Hlavní obsah

Karel Diviš se uchází o post prezidenta. Hlásí 60 tisíc podpisů od občanů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Karel Diviš během svojí kampaně.

Reklama

Podnikatel Karel Diviš oznámil, že má dostatek podpisů od občanů, aby se mohl ucházet o úřad prezidenta. Na Ministerstvu vnitra by je měl odevzdat nejpozději 8. listopadu, aby se tak stal oficiálním uchazečem.

Článek

Podnikatel na sociálních sítích oznámil, že sesbíral potřebný počet podpisů pro svoji kandidaturu na hlavu státu. Na Ministerstvu vnitra je odevzdá v úterý ráno, řekl dnes na tiskové konferenci v Praze.

K podání kandidatury je potřeba 10 podpisů senátorů, 20 poslanců nebo 50 000 občanů. Diviš podle svých slov překročil hranici 60 000 podpisů a se sběrem pokračoval i v posledních dnech. Přesné číslo tak bude znát až v úterý, kdy archy na vnitru odevzdá.

Diviš svůj záměr kandidovat oznámil už v polovině ledna. Podnikatel a šéf technologické firmy IDC-softwarehouse doposud nepůsobil v politických funkcích na žádné úrovni, což ale považuje za výhodu.

„Prezident by měl být nadstranický, byť je to jednoznačně politik,“ uvedl při oznámení záměru kandidovat na začátku tohoto roku. Hlava státu by podle něj měla naslouchat lidem a sledovat, co potřebují. „Pokud by byl prezident v tom správném slova smyslu lobbistou obyčejných normálních lidí, tak to by byla dobrá cesta,“ řekl.

Další kandidáti na prezidenta

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš podal kandidaturu na prezidenta na Ministerstvu vnitra dnes ráno. Podepsalo mu ji 56 poslanců jeho hnutí. Babiš to po odevzdání kandidátní listiny řekl novinářům. Expremiér oznámil záměr ucházet se o post prezidenta republiky v neděli, v pondělí kandidaturu podpořilo předsednictvo ANO.

Jak se neznámí byznysmeni chtějí stát prezidentem:

Přihlášku do prezidentských voleb do dnešního dne včetně Babiše podalo podle Hany Malé z tiskového oddělení Ministerstva vnitra 12 kandidátů. Jedna z dříve podaných kandidátních listin byla stažena, poznamenala. Malá už dříve uvedla, že část z přihlášek zjevně nesplní předepsané náležitosti.

Ze známých kandidátů se do voleb přihlásili senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. V nejbližší době by se k nim měli připojit generál Petr Pavel nebo podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček.

Reklama

Doporučované