Hlavní obsah

Z hornické ubytovny v Žacléři vznikne domov důchodců s 52 lůžky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V novém objektu vzniknou jedno a dvoulůžkové pokoje. Kromě trvalých lůžek domov nabídne dočasné odlehčovací pobyty pro seniory, o které pečují rodinní příslušníci v domácím prostředí.

Článek

Královéhradecký kraj ve středu v Žacléři na Trutnovsku zahájil stavbu domova důchodců s 52 sociálními lůžky za téměř 145 milionů korun. Půjde o přestavbu bývalé hornické ubytovny. Organizačně bude nové zařízení součástí Domova důchodců v nedalekých Lamperticích, které tak svou kapacitu zdvojnásobí na 104 lůžek. Stavba by měla být hotová do konce příštího roku.

Objekt ubytovny, který město Žacléř před několika lety převedlo na kraj, má dvě části. „Severní část kompletně zrekonstruujeme, bude mít jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Jižní část kvůli špatnému stavu zdemolujeme a vystavíme nově, s návazností a propojením se severní částí,“ uvedl radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS). Město Žacléř zaplatí necelé tři miliony korun za venkovní úpravy a rekonstrukci zpevněných ploch. Dodavatelem stavby je společnost BAK.

V novém objektu v Žacléři budou mít klienti k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje včetně kompletního zázemí. „Nové zařízení kromě trvalých lůžek pro klienty se stařeckými demencemi nabídne i dočasné odlehčovací pobyty pro seniory, o které pečují rodinní příslušníci v domácím prostředí a potřebují zajistit péči o seniora na určitou dobu,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální věci Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Domov důchodců Lampertice je v provozu již od roku 1905 a původně sloužil pro vysloužilé horníky. I po dokončení stavby v Žacléři zůstane jeho provoz zachován. Kuchyňský provoz a prádelna se však přestěhují do Žacléře a budou sloužit i pro lampertické zařízení.

Rozšíření Domova důchodců Lampertice zapadá do koncepce kraje navýšit kapacity těchto sociálních služeb. Kraj tím naplňuje plán vybudovat do roku 2026 v domovech pro seniory 1000 lůžek. Nyní má kraj v zařízeních pro seniory asi 2500 lůžek. Letos kraj zahájil stavební práce na rozšíření domova seniorů v Tmavém Dole na Trutnovsku, v Borohrádku na Rychnovsku a chystá výstavbu v Opočně nebo rozšíření domova seniorů v Pilníkově na Trutnovsku.

Reklama

Doporučované