Hlavní obsah

Vybíjení stotisícového chovu kvůli ptačí chřipce začne už v pondělí

Brífink k ptačí chřipce na Pardubicku.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

K nárůstu úhynu drůbeže došlo v chovu společnosti Moras Moravany na Pardubicku.

Článek

V Česku se objevilo nové ohnisko ptačí chřipky. Týká se chovu drůbeže společnosti Moras Moravany na Pardubicku, která v místě chová zhruba 7000 krůt a asi 130 000 brojlerů. Vybíjení drůbeže v chovu začne zřejmě už v pondělí večer.

„Celý areál firmy byl neprodleně uzavřen, u vjezdu bude instalována dezinfekční smyčka tak, abychom zabránili rozšíření choroby mimo areál. Dnes večer nebo zítra ráno začnou veterináři s utrácením veškeré drůbeže, ta potom bude bezpečně zlikvidována v asanačním podniku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„Podobně jako v případě prvního ohniska, které se nacházelo ve Štěpánově nad Svratkou v Kraji Vysočina, bude vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich bude omezeno přemísťování drůbeže, budou provedeny soupisy chovů a přijata další mimořádná veterinární opatření. Zároveň pokračuje šetření, jehož hlavním cílem je zjistit, jak se nákaza do chovu dostala,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V oblasti se nachází také další chov této firmy, který zahrnuje kolem 120 000 kusů drůbeže, jestli bude vybita i ta, zatím není rozhodnuto.

Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda váží ptáci jenom u potvrzeného ohniska 400 tun. Areál firmy ve Slepoticích je uzavřený, hynout začali kroceni v tamních halách. Jedná se o tom, že by se do likvidace drůbeže zapojili policisté nebo armáda. Obec už pro ně připravuje podmínky. K dispozici dá celý kulturní dům se sálem pro 350 lidí.

Nové ohnisko je první letošní v komerčním chovu. Úplně první případ se vyskytl v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu se 12 slepicemi a třemi kachnami. Veterináři v nakaženém chovu utratili drůbež, která sama neuhynula. Utratili také 12 slepic dvou sousedů zasaženého chovu. Ty ale podle následných testů nakažené nebyly, takže se Štěpánov vyhnul plošnému vybíjení drůbeže.

Pokud by bylo nutné vybít i druhý chov Morasu, bylo by to dohromady asi 250 000 ptáků. Šlo by tak zhruba o 0,2 procenta hrabavé drůbeže, která se v ČR ročně na jatkách zabije.

Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 je nebezpečný pro ptáky, pro lidi nikoliv.

Reklama

Doporučované