Hlavní obsah

Průzkum pro ČT: Těsně vede Nerudová, druhé místo si dělí Babiš s Pavlem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová.

Reklama

Podpora prezidentských kandidátů Danuše Nerudové, Andreje Babiše a Petra Pavla se podle posledního volebního modelu vyrovnává. Nerudová by v prvním kole zvítězila o pouhého půl procenta, Babiš a Pavel by pak získali shodně.

Článek

Podpora prezidentských kandidátů ekonomky Danuše Nerudové, bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a generála Petra Pavla se vyrovnává.

Podle volebního modelu společností Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi (ČT) by nyní v prvním kole voleb vyhrála Nerudová s podporou 27 procent voličů, Babiš a Pavel jsou v těsném závěsu a získali by shodně 26,5 procenta hlasů.

Jiná je situace u takzvaného volebního potenciálu, což je podíl všech lidí, kteří volbu daného kandidáta zvažují. Z tohoto pohledu má Nerudová 39 procent, Pavel 37,5 procenta a Babiš 32,5 procenta.

Danuše Nerudová si oproti listopadovému volebnímu modelu polepšila o 3,5 procentního bodu, Andrej Babiš si o půl procentního bodu pohoršil a podpora Petra Pavla zůstala na stejné úrovni.

Kdo dál?

Z dalších kandidátů by v prosinci následovali s podporou šest procent Pavel Fischer a Marek Hilšer. Jaroslav Bašta by získal 3,5 procenta a Josef Středula tři procenta. Kandidátů je devět, další by nepřekonali hranici dvou procent, uvedla ČT.

Průzkum se uskutečnil od 5. do 14 prosince a účastnilo se ho 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od půl procentního bodu do 2,8 procentního bodu.

Podle volebního modelu agentury STEM, který dnes zveřejnila televize CNN Prima News, by v prvním kole získal Babiš 30,1 procenta hlasů. Druhá by byla Nerudová s 26,5 procenta a třetí Pavel s 23 procenty.

Agentura Median přisuzuje vítězství Nerudové, podle jejího modelu zveřejněného 9. prosince by získala 28 procent hlasů, druhý byl Babiš s 26,5 procenta a třetí Pavel s 23,5 procenta.

Reklama

Doporučované