Hlavní obsah

Pavel o dnešním telefonátu se Zelenským: Na podpoře Ukrajiny se nic nemění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nový prezident Petr Pavel v prvním rozhovoru pro Seznam Zprávy po svém zvolení.

Reklama

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce nadále podporovat Ukrajinu. Plánuje také cestu do Kyjeva, společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Článek

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chce dnes Petr Pavel v telefonátu ujistit, že se na podpoře Ukrajiny ze strany České republiky nic nemění. „Budu držet stejnou linii. Budu s ním také hovořit o tom, že v brzké době navštívím Ukrajinu,“ řekl Seznam Zprávám zvolený prezident v dnešním velkém rozhovoru.

Podpora by podle něj měla pokračovat jak ve finanční, tak vojenské pomoci. Důležitý bude podle něj summit NATO letos v létě.

„Summit určitě nebude v pozici, kdy by mohl zařídit mír. Ale pokud se partnerské státy shodnou na společném postupu a konkrétních formách pomoci Ukrajině, tak to bude velká síla. Je to síla, která má velkou váhu. Pokud se na něčem shodneme, je to velká váha k řešení problémů,“ řekl.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rozhovor s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem.

V rozhovoru také Petr Pavel zmínil, že osobní kontakty s ostatními státníky, na kterých chtěl stavět jeho soupeř v prezidentské volbě, šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jsou rovněž důležité. Ale musí se odehrát na nějaké platformě. „Světoví lídři se můžou sejít, můžou se svolat, ale nakonec si to musí odpracovat diplomaté a úředníci,“ dodal.

Potřeba změnit atmosféru

Petr Pavel si také uvědomuje, že po deseti letech vlády Miloše Zemana přebírá společnost rozjitřenou a plnou očekávání a nadějí. Zmínil, že udělá vše pro to, aby došlo k celkové změně atmosféry. Chce také pracovat na uklidnění strachu lidí z válečného konfliktu.

„Nic není v absolutních hodnotách. Nebudu lidem říkat, že je tady nulová pravděpodobnost, že bychom se dostali do nějakého většího konfliktu. Ale nikdy jsme neměli větší bezpečnostní garance, než máme dnes. Česká republika se sama může podílet na tom, aby se ty konflikty dál nerozšířily. Máme-li se cítí bezpečně, cestou k tomu je pomoc Ukrajině,“ uvedl Pavel.

V rozhovoru, jehož celé znění přineseme během odpoledne, Petr Pavel mimo jiné popisuje i to, jak chce uklidnit rozbouřenou společnost, jak vnímá své předchůdce ve funkci hlavy státu a co ho vůbec donutilo změnit názor a jít do politiky.

Reklama

Doporučované