Hlavní obsah

„Woman power“ doby bronzové. Španělské nálezy přisuzují roli vládců i ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Cambridge University Press

Nalezený hrob muže a ženy.

Reklama

Španělské pohřebiště nalezené v Murcijském regionu archeologové označují za jedno z nejbohatších z doby bronzové na území Evropy. Teď navíc vyvolalo spekulace, podle kterých mohly ženy patřit mezi vládce již v tehdejší době.

Článek

Od roku 2013 zkoumá tým více než deseti odborníků archeologické naleziště La Almoloya na jihu Španělska. Oblast na Pyrenejském poloostrově byla domovem kultury El-Argar a k ní náležící jedinci byli mezi prvními, kteří využívali bronz a stavěli složitá městská centra.

Velmi stratifikovaná společnost v regionu vzkvétala až do roku 1550 před naším letopočtem. Nynější již zmiňované naleziště je součástí rozsáhlého území, které se v době svého vrcholu rozkládalo přibližně na 35 000 kilometrů čtverečních.

Výzkum, který byl ve čtvrtek zveřejněn v akademickém časopise Antiquity, přinesl informace o nedávném objevu mimořádně bohatého hrobu, který kromě bohatství osvětluje také politický kontext společnosti starší doby bronzové.

Jako nejzajímavější je prezentován nález hrobu neznámého muže a ženy. Ti byli na věčný odpočinek uložení do velké keramické nádoby a podle odborníků zemřeli v krátkém časovém rozestupu v polovině 17. století před naším letopočtem.

S dvojicí bylo pohřbeno 29 cenných předmětů, z nichž téměř všechny náležely ženě, o níž výzkumníci věří, že zemřela ve věku mezi 25 až 30 lety. „Je to jako by všechno, čeho se dotkla, mělo na sobě stříbro,“ cituje britský list The Guardian Cristinu Rihuetovou z Autonomní univerzity v Barceloně.

Mezi cennými předměty se nacházelo několik náramků, prstenů či druh korunky, kterou je možné znát pod názvem diadém. Celkem pak bylo na pohřebišti nalezeno 230 gramů stříbra, což je částka, která by v tehdejší době vydala na 938 denních výplat.

Prominentní role, které mohly ženy ve společnosti v dávné době hrát, dokládají i další nálezy spjaté s již zmiňovanou kulturou. Diadémy podobné tomu, který je součástí nedávného nálezu, byly nalezeny na čtyřech dalších ženských pohřebištích. Ta navíc později sloužila jako místo pro pohřbívání elitních válečníků, což odkazuje na důležitost daných míst.

To, co jako další činí nejnovější nález důležitým, je jeho umístění pod „budovou“, která by mohla být považována za první palác doby bronzové, jenž byl dosud v regionu objeven. Kdyby daná budova opravdu sloužila k politickým účelům, je podle Rihuetové možné, že moc nalezené ženy pramenila právě z politiky.

Muži byli pravděpodobně spíše válečníky, jak naznačují meče na několika místech považovaných za mužská pohřebiště, říká Roberto Risch ze stejné barcelonské univerzity, kde působí Rihuetová. „Je zřejmé, že ovládali prostředky násilí a pravděpodobně stojí za expanzi El-Algaru.“

Společnost, která v té době na území působila, byla zřejmě velmi organizovaná a její součástí byla bohatá elita i určitý daňový systém. Podle Rische v západní Evropě nic podobného neexistovalo. V 16. století před Kristem však byly osady společnosti kvůli vnitřním povstáním opuštěny.

Reklama

Související témata:

Doporučované