Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět o nové zánětlivé nemoci ohrožující děti

Foto: pro, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zatím nemá jméno a moc se toho o ní neví. S covid-19 zřejmě souvisí a pro děti může být nebezpečná. Je ale velmi vzácná a většinou se dá léčit. Tak zní úsporný popis aktuálních poznatků lékařů o donedávna zcela neznámé nemoci.

Článek

Už v dubnu dostali britští lékaři Národní lékařské služby (NHS) doporučení, aby byli ostražití k vzácné, ale nebezpečné chorobě, která se objevuje u dětí, a může souviset s nemocí covid-19. Stalo se tak poté, co onemocnělo osm dětí v Londýně, z nichž jedno ve věku 14 let zemřelo.

Všech osm malých pacientů mělo po přijetí do dětské nemocnice Evelina London podobné příznaky - vysokou horečku, červené oči, otoky a celkovou bolest. Čtyři z dětí mohly v minulosti přijít do styku s virem SARS-CoV-2 přímo v rodinném kruhu. Většina neměla vážné problémy s dýcháním, přesto bylo sedm dětí připojeno na ventilátor kvůli problémům se srdcem a krevním oběhem.

Jak se choroba projevuje?

- Jde o vzácné zánětlivé onemocnění postihující zřejmě výhradně děti.

- Nemoc se příznaky a průběhem nápadně podobá syndromu toxického šoku či Kawasakiho nemoci. Ta se vyznačuje zejména horečkou, zánětem spojivek v obou očích, zvětšením krčních lymfatických uzlin, zarudnutím kůže a vyrážkou, „malinovým jazykem“, zarudnutím sliznice a úst, suchými až rozpraskanými rty, otoky končetin a bolestí kloubů.

- U většiny případů se Kawasakiho nemoc dá během týdne až dvou vyléčit, může ale způsobit zánět cév, což může končit až infarktem nebo jiným poškozením srdce.

- Příčina Kawasakiho nemoci dodnes v podstatě není známá. Lékaři nevědí, jestli to, co v poslední době pozorují, znamená, že by ji mohl spouštět i koronavirus.

- Mezi vědci panuje shoda, že nově pozorovaná choroba se nějakým způsobem týká imunitní reakce dětí na covid-19.

- Proti teorii, že jde o Kawasakiho nemoc, mluví například to, že už jsou známy případy nemocných nad 10 let, přičemž Kawasakiho nemoc postihuje děti do pěti let.

Choroby si všímají po celém světě

Každou chvíli má nyní před toutéž chorobou vydat oficiální varování i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V New Yorku jí totiž už nejméně tři děti podlehly a tamní guvernér Andrew Cuomo v neděli řekl, že newyorské zdravotnické úřady se zabývají 85 případy této dětské nemoci, přičemž 53 z nich buď vykázalo pozitivní test na covid-19, nebo mělo v těle protilátky signalizující dřívější střet s nemocí. Později Cuomo podle listu The New York Times řekl, že nakažených dětí už je kolem stovky, alespoň jeden případ už zná podle Cuoma celkem 15 amerických států.

Ve středu vydali studii o stejném onemocnění i italští lékaři, kteří zkoumali 10 případů přijatých v nemocnici v Bergamu, což bylo v únoru a dubnu nejhůř postižené místo v Itálii, co se týče epidemie koronaviru. Všem pacientům bylo kolem sedmi let a měli vážné příznaky včetně těch, které se objevují při toxickém šoku, jejich stav si vyžádal dodatečnou léčbu nasazením steroidů.

Podobné případy už ohlásili i zdravotníci ze Španělska, Nizozemska nebo Francie, napsala BBC.

„Výjimečně vzácná“

„Syndrom je výjimečně vzácný,“ zdůraznil Russell Viner, profesor pediatrie na londýnské Imperial College.

Viner připomněl, že dosud platí, že děti tvoří asi 1 až 2 procenta případů, které skončí kvůli koronaviru v nemocnici. Navíc i většina těch, u kterých se objevil dosud neprozkoumaný syndrom, dobře reagovala na léčbu. „Tohle by nemělo odradit rodiče od vypuštění svých dětí ven z karantény,“ dodal.

Souvisí, nebo nesouvisí s koronavirem?

Jestli chorobu způsobuje nový koronavirus, se zatím neví a neexistují pro to žádné přímé důkazy, řada lékařů se ale shoduje na tom, že souvislostí je už teď příliš mnoho.

„Máte tady vrchol covid-19 a pak po třech až čtyřech týdnech vidíme vrchol tohoto nového jevu, což nás přivádí k názoru, že jde o postinfekční jev,“ řekla k tomu podle BBC pediatrička z Imperial College London Liz Whittakerová. Její kolega Michael Levin zase vypíchl, že se u dosud zmapovaných případů velmi často objevují v těle protilátky, což rovněž nahrává teorii, že se tento problém „nějakým způsobem týká nezvyklé imunitní reakce na koronavirus“.

To samé si podle CNN myslí i americký pediatr Glenn Budnick, který ve vysílání televize řekl, že by mohlo jít o jakousi druhou fázi covid-19, kterou může vyvolat přehnaná reakce imunitního systému dítěte.

Příznivce teorie, že jde o zmiňovanou Kawasakiho nemoc, mírní v Live Science Jeffrey Kahn, zkušený odborník, který se dlouhodobé zabývá Kawasakiho nemocí a v roce 2005 publikoval studii zabývající se spojitostí choroby s retroviry. Podle něj zatím existuje pouze jeden formálně popsaný případ, kdy se u pacienta s covid-19 projevila Kawasakiho nemoc, zbytek jsou podle něj „jen zprávy o případech“, což sice neznamená, že si nezaslouží pozornost, ale je třeba k nim přistupovat obezřetně.

Stejného názoru je i Frank Esper, který s Kahnem na výzkumu Kawasakiho nemoci spolupracoval. „Dosavadní zprávy naznačují, že se něco děje, ale dokud neuvidím recenzovanou studii, tak opravdu nevím co,“ dodal Esper.

Reklama

Doporučované