Hlavní obsah

Pár dní po brexitu. Odhad výsledků voleb v Irsku naznačuje remízu

Foto: Charles McQuillan / Getty Images

Připomínka tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskem se stala jednou z fotografií loňského roku.

Reklama

aktualizováno •

Volební komise v Irsku sčítají hlasy odevzdané při sobotních předčasných parlamentních volbách. Podle internetových stránek listu The Irish Times sčítání hlasů potrvá několik hodin. Volební model zveřejněný po uzavření volebních místností naznačil, že tři nejsilnější strany dosáhly prakticky totožného výsledku.

Článek

Mimořádně vyrovnaný souboj mezi stranou Fine Gael premiéra Lea Varadkara, Fianna Fáil Micheála Martina a levicovou Sinn Féin vedenou Mary Lou McDonaldovou předpovídaly už předvolební průzkumy. Je tak pravděpodobné, že žádné z těchto politických uskupení neobsadí tolik křesel ve 160členném parlamentu, aby mohlo samostatně sestavit vládu.

Jak liberálně-konzervativní Fine Gael, tak centristická Fianna Fáil daly už před volbami najevo, že nevstoupí do koalice s Sinn Féin. Mimo jiné je to proto, že tato strana si klade jako podmínku pro vstup do koalice uspořádání referenda o sjednocení Irska se Severním Irskem do roku 2025. Fine Gael i Fianna Fáil si sjednocení ostrova přejí, nyní na něj podle nich ale není vhodná doba.

V Irsku od roku 2016 vládla Varadkarova Fine Gael, aniž měla v parlamentu většinu. Umožňovala to dohoda s hlavní opoziční stranou Fianna Fáil. Řádné parlamentní volby se měly konat až v roce 2021, v polovině ledna se ale 41letý Varadkar rozhodl předejít pádu kabinetu a vypsat předčasné volby.

Hlasování se konalo několik dnů po odchodu Británie z Evropské unie. Vzhledem k tomu, že Irsko pojí s britským Severním Irskem pozemní hranice, ovlivňovalo téma brexitu i irskou politickou debatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované