Hlavní obsah

VŠTE zakoupila nový robot pro simulaci logistických přesunů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) zakoupila nový robot, který by měli využívat studenti logistických oborů ve svých projektech nebo závěrečných pracích. Cena přístroje se pohybuje kolem milionu korun.

Článek

Robot využívají firmy především pro přepravu těžších nákladů ve svých provozovnách. Škola tak může tyto situace pro studenty simulovat.

Robot rozšíří výuku předmětu Bezpečnost a spolehlivost procesů o praktickou aplikaci. „Další možností je například provedení výzkumu předcházení smyku robota vzhledem k vlastnostem povrchu či optimalizace vnitřních logistických procesů v podniku,“ uvedl Patrik Gross z Katedry dopravy a logistiky VŠTE.

Model má užitečné zatížení až 200 kilogramů a tažnou kapacitu až 500 kilogramů. Největší výhodou stroje podle výrobce je, že se v prostoru orientuje podle skenerů a kamer. „Nejsou potřeba žádné naváděcí pásky a podobně. Nestane se, že robot přijede před překážku, kde čeká, až ji někdo odstraní. Pokud má prostor, dokáže ji objet sám. Proces přesunu materiálu se tak nebrzdí,“ uvedl David Nesiba ze společnosti, která robot škole dodala.

Další předností robota je jednoduché programování bez nutnosti znalosti programovacího jazyka. „Obsluhu zvládne většina zaměstnanců, kteří projdou jednoduchým školením. Nemusí to být vystudovaní programátoři. My nastavíme základní mapu, kterou je pak možné bez naší pomoci upravovat. Je to skutečně snadné,“ dodal Nesiba.

VŠTE vznikla v Českých Budějovicích roce 2006, je to veřejná vysoká škola neuniverzitního typu. Nabízí tři magisterské a inženýrské a pět bakalářských oborů. VŠTE navštěvuje přibližně 4000 studentů.

Reklama

Doporučované