Hlavní obsah

Vyšetřování Babišova auditu policie kvůli koronaviru prodloužila

Agrofert.

Reklama

Policie prověřuje devět projektů, v nichž bylo celkem na dotacích přiznáno 285 milionů korun. Případy se týkají firem Lovochemie, Pekárna Zelená louka, Ethanol Energy a nejvíce jich má Cerea.

Článek

Policejní vyšetřování jednotlivých projektů, na které holding Agrofert podle názoru Evropské komise získal neoprávněné dotace, se podle serveru Neovlivní.cz kvůli koronaviru protahuje. „Lhůta byla prodloužena do konce dubna,“ potvrdila pro Neovlivní.cz v pátek pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Podle informací Neovlivní.cz šetření komplikuje zejména fakt, že předvolaní se kvůli obavě z nákazy omlouvají z výslechů. Řada svědků tak dosud nebyla vůbec vyslechnuta. A je otázka, jestli se to do konce dubna vůbec stihne.

Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejíž lidé na auditu pracují, odmítá případ komentovat. „V obecné rovině mohu pouze odpovědět, že auditem Evropské komise se náš útvar zabývá. Vyhodnocujeme informace, nicméně nebudeme poskytovat bližší komentáře,“ uvedl pro Neovlivní.cz její mluvčí Jaroslav Ibehej.

Vyšetřování, zda Agrofert získal v konkrétních projektech dotace neoprávněně, přímo Andreje Babiše neohrožuje. Podle bruselského auditu sice český premiér ovládá Agrofert, má zájem na jeho co největším zisku a je ve střetu zájmů, ale za to ho stíhat nelze. Samotný střet zájmů totiž není trestný, píše Neovlivní.cz.

V podezření tak jsou manažeři, případně úředníci holdingu Agrofert, kteří o projekty žádali a jejich podpisy jsou na dokumentech. Premiérovi by obvinění hrozilo jen v případě, že by jeho podřízení v holdingu ukázali prstem na něj, že o případném podvodu věděl.

Na jaké projekty se policie zaměřila, je zřejmé z auditní zprávy. Jde o devět projektů, v nichž bylo celkem na dotacích přiznáno 285 milionů korun. Případy se týkají firem Lovochemie, Pekárna Zelená louka, Ethanol Energy a nejvíce jich má Cerea. Auditoři u těchto projektů konstatovali nejen střet zájmů, ale vznesli i velmi vážné podezření z podvodu. A všechny tyto projekty proto odmítá proplatit.

Reklama

Doporučované