Hlavní obsah

Voličské průkazy putovaly na Ukrajinu, dva i do Moskvy. Letos nestandardně

Foto: vblinov, Shutterstock.com

Ruské raketové útoky na ukrajinskou infrastrukturu způsobují výpadky elektřiny na Ukrajině. I s tím počítají naši diplomaté starající se o průběh českých prezidentských voleb ve Lvově a Kyjevě.

Reklama

Ministerstvo zahraničí dopravilo několik voličských průkazů na Ukrajinu i do Ruska, a to navzdory válce a sankcím. Generální konzul ve Lvově má připravené náhradní řešení, kdyby tam do prezidentských voleb zasáhl výpadek proudu.

Článek

Pokud volič nechce či nemůže hlasovat v místě trvalého bydliště, může si vyřídit voličský průkaz a hlasovat jinde. Jak ale takový průkaz doručit do země, kterou zmítá válka, nebo proti které jsou nařízeny mezinárodní sankce?

S takovou otázkou se potýkalo Ministerstvo zahraničí v případě doručení voličských průkazů občanům na Ukrajině a v Rusku, kteří si nemohli na úřadech v Česku průkazku vyzvednout. Přepravní služby, které by se za normální situace využily, nefungují na Ukrajině kvůli ruské válečné agresi, v Rusku zase kvůli sankcím.

Logistickou operaci si vzalo na starost Ministerstvo zahraničí, kterému se na Ukrajinu a do Ruska podařilo několik voličských průkazů v uplynulých dnech doručit. „Kolegové v Kyjevě, Lvově i Moskvě zajistili našim občanům možnost volit i za současné vypjaté situace, za to jim velmi děkuji,“ řekl Seznam Zprávám ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Celkově šlo o jednotky voličských průkazů, které českým občanům v Kyjevě (2), Lvově (3) a v Moskvě (2) umožní zapojit se do prezidentských voleb. S fyzickým doručením dokumentů pomohli pracovníci ambasád.

„Můžeme potvrdit, že v důsledku sankcí nefungují přepravní služby do Ruska, přes které tak nešlo zaručit zasílání voličských průkazů do Ruské federace. Obdobně nebylo možné v důsledku ruské agrese zajistit přepravu voličských průkazů také na Ukrajinu. Nicméně MZV ve všech případech zajistilo přepravu voličských průkazů prostřednictvím pracovníků našich zastupitelských úřadů,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Volby i bez proudu

Generální konzul České republiky ve Lvově David Nový neočekává, že by volbu české hlavy státu v Ruskem napadené zemi něco mohlo překazit.

„Na generálním konzulátu ve Lvově máme standardní volební okrsek a místnost jako každý jiný zastupitelský úřad ve světě. Volby u nás by měly probíhat standardně. Máme seznam voličů, kterých máme zapsaných 15,“ řekl Nový Seznam Zprávám.

Tito zapsaní voliči mohou přijít bez průkazu. Hlasovat mohou přijít i Češi s voličským průkazem, který si před tím sami opatřili, ale i ti, kteří si požádali o zaslání průkazu na Ukrajinu, protože neměli možnost si průkaz vyzvednout na úřadech v Česku.

Tato doprava oproti minulosti byla nestandardní. „Služby společností typu DHL na Ukrajině nyní nefungují. My jsme to nyní udělali tak, že jsme si z podatelny voličské průkazy vyzvedli a přivezli je sem. Nestandardní situaci bylo třeba takto vyřešit,“ dodal generální konzul ve Lvově.

Počítá s tím, že mohou nastat komplikace, pro které jsou připraveny krizové scénáře. „V průběhu dvou volebních dnů se můžeme potýkat s raketovými poplachy, které jsou na Ukrajině velice často, nebo nám mohou vypnout elektřinu. Ani jedna z těchto věcí by nám nezabránila pokračovat ve volebním procesu. Kdyby nastalo něco mimořádného, což doufáme, že nenastane, standardizovaný formulář s výsledky voleb předáme do Prahy jinou elektronickou cestou, například operativně přes aplikaci WhatsApp,“ věří Nový.

Hlasy ze zahraničí

Šéf Černínského paláce Jan Lipavský chce i na základě výše popsaných zkušeností usilovat o to, aby se v budoucnu mohlo ve volbách hlasovat ze zahraničí korespondenčně. Prosazují to současné vládní strany, proti jsou opoziční hnutí ANO a SPD.

„Jedině korespondenční volba umožní volit všem Čechům v zahraničí. Ministerstvo zahraničí je na korespondenční volbu technicky připraveno a my politici tuto možnost krajanům dlužíme. Budu se snažit o to, abychom tento dluh vůči Čechům v zahraničí vyrovnali co nejdřív,“ řekl Seznam Zprávám Lipavský.

V posledních prezidentských volbách v obvodu „zahraničí“ dominoval v obou kolech Jiří Drahoš. Ani do druhého kola by se nedostal Miloš Zeman, jemuž by hlasy ze zahraničí stačily až na 5. místo. Drahoš Zemana drtivě porazil i v okrscích na Ukrajině a Rusku.

Reklama

Doporučované