Hlavní obsah

Bezprecedentní, ocenil Pavel Nerudovou

Petr Pavel a Danuše Nerudová před druhým kolem volby.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidentský kandidát Petr Pavel a jeho soupeřka z prvního kola Danuše Nerudová představili konkrétní plány na spolupráci před druhým kolem. Pavel Seznam Zprávám řekl, že útoky Andreje Babiše vycházejí z rukopisu Miloše Zemana.

Článek

Takto úzkou spolupráci dvou ještě donedávna politických soupeřů česká prezidentská kampaň nepamatuje.

Bronzová kandidátka z prvního kola Danuše Nerudová vystoupila po boku finalisty Petra Pavla, aby jej spolu s jejím týmem z kampaně podpořila za zvolení na Hrad a v boji proti šéfovi ANO Andreji Babišovi. Jejich prezidentské týmy si na pódiu vyměnily dary a deklarovaly podporu Pavlovi.

„Takto konkrétní spolupráce dvou kandidátů nemá precedent,“ řekl Pavel s tím, že jde možná o začátek nového směru, jakým by se politika a politická kultura mohly ubírat.

Nerudová zdůraznila, že chce oslovit mladou generaci a poukázat na její problémy. „Jsem velmi ráda, že pan Pavel souhlasil s tím, že bude tato témata dál prosazovat, že bude mít kolem sebe tým mladých lidí,“ uvedla. Dál tak budou rozvíjet témata jako nedostupnost bydlení či manželství pro všechny.

Podle ní je Pavel zárukou, že věci, které zajímají mladé, nezůstanou ležet. Zároveň Pavel podotkl, že se chce - i s podporou Nerudové - víc soustředit na sociální problémy nebo třeba problémy menšin.

„Spíše to vnímám jako převzetí štafetového kolíku,“ uvedl Pavel. Chce tak propagovat i to, co do kampaně vnesla Nerudová.

Zemanův rukopis

Petr Pavel plánuje využít příští dny pro setkání a konfrontaci s voliči v oblastech, kde v 1. kole získal nejméně hlasů. „Už v úterý se potkám s lidmi v Ústí nad Labem, ve čtvrtek v Ostravě. Příští týden budou následovat další. Není důvod se žádným regionům vyhýbat. Čtyři roky jsem jezdil po republice,“ uvedl Pavel v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Plánuje se ponaučit z voleb před pěti lety, kdy Jiří Drahoš těsně neuspěl proti Miloši Zemanovi. Experti tehdy poukazovali na to, že měl více času trávit v regionech, kde se mu v prvním kolem příliš nedařilo.

„Nikdy jsem se nevyhýbal lidem s jinými názory. Zažil jsem v životě mnohem horší situace než konfrontace s lidmi, kteří si myslí něco jiného. Rozhodně se tedy tohoto nebojím,“ míní prezidentský kandidát Pavel.

Zaměří se i na příhraniční pás někdejších Sudet, kde v prvním kole zaostával za Andrejem Babišem. Ostatně v těchto oblastech získaly méně hlasů i současné vládní strany oproti opozičním hnutím, v minulých prezidentských volbách zde zaostávali i Karel Schwarzenberg a Jiří Drahoš. Tyto okresy trápí například exekuce.

„Ekonomicky-sociálním aspektům se věnuji dlouhodobě. Hovořím o dlouhodobých řešeních ve své kampani, nikoliv o krátkodobých slibech a nesplnitelných cukrátkách, která se rozdávají. To dělat nebudu. Raději se budu držet toho, co mohu splnit, nechci dávat nesplnitelná očekávání,“ uvedl Pavel s tím, že v této oblasti se bude radit s Nerudovou, která se ekonomickým a sociálním věcem věnoval i před prezidentskou kampaní.

Babišovo podsouvání, že Pavel by jako voják mohl Česko zatáhnout do války, považuje za recept z kuchařky Miloše Zemana.

„Andrej Babiš se u Miloše Zemana inspiroval mnohokrát. Jejich časté konzultace naznačují, že své kroky koordinují. V roce 2013 Miloš Zeman ve finální fázi kampaně použil strašidlo sudetských Němců proti Karlu Schwarzenbergovi, v roce 2018 udělal to samé Miloš Zeman Jiřímu Drahošovi s migranty. Andrej Babiš využívá stejnou šablonu se zatažením do války. Ten rukopis je zřejmý,“ dodal Pavel.

„Je to souboj mezi dvěma světy,“ nastínil Pavel svůj pohled na blížící se druhé kolo. Odmítl, že by šlo o souboj Prahy a venkova. Zmínil naopak „jasně deklarované spojenectví Andreje Babiše s Milošem Zemanem“. „Nebudu říkat, co to představuje a může znamenat do budoucna,“ dodal Pavel.

„Zlo“ jménem Babiš

Danuše Nerudová na tiskové konferenci vyzvala své voliče, aby přišli k volbám - s cílem porazit „zlo“, které podle ní představuje druhý finalista Andrej Babiš.

Nerudová se přidá v kampani k Pavlovi ve čtvrtek v Ostravě. Řeší se, zda se s Pavlem vydá i do ulic, případně zda s generálem zavítá i do dalších oblastí, kde v prvním kole Pavel získal méně hlasů.

„Naše týmy ladí kalendáře a program, počítám s podporou i v příštím týdnu. Nechci, aby byl Andrej Babiš zvolený prezidentem, udělám pro to maximum,“ řekla Seznam Zprávám Nerudová.

Podle Pavla bude důležité před druhým kolem přejít rozpory z kola prvního a přivést k volebním urnám co nejvíc lidí.

Vyhrožování válkou, které provádí jeho protikandidát na post prezidenta Babiš, označil za „zbabělost, podlost nejhrubšího zrna a zneužívání strachu ve vlastní prospěch“.

„Války začínají politici, ne vojáci,“ pokračoval. „Udržení míru mi leží na srdci možná víc než většině politiků, protože jsem válku zažil. Vím, jaké má dopady,“ řekl.

„Budu usilovat o to, aby naše země byla součástí silného uskupení, které nás před válkou ochrání,“ uvedl dál před novináři Pavel.

Přelepování reklamních ploch

Nerudová nabídla Pavlovi přelepení reklamních ploch hesly z jeho kampaně. „Jsou zaplaceny na celý měsíc, takže se bude jednat o přelepy, které bude hradit tým pana Pavla,“ reagovala Nerudová na dotaz, jak to bude se sdílením reklamních ploch.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda Nerudová plánuje podpořit Pavla i z peněz, které má na svém transparentním účtu, bývalá rektorka řekla, že všechny půjdou na úhradu nákladů její kampaně. „Už jsou všechny alokovány.“

Pavel má pak ve středu schůzku se senátorem Pavlem Fischerem, který mu rovněž vyjádřil podporu. „Zatím spolu natočíme video,“ řekl Pavel. Konkrétní formu podpory zatím ale neuvedl.

S dalším senátorem a neúspěšným prezidentským kandidátem Markem Hilšerem podle svých slov konkrétní formu podpory domluvenou nemá.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Voják a generál Armády České republiky ve výslužbě Petr Pavel je v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. V prezidentských volbách 2023 v druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi najdete zde.

Podpora hned po prvním kole

Danuše Nerudová, stejně jako další neúspěšní uchazeči o prezidentský úřad Pavel Fischer a Marek Hilšer, už po sečtení výsledků z prvního kola vyslovila Pavlovi podporu. Přijela za ním i do volebního štábu.

„Potřebujeme se na to trošku vyspat. V pondělí se dohodneme, jak můžu pomoci v tom, aby zlo v této zemi dostalo stopku,“ řekla Nerudová v sobotu po sečtení hlasů. Za zlo při svém odpoledním vystoupení označila lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který v prvním kole voleb skončil druhý.

Přesnou podobu podpory Nerudová a Pavel domlouvali v pondělí. V České televizi Nerudová včera řekla, že „napne veškeré síly k tomu, aby mu pomohla, aby vyhrál, aby nebyl zvolen Andrej Babiš“. Přesnou podobu podpory teprve zveřejní i Fischer. Avizoval už, že Pavla podpoří i osobně na některých akcích.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme části rozhovoru s Petrem Pavlem.

Reklama

Doporučované