Hlavní obsah

Ruším cestu za voliči, vyhrožuje mi anonym, tvrdí Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Expremiér a předseda hnutí ANO na tiskové konferenci oznámil, že mu ráno přišel anonym, ve kterému mu neznámý muž vyhrožuje vraždou, pokud vyhraje prezidentské volby.

Článek

Prezidentský kandidát tvrdí, že mu v dopise anonym vyhrožuje, že „si vezme flintu a vydá se na svůj poslední lov“, pokud Babiš zvítězí. „Buďto prohrajete, nebo umřete,“ zněla prý výhrůžka muže trpícího rakovinou, jak údajně v dopise píše.

Šéf ANO kvůli tomu ruší úterní cestu do Hradce Králové za voliči. „Až do voleb nebudu mít žádnou kontaktní kampaň,“ oznámil. Na avizovaných předvolebních rozhovorech se podle něj nic nemění.

V podvečer pak Babiš na svém facebooku uvedl, že požádal o dočasnou policejní ochranu poté, co byla na parkovišti u průhonické Sokolovny nalezena vystřelená nábojnice.

Babiš nabádá k zastavení nenávisti a agrese. K tomu samému ho však dnes vyzval jeho sok Petr Pavel. Uvedl, že kvůli Babišově kampani dosáhl konflikt ve společnosti kritické hladiny, což je třeba zmírnit.

„Ať vyhraje kdokoliv z nás, uvědomte si odpovědnost za to, v jakém stavu bude naše společnost po volbách,“ vyzval Pavel Babiše jen pár minut před začátkem jeho tiskové konference.

Podle Babiše by měl generál ve výslužbě spíše odsoudit útoky svých podporovatelů na jeho mítincích, místo aby vydával tyto nesmyslné výzvy.

V reakci na novinářský dotaz odmítl, že by jeho kampaň vyvolávala strach z války. „Mluvil jsem o míru. O válce tady mluvili pan (premiér Petr) Fiala, paní (ministryně obrany) Černochová. Mluví o tom rok,“ řekl.

Desítky odpůrců byly Babišovi v patách na všech jeho posledních výjezdech na severu Čech či v Brně. Nicméně i v historii setkání podporovatelů ANO se najde řada incidentů, kdy se zastánci Andreje Babiše fyzicky střetli s jeho odpůrci.

Kritika kampaně

Andrej Babiš v posledních dnech čelí kritice nejen kvůli tomu, že podle mnohých svými billboardy a výroky straší válkou.

V neděli v předvolebním duelu v České televizi uvedl, že by – v případě jejich napadení – neposlal Polsku či pobaltským státům na pomoc vojáky. Později na sociálních sítích výroky korigoval, v pondělí pak ČTK řekl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil.

V sobotu Babiš na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že jeho manželce přišel poštou ostrý náboj a dopis plný urážek. Policie potvrdila, že oznámení přijala, ale ze strategických důvodů nebude sdělovat detaily. Expremiér v pondělí na veřejnosti prohlásil, že dopis přišel z Brna.

Reklama

Související témata:

Doporučované