Hlavní obsah

Spor o respirátory: České musí splňovat normy, čínské ne, zlobí se výrobci

Foto: Shutterstock.com

V rámci veřejných i soukromých nákupů se na určitou dobu zcela „zhaslo“. Firmy teď bojují za férové podmínky na trhu.

Reklama

Tuzemským výrobcům a dodavatelům ochranných pomůcek došla trpělivost. Stát podle nich od podzimu toleruje prodej respirátorů, které nesplňují platné evropské normy. Považují to za klamání zákazníků.

Článek

Přesně před rokem, 13. března, na začátku pandemie nemoci covid-19, doporučila Evropská komise členským státům, aby v situaci totálního nedostatku ochranných pomůcek udělily výjimky na dovoz respirátorů ze zahraničí.

Na trh se tak „dočasně“ dostaly roušky a respirátory, které nesplňovaly platné evropské normy, nejčastěji s označením třídy KN95 nebo N95.

A i po roce je jich tuzemský trh plný. Čeští výrobci a distribuční firmy teď kritizují stát za to, že jejich prodej už řadu měsíců toleruje.

„Vláda dokonce v posledních dvou měsících prodejcům nelegálních respirátorů KN95 a N95 odpustila placení daně z přidané hodnoty. Zatímco čeští výrobci respirátorů musí splnit přísné certifikační podmínky vedoucí k ochranným třídám FFP1 až FFP3, dovozcům nelegálních respirátorů KN95 a N95 stačí přivézt konstrukčně jednodušší a tím i levnější produkty, které nevyhovují požadavkům na bezpečnost a účinnost stanoveným normou EN 149,“ říká předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků Jana Vykoukalová.

„Je nešťastné, že stát toleruje nedodržování pravidel,“ komentuje situaci Martin Trojan, obchodní ředitel společnosti Moldex, která vyrábí respirátory v Ústí nad Orlicí. „Ve výběrových řízeních veřejných zakázek jsou uvedeny nelegální certifikace a sami vládní představitelé nosí na tiskových konferencích nekvalitní respirátory bez potřebných certifikací. Jakákoliv regulace ze strany státu by se měla omezit pouze na nastavení, dodržování a vynucování platných nařízení,“ je přesvědčen Martin Trojan z Moldexu.

Česká obchodní inspekce ale argumentuje tím, že samotné označení výrobku jako N95 nebo KN95 neznamená nic zavrženíhodného.

„Naopak, výrobce tímto způsobem deklaruje, že jde o respirátor, který vyhovuje kritériím dle americké, resp. čínské technické normy (standardu) pro klasifikaci jakostní úrovně N95, resp. KN95. Tentýž výrobek přitom může projít testováním a klasifikací dle vícera standardů a pak také může nést vícero označení příslušné klasifikace. Není zde naprosto žádný zákonný podklad pro plošné opatření typu „ukončení prodeje respirátorů KN95 a N95“," vysvětlil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Dovozci čínských, ale i další respirátorů, měli vloni na jaře k dispozici tři měsíce, během kterých si měli obstarat evropské certifikáty, upozorňují tuzemské firmy i právník z poradenské společnosti Porta Medica Jakub Král.

„Osobně jsem viděl hned několik takových výjimek a na žádné z nich nebylo uvedeno, že by platila do vyprodání zásob, ať už žadatele o výjimku, anebo dalších článků distribučního řetězce,“ říká právník Jakub Král.

„O tom, zda lze, či nelze výrobky uvedené legálně na trh doprodat, nerozhoduje okolnost, zda to bylo, či nebylo výslovně uvedeno v textu povolení. Výrobky uvedené legálně na trh – což je i případ respirátorů splňujících podmínky dotyčného povolení (tj. udělené výjimky z běžného režimu uvádění na trh) – na něm z povahy věci již mohou zůstat,“ kontruje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Ani stát v tom nemá jasno

Letos v únoru vláda nařídila povinné nošení respirátorů na veřejnosti. Lidé si mají chránit dýchací cesty buď respirátorem FFP2, KN95 nebo nanorouškou s 95% účinností. Pro kabinet tak čínská norma není problém, pro experta Vladimíra Ždímala z Ústavu chemických procesů Akademie věd jím ale být může, jak už dříve řekl pro Seznam Zprávy.

„Nedávno jsem sám vydal dokument, který vyvrací, že by KN95 byl stejný jako evropský FFP2 na základě odborných argumentů. Ty evropské respirátory mají vyšší kvalitu ochrany z hlediska nositele než ty asijské,“ vysvětluje Vladimír Ždímal s tím, že by bylo nesprávné tyto respirátory přijímat jako stejně kvalitní.

„Je na čase, aby v ČR začaly zákony platit pro každého. Vyzýváme vládu, aby přestala poškozovat poctivé české výrobce a ukončila toleranci a podporu prodeje nelegálního zboží v ČR,“ říká Jiří Kůs za Asociaci nanotechnologického průmyslu, která sdružuje výrobce z nanovláken.

Předejít zmatkům se snaží Ministerstvo průmyslu a obchodu. V lednu vydalo průvodce pro výrobce a zadavatele veřejných zakázek, který má usnadnit orientaci v platných pravidlech ohledně ochranných pomůcek.

Podrobný souhrn připravil také Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Hned v úvodu jeho předseda Viktor Pokorný přiznává, že nákupy v začátcích provázel chaos a nedostatek informací.

„Příležitosti se chytila řada podnikatelů, kteří dosud žádné zkušenosti se zdravotnictvím neměli. V rámci veřejných i soukromých nákupů se na určitou dobu zcela „zhaslo“ a každý byl vděčný prakticky za jakoukoli dodávku potřebného materiálu, aniž by se důkladně zkoumalo, zda jsou předmětné výrobky na trhu EU legálně a zda splňují veškeré požadavky na bezpečnost a účinnost,“ píše předseda Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví Viktor Pokorný.

Respirátory jako miliardový byznys

Zatímco vloni na jaře jakékoli ochranné pomůcky chyběly a celé Česko šilo a nosilo látkové roušky, teď je situace podstatně jiná.

Tuzemský průmysl je schopen podle odhadů vyrobit až 50 milionů kusů respirátorů měsíčně, řada firem spustila nové linky. Za co teď bojují nejvíc, jsou podle jejich slov férové podmínky, nikoli země původu.

„Po roce od začátku pandemie onemocnění covid-19 někteří nepoctiví dodavatelé na trh nadále uvádějí necertifikované výrobky bez označení CE. Orgán dozoru nad trhem toto protiprávní jednání dostatečně razantně neřeší, nelegální výrobky nestahuje z trhu a neudílí citelné pokuty,“ míní předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků Jana Vykoukalová.

„I někteří čínští výrobci umí vyrábět kvalitní respirátory a mohou se pochlubit evropským certifikátem vedoucím k označení FFP2. V Česku se prodávají miliony legálních čínských respirátorů FFP2. Zboží certifikované podle evropských norem má vyšší předpoklady ochránit rizikové skupiny před nákazou,“ argumentuje předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs.

V nelegálním byznysu s respirátory, rouškami a dalšími ochrannými prostředky bez platných certifikátů se točí miliardy korun. Právník Jakub Král je přesvědčen, že by Česká obchodní inspekce společně s Celní správou měly zasáhnout.

„Pokud by se inspektoři dostavili do obchodních center, supermarketů, drogerií, trafik nebo se podívali do internetových srovnávačů cen, objevili by stovky nabídek nelegálních respirátorů KN95 a N95. Většina z těchto produktů nikdy ani žádnou výjimku neměla. Už jsme zaznamenali dokonce i případy klasických padělků řádně certifikovaných výrobků,“ říká Jakub Král.

Česká obchodní inspekce podle svého mluvčího už teď věnuje ochranným prostředkům dýchacích cest mimořádnou pozornost.

„Rozpracováno je aktuálně zhruba 300 kontrol, při kterých se ověřuje např. správnost značení či oprávněnost uvedení na trh, kde ČOI spolupracuje také s Celní správou, uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované