Hlavní obsah

Z východu Sýrie prchají stovky lidí. Mísí se mezi ně islamisté

Z východu Sýrie prchají civilisté i islamisté.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Zbylí bojovníci Islámského státu se proti útokům bojovníků SDF brání například pomocí sebevražedných atentátů nebo využíváním civilistů jako lidských štítů.

Článek

Z poslední bašty radikálů na východě Sýrie uprchly za poslední dva dny stovky lidí. Byli mezi nimi i ozbrojenci, kteří se snaží zamíchat mezi civilisty, uvedla agentura AP s odvoláním na syrské opoziční aktivisty. Civilisté i islamisté z oblasti utíkají kvůli pokračující ofenzivě Američany podporované arabsko-kurdské koalice SDF, která se snaží vytlačit bojovníky z Islámského státu. Koalice zintenzivnila své úsilí loni v prosinci poté, co americký prezident Donald Trump nečekaně oznámil, že vojáky USA ze Sýrie stáhne.

Teroristé z Islámského státu kdysi kontrolovali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku. V Iráku byl IS poražen v roce 2017, v Sýrii jsou zbytky jeho členů právě ještě v malé oblasti na východě země. Postup bojovníků SDF se snaží zastavit zejména sebevražednými útoky a používají rovněž civilisty jako lidské štíty. Od zahájení ofenzivy loni 10. září zahynuly na obou stranách stovky bojovníků.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že provincii Dajr az-Zaur od neděle opustilo na 2 000 lidí, včetně 300 islamistických ozbrojenců. Mnoho z nich pochází z Iráku či ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána nyní v oblasti probíhá pátrání po vysoce postavených velitelích IS. I aktivisté ze skupiny DeirEzzor 24 uvedli, že oblast opustily desítky civilistů. Jak dodali, bojovníci SDF zadrželi jednoho místního velitele IS a jeho bodyguarda.

Reklama

Doporučované