Hlavní obsah

Vývoz z Číny vzrostl nejvíce téměř za 1,5 roku, dovoz ale klesl

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínská ekonomika se oklepává z koronavirové krize. Pomáhá jí v tom zvyšující se export, zatímco dovoz do země klesá.

Článek

Vývoz z Číny v srpnu meziročně vzrostl o 9,5 procenta – třetí měsíc po sobě, nad očekávání a nejvíce téměř za 1,5 roku. Druhá největší ekonomika světa se tak dál zotavuje z koronavirové krize. Dovoz ale překvapivě znovu klesl, oznámil čínský celní úřad. Obchodní přebytek se snížil na 58,93 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč) z červencových 62,33 miliardy dolarů, byl ale výrazně vyšší, než čekali analytici.

Nárůst vývozu byl v uplynulém měsíci nejsilnější od března 2019. Také překonal odhad analytiků, kteří očekávali, že se export zvýší o 7,1 procenta po červencovém nárůstu o 7,2 procenta. U přebytku analytici čekali 50,5 miliardy dolarů.

Dovoz nicméně zrychlil pokles na minus 2,1 z červencových minus 1,4 procenta, což naznačuje slabou domácí poptávku. Čekalo se, že se dovoz naopak o 0,1 procenta zvýší. Podle analytiků však celkový objem dováženého zboží zůstává víceméně totožný.

Čínská ekonomika se z rekordního poklesu v prvním kvartálu vzpamatovává především díky domácím podpůrným opatřením. „Vývoz z Číny dál vzdoruje očekáváním, roste výrazně rychleji než globální obchod, a získává tak podíl na světovém trhu,“ řekl agentuře Reuters analytik Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics.

Kvůli napjatým čínsko-americkým vztahům se ostře sledovaný přebytek obchodu se Spojenými státy v srpnu prohloubil na 34,24 miliardy z 32,46 miliardy dolarů v červenci. Předpokládá se, že vztahy mezi Pekingem a Washingtonem se dál vyostří před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA a také proto, že Čína dostatečně neplní dohodu, v níž se zavázala nakupovat více amerického zboží.

Podle oficiálních čínských údajů v zemi téměř nepřibývají nové případy nákazy nemocí covid-19 a život a výroba se vrací do normálu. Další výhled čínského obchodu nicméně ohrožuje vývoj pandemie v zahraničí, který by mohl zbrzdit světovou ekonomiku.

Reklama

Doporučované