitro a soud nemohly do voleb pustit: prezidentských kandidátů totiž z nějakých nejprve záhadných – ale už víme, že ve skutečnosti numerologických – důvodů vždycky smí být pouze a jedině devět: v roce 2013, 2018 i letos. Aby se pěkně jedno po druhém dostalo na všechna numera a jejich výklad.

Kdežto přibrat do losovačky dvouciferné hodnoty, jako je „21“, to by numeropolitologům do analýzy hodilo vidle. Naštěstí ne, takže:

Z přímých voleb prezidenta víme, že poražený finalista vždy v prvním kole kandiduje pod číslem 9 (Karel Schwarzenberg, Jiří Drahoš). Jestli si letos do třetice chcete vsadit na Marka Hilšera, hodně štěstí, budete ho potřebovat.

Pověry o šťastné sedmičce v záhlaví volebního lístku spustilo Občanské fórum v roce 1990 a aktualizoval Miloš Zeman před pěti lety. V prezidentských volbách 2013 číslo 7 dostal Vladimír Franz (vzpomínáte?) a v parlamentních volbách 2021 jistá Aliance národních sil (0,09 procenta). Že ho letos ponese největší ezo mezi kandidáty Andrej Babiš, je úplně v logice věci.

Reklama

Související témata:

Doporučované