Hlavní obsah

Všude se zdražuje. My si to nedovolíme, zní z napůl otevřeného oboru

Ředitel sítě kin CineStar a distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč vysvětluje, proč zatím multikina neotevřou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pondělí mohla kina konečně otevřít, využilo toho však jen pár provozovatelů. Multikina brzdí omezení, podle kterého film pustit divákům smějí, prodat jim k tomu občerstvení však nikoliv.

Článek

Neotevřeli jsme a nic se na tom zatím nemění, vzkazují provozovatelé multikin českým divákům. Právě na možnosti nabídnout jim k filmu popcorn, limonádu nebo kávu jejich byznys zásadně stojí.

Bez popcornu nikam nejdu

„Za těchto podmínek to zatím provozovat nelze. Poprvé za 20 let jsme měli až laboratorní možnost si to vyzkoušet. Když jsme loni měli otevřeno a občerstvení jsme neposkytovali, polovina zákazníků do multikin ani nedorazila,“ říká pro SZ Byznys šéf druhé největší tuzemské sítě kinosálů, kterou zastřešuje společnost CineStar, Jan Bradáč.

V hlavě má proto jediné datum: 14. červen. Den, kdy podle dosavadních informací zřejmě otevřou i vnitřní prostory restaurací, tedy i občerstvení kin.

Podobně smýšlí David Horáček, spolumajitel Premiere Cinemas 3, který provozuje kina v pražské Hostivaři, v Olomouci a Teplicích.

„Příjem z občerstvení je zásadní v celkových příjmech, asi 60 procent návštěvníků si k filmu něco koupí. Bez této možnosti efektivita provozu velice pokulhává. Ti, co přišli a zjistili, že si popcorn nebo kafe nekoupí, odešli. Anebo chtěli vstupné vrátit,“ vypráví pro SZ Byznys David Horáček s tím, že ztráty za posledních 15 měsíců odhaduje na 20 milionů korun. Příjmy jim klesly o 80 procent.

Zdražovat lístky? Nesmysl

Přesto doufá, že je to nezlikviduje, před začátkem pandemie měli rezervu, ze které ztráty hradí. „Nepoužili jsme ji prostě na modernizaci kin. I když jsme zavření, platíme dál nájmy tisíců metrů čtverečních, zálohy na energie, které nečerpáme. Nepoloží nás to, ale pěknou sekyru to do našeho hospodářství zatne,“ říká provozovatel Premiere Cinemas 3.

Daleko vyšší ztráty počítají v CineStar, druhé největší síti čítající 13 kinosálů v Česku. Rok před covidem měli rekordní, utržili miliardu korun. Loňský rok znamenal 650 milionů korun ztrátu. Přesto prý vstupenky zdražovat zatím rozhodně nebudou.

„Nemohli jsme si nevšimnout, že napříč trhem bude zdražovat snad úplně všechno. Já bych si teda zdražit určitě zatím netroufal, musíme si počkat, jak bude vůbec divák reagovat, tento trh je velice citlivý, vysvětluje šéf CineStar a distribuční společnosti Falcon.

Co bude tři týdny, než se otevře

Zda provozovatelé kin mají, nebo ztrácí nárok na kompenzace v době, kdy otevřít mohli, ale nestalo se, není podle Jana Bradáče ze CineStar jasné.

„To se mě ptáte na věc, na kterou neznám odpověď. Snažíme se zjistit hlavně program Covid – nepokryté náklady, jak to bude v červnu, nevím. Myslíme si, že budeme moci čerpat pouze program Antivirus, tedy pomoc státu na mzdy zaměstnanců.“

V naprosto odlišné situaci je kino Lucerna v pasáži u Václavského náměstí, nejnavštěvovanější klasický biograf v Česku. Jako jeden z mála v pondělí otevřel. „Za první den přišla asi stovka lidí. Vysíláme staré věci, které se nestihly odvysílat na podzim a jsou k nim prodloužená práva, nebo ty, které měly krátkou promítací dobu,“ říká provozní technik kina Lucerna Milan Lifka a vysvětluje, že průměrná návštěvnost bývá 300 až tisíc lidí denně, záleží na programu.

U nich občerstvení diváka nelimituje, s občerstvením v kině uprostřed Prahy se dovnitř nechodí. „Start je pomalý, než distributoři dodají novinky. Navíc se budou vracet akce typu festivaly, na které diváci trpělivě čekali a byly odložené. Už teď vidíme podle prodeje lístků, že je o ně zájem,“ říká Milan Lifka.

Dosavadní ztráty kinosálů, které v paláci Lucerna vlastní Dagmar Havlová, švagrová bývalého prezidenta, jdou do milionů korun. „Když si představíte, že návštěvnost je kolem dvou set tisíc za rok a průměrné vstupné je 135 korun, z toho půlku odevzdáme distributorovi, tak si můžete udělat obrázek, ale velmi hrubý, kolik jsme zatím prodělali,“ vypočítává provozní technik kina v centru metropole.

Reklama

Doporučované