Hlavní obsah

Vzdělání i pomoc v nouzi: Senior Pointů už je v Česku třicet

Rozhovor s Jakubem Cardou, ředitelem Senior Pointu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou zranitelní, mnohdy osamělí, bezbranní – přitom se nezřídka dostávají do složitých životních situací. A zůstávají na ně sami. I proto vznikly v Česku tak zvané Senior Pointy, místa na něž se mohou staří lidé bez obavy obrátit, pokud si sami neví s něčím rady.

Článek

Už teď fungují v sedmi krajích – do budoucna by se chtěly rozšířit po celé republice. Vůbec první Senior Point začal fungovat v roce 2011 v Jihomoravském kraji. Teď už je jich v regionu devět a přibývají další. Celkově už fungují na zhruba třech desítkách míst, ale rozhodně to podle ředitele Senior Pointu, Jakuba Cardy, není konečný stav. K tomu, aby se síť dál mohla rozšiřovat, je třeba najít v kraji nebo obci silného partnera – někoho, kdo celý projekt zaštítí a finančně podpoří. I díky tomu je pak možné nabízet všechny služby seniorům zdarma.

A záběr je opravdu široký – od poskytování právních rad a pomoci až po kurzy, které je učí pracovat na počítači nebo s novými technologiemi. Část aktivit se zaměřuje i na rozpoznání řetězových mailů, které velmi často obsahují dezinformace a které právě velmi často cílí na seniory.

Nejčastější oblasti při poskytování právního poradenství

– dědické řízení

– reklamace s poskytovanými službami

– odstoupení od smluv

– občanskoprávní spory

Zdroj: Senior Point

Udržet seniory v kontaktu s dnešním, pro ně často až zběsilým a uspěchaným světem, pomáhají také kurzy, které jednotlivé Senior Pointy nabízí. Důchodci se mohou třeba pravidelně setkávat v rámci klubových setkání, ale taky se účastnit různých přednášek a workshopů. Nechybí ani autorská čtení nebo počítačové kurzy.

Podle ředitele Senior Pointu Jakuba Cardy už dnešním penzistům nejsou počítače ani chytré technologie ničím cizím. Využívá je každý druhý. Motivací jim často bývá to, že chtějí s mladšími generacemi ještě držet krok.

„Mnoho jejich dětí a vnuků je třeba v zahraničí a oni s nimi třeba komunikují přes Skype a přes různé programy. Něco se musí naučit sami, ale oni si to mezi sebou řeknou. Takže o tyto kurzy, které děláme v senior pointech mají velký zájem,” vysvětluje Jakub Carda, ředitel, Senior Pointu.

Celý rozhovor je součástí ranního prázdninového bloku na TV Seznam, Letní ráno. Vysíláme ho každý všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované