Hlavní obsah

I po otevření mohou podnikatelé dál žádat kompenzace. Kvůli jiným omezením

Foto: Getty Images

I nyní mohou provozovatelé restaurací a služeb žádat o kompenzační bonus. Ilustrační fotografie.

Reklama

V Česku se ve čtvrtek otevřely některé služby a restaurace. I přesto mohou jejich provozovatelé žádat o kompenzační bonus kvůli trvajícím omezením. Senát navíc posvětil kombinaci kompenzačního bonusu a programu Antivirus.

Článek

I když se uvolnila některá tvrdá opatření kvůli koronavirové pandemii a restaurace či služby se otevírají, podnikatelé mají nadále možnost žádat o kompenzační bonus. Důvodem pro bonus může být i omezení počtu zákazníků v provozovně. Vztahuje se to na období až do 13. prosince.

„Klíčovou podmínkou pro vznik nároku na kompenzační bonus je existence bezprostředního zákazu či omezení v důsledku opatření orgánu státní správy. Není tedy nezbytný pouze zákaz výkonu činnosti, ale postačí i bezprostřední omezení výkonu, například omezená otevírací doba, výdejní okénko nebo omezení počtu zákazníků v provozovně a tím nepřímo i výše dosažených tržeb,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva financí Anna Vasko.

„Omezení jedné osoby na 15 metrech čtverečních v provozovně bude nadále platit jak ve fitness centrech, tak v restauracích, kde navíc platí také zkrácená otevírací doba. Tato omezení budou brána jako relevantní pro vznik nároku na kompenzační bonus pro jejich provozovatele,“ doplnila.

V případě nepřímo dotčených podnikatelů, jakými jsou například fitness trenér nebo číšník, bude pro vznik nároku klíčové, jestli jim tato omezení způsobí alespoň 80procentní výpadek činnosti oproti standardu.

Kompenzační program pokračuje už třetím obdobím, jeho výše je 500 korun za den. Za první období v rozmezí 5. října až 4. listopadu mohli podnikatelé získat 15 500 korun. Druhé období začalo hned 5. listopadu a skončilo 21. listopadu, celkem tak bylo možné získat 8 500 korun.

Kvůli přetrvávajícím restrikcím nakonec ministerstvo vypsalo také třetí bonusové období, které platí od 22. listopadu do 13. prosince. A právě za těchto 22 dní mohou podnikatelé žádat o bonus, i když už své provozovny mohli otevřít. Získat za něj mohou 11 tisíc.

Formulář, pomocí kterého mohou podnikatelé o bonus žádat, je k dispozici na webu Finanční správy. Žadatelé v něm v první řadě vyplní, odkdy dokdy mají nárok na finanční podporu. Dále dodají informace o činnosti, kterou jim vládní nařízení znemožnila vykonávat.

Poté stačí jen vyplnit osobní údaje, svůj místně příslušný finanční úřad a čestné prohlášení o splnění podmínek pro získání kompenzace. Pozor, Finanční správa může čestné prohlášení zpětně kontrolovat kvůli jeho pravdivosti.

Kombinace Antiviru a bonusu

Vláda sice spustila několik podpůrných programů pro podnikatele, kteří museli kvůli nařízeným opatřením omezit svůj provoz, nedovolila ale tyto programy kombinovat. Výjimku tvořil pouze program COVID nájemné, protože finančně pokrýval jiné období než kompenzační bonus.

Nejpalčivějším problém vznikl u nemožnosti kombinovat program Antivirus a kompenzační bonus. Podnikatel se tak musel rozhodnout, jestli zaplatí své zaměstnance, nebo bude čerpat bonus pro sebe.

Po kritice ze strany části opozice ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) připustila, že kombinace obou programů bude možná. Kombinaci Antiviru a kompenzačního bonusu ve čtvrtek schválil Senát v rámci daňového balíčku. Úpravu, kterou horní komora schválila jednomyslně, nyní dostane k novému posouzení Sněmovna. Ministryně Schillerová se změnou souhlasila.

S návrhem už počítá i Ministerstvo financí. „Počítáme se zpětnou účinností návrhu tak, aby OSVČ mohly o kompenzační bonus při souběhu podpor žádat zpětně i za již proběhlá bonusová období. Žádat bude umožněno nejdéle 2 měsíce od účinnosti návrhu,“ dodává podmínky budoucího čerpání mluvčí resortu Anna Vasko.

Jedinou výjimku mají společníci malých s. r. o., kteří mohou Antivirus s kompenzačním bonusem kombinovat už nyní. Ministerstvo financí to odůvodňuje tím, že společník s. r. o je fyzická osoba, kdežto žadatel o Antivirus je právnická osoba.

Reklama

Doporučované