Hlavní obsah

Za natáčení izraelských vojáků deset let ve vězení, navrhují nacionalisté

Foto: Johana Trešlová, AP

Izrael se bude zabývat kontroverzním zákonem.

Reklama

Izraelský parlament se bude zabývat návrhem zákona, podle něhož má být trestné pořizování fotek nebo videí, na kterých by figurovaly izraelské ozbrojené síly.

Článek

Izraelský parlament bude projednávat návrh zákona, který má zakázat fotografování a natáčení izraelských vojáků, a to pod hrozbou až deseti let vězení. Zákon navrhl Robert Ilatov, předseda nacionalistické strany Jisra'el bejtenu, která razí tvrdou politiku vůči izraelským Arabům a Palestincům.

V navrhovaném zákoně se uvádí, že každý, kdo bude fotografovat nebo natáčet vojenské jednotky s úmyslem „podrýt armádního ducha” nebo ohrozit národní bezpečnost, může být potrestán vězením. Návrh kontroverzního zákona přichází poté, co v Pásmu Gazy zemřelo po vlně násilí na šedesát palestinských demonstrantů.

Zákon podle jeho odpůrců může vést k tomu, že armáda nebude podrobena dostatečné kontrole. Podle jeho navrhovatelů však pořizování podobné dokumentace často narušuje probíhající vojenské operace a vojáci jsou při nich rozptylováni křikem nebo nadávkami.

Pásmo Gazy je od roku 2007 kontrolováno radikálním islamistickým hnutím Hamás, které Izrael viní z rozdmýchávání krvavých střetů v oblasti. Záznamy činnosti izraelských vojáků však často vedou k jejich vyšetřování. Nejznámějším takovým případem z poslední doby bylo odsouzení izraelského vojáka Elora Azarii na rok a půl do vězení za zastřelení palestinského útočníka, který však v okamžiku střelby ležel nehybně na zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované