Hlavní obsah

Co hrozí po krvavé šarvátce Slavii? Postup ani prokázaný rasismus nezastaví

Foto: Profimedia.cz

Kamara versus Kúdela. Začalo to na hřišti, pokračovalo v tunelu. Zápas Rangers-Slavia poskvrnil nevídaný incident.

Reklama

aktualizováno •

Spor o údajný rasistický slovní útok Ondřeje Kúdely a následný incident, při němž podle slávistů Glen Kamara, hráč Rangers, právě Kúdelu zbil, bude řešit disciplinární komise UEFA. Co komu hrozí, předestřel její člen Rudolf Řepka.

Článek

Odvetný zápas Rangers-Slavia (0:2) bude UEFA bezpochyby řešit důkladně. A to nejen dvě vyloučení domácích hráčů, ale i údajný rasistický slovní útok a následné fyzické násilí v tunelu mezi hřištěm a šatnami.

Jisté je, že Slavii v žádném případě nehrozí vyloučení z tohoto ročníku evropských pohárů . Ve čtvrtfinále Evropské ligy se tedy utká s londýnským Arsenalem. V případě postupu by Slavii v semifiinále čekal lepší z dvojice Dinamo Záhřeb-Villarreal.

Ale to je budoucnost. Vraťme se ke čtvrtečnímu večeru na Ibrox Stadium v Glasgow, kde se v rámci utkání Glasgow Rangers-Slavia děly nevídané věci, které brzy začne rozebírat disciplinární komise UEFA.

„Protože jsem Čech a toho utkání se účastnil český klub, budu konkrétně z tohoto jednání podle pravidel logicky vyloučen. Bude to řešit senát složený z kolegů z jiných zemí. Předpokládám tak do tří týdnů,“ říká Rudolf Řepka, člen disciplinární komise UEFA.

Řepka je bývalým generálním sekretářem Fotbalové asociace ČR, nyní ředitelem FK Teplice a představitelem F-evoluce, která chce změnit poměry v českém fotbale. Tentokrát jsme ho ale oslovili v roli experta na disciplinární řízení v rámci soutěží řízených UEFA.

Odhlédněme teď od faulů domácích hráčů, z nichž zejména Roofeho kung-fu kop na hlavu slávistického brankáře Ondřeje Koláře byl mimořádně brutální.

Foto: Profimedia.cz

Likvidační zákrok domácího náhradníka na slávistického brankáře Ondřeje Koláře.

Přehnaně tvrdá, až hrubá hra domácího celku vyvolala další slovní i fyzické potyčky.

Nejvíc se řeší moment, kdy si slávista Ondřej Kúdela dal ruku před ústa, aby nebylo následně možné odečíst mu ze rtů, co řekl. A pak cosi pošeptal domácímu hráči Glenu Kamarovi.

Ten ho následně začal pronásledovat s výkřiky označujícími Kúdelu za rasistu. Trenér Steven Gerrard poté prohlásil, že mu Kamara sdělil, že se stal terčem Kúdelova rasistického slovního útoku. Gerrard dodal, že svému hráči stoprocentně věří.

Kúdela naopak jakýkoli rasistický aspekt svého jednání a vyjadřování kategoricky odmítá. Připustil nadávku. „Řekl jsem mu: You're fucking guy,“ uvedl Kúdela.

Co na to člen disciplinární komise UEFA Rudolf Řepka? „Obecně platí, že orgány UEFA rozhodují podle faktů. Podstatné je, co se objeví ve zprávě rozhodčího, delegátů, v dokumentech, které jsou s utkáním spojeny. Pokud by měl být někdo trestán za rasismus, muselo by jít o prokázaný skutek.“

Jinými slovy: Pouze na základě tvrzení jednoho člověka by Kúdela za rasismus hypoteticky být potrestán neměl. Velký problém by nastal, kdyby jeho případný rasistický projev slyšel například někdo z rozhodčích. Další svědectví mohou přinést i hráči. Vzhledem k tomu, že si Kúdela zakrýval ústa, je ale asi spíše nepravděpodobné, že jeho slova slyšel někdo další než on a Kamara. Ale to je jen spekulace.

„Pokud by se hypoteticky rasismus prokázal, hrozil by za něj samozřejmě přísný postih hráči, ale i jeho klubu. V té škále možných sankcí zmiňují řády i částečné uzavření hlediště na některé z dalších utkání. Ale to je teď v covidové době nepříliš efektivní opatření,“ říká Řepka. „Navíc znovu zdůrazňuji, ten rasismus by musel být prokázaný. A i kdyby hypoteticky byl, u Slavie by se přihlíželo k tomu, že jde o první prohřešek tohoto typu za poslední dobu, pokud se nemýlím.“

Jedním si je Rudolf Řepka jistý: „V žádném případě nemůže incident zpochybnit nebo ohrozit postup Slavie přes Rangers do čtvrtfinále Evropské ligy.“

Problematické chování a jednání ale pokračovalo i dál. Po ukončení duelu nebyli slávisté domácími pořadateli vpuštěni do šaten. A především měl být podle vyjádření Slavie zbit její hráč Ondřej Kúdela právě Glenem Kamarou. Údery pěstí měly přijít v tunelu, který spojuje hřiště se zázemím stadionu. A přihlížet všemu měl domácí trenér Steven Gerrard i zástupci UEFA.

„Opět záleží na tom, co a jak se objeví v oficiálních zápisech a zprávách. Samozřejmě hrozí významný postih hráči, který se měl fyzického útoku dopustit. A také jeho klubu. A to pro nezvládnutou pořadatelskou službu, kdyby se to celé takto prokázalo,“ říká Rudolf Řepka.

„Nevím, jak to bylo s těmi šatnami. Je možné, že tento pokyn vydal delegát utkání, aby tím případně zamezil další eskalaci konfliktu v útrobách stadionu, to netuším. Pokud šlo o svévolné rozhodnutí domácích pořadatelů, mohl by je za to čekat také další postih,“ doplňuje Řepka.

Slávisté se dostali na hotel až v noci za pomoci policejního doprovodu, dnes se přesunuli zpět do Prahy

Článek jsme aktualizovali o výsledek losu čtvrtfinále a semifinále Evropské ligy.

Reklama

Doporučované