Hlavní obsah

Pavel i Hilšer hlásí dostatek podpisů pro boj o Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel při zahájení prezidentské kampaně.

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel oznámil, že má dostatek podpisů od občanů, aby se mohl ucházet o post prezidenta. Uvedl, že jich sesbíral 81 250. Dostatečný počet podpisů hlásí i senátor Marek Hilšer. Má mít podporu od 14 členů horní komory.

Článek

Pavel dnes řekl novinářům, že se svým týmem sbíral podpisy od občanů ve všech krajích a bez pomoci agentury. Na Ministerstvo vnitra je chce odevzdat dneska.

Podle čerstvého průzkumu agentury Median je Petr Pavel stále favoritem voleb a udržuje si mírný náskok před bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podpora obou kandidátů proti zářijovému modelu Medianu ale klesla a rozdíl mezi nimi zůstal na úrovni statistické chyby. Za nimi v průzkumu třetí je ekonomka Danuše Nerudová.

O post prezidenta se oficiálně uchází také senátor Marek Hilšer, a to díky podpisům od 14 senátorů. Je to už podruhé, co do voleb kandiduje. Před čtyřmi lety skončil pátý.

Novinářům v pondělí řekl, že do kampaně chce investovat asi dva miliony korun, třetinu zaplatí z příspěvku, který od státu dostal za svůj senátorský mandát.

Vysoké dary ze soukromého sektoru odmítá, protože podle něj musí prezident na prvním místě hájit veřejný zájem a nebýt v žádném podezření, že je hříčkou lobbistů a klientelistických vazeb.

Další kandidáti na prezidenta

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš podal kandidaturu na prezidenta na Ministerstvu vnitra minulý v pátek. Podepsalo mu ji 56 poslanců jeho hnutí. Babiš to po odevzdání kandidátní listiny řekl novinářům.

Jak se neznámí byznysmeni chtějí stát prezidentem:

Přihlášku do prezidentských voleb podalo včetně Babiše podle Hany Malé z tiskového oddělení Ministerstva vnitra 12 kandidátů. Jedna z dříve podaných kandidátních listin byla stažena, poznamenala. Malá už dříve uvedla, že část z přihlášek zjevně nesplní předepsané náležitosti.

Z dalších známých kandidátů se do voleb přihlásili senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová nebo podnikatel Karel Diviš.

Podmínkou účasti v prezidentských volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, 10 senátorů nebo 50 000 občanů. Lhůta pro nominaci skončí v úterý 8. listopadu v 16:00.

Reklama

Doporučované