Hlavní obsah
Online

Vyhazov ministra zdravotnictví? Náhradu za Arenbergera nehledám, tvrdí Babiš

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Andrej Babiš a Petr Arenberger.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Dnes zasedá výbor České vakcinologické společnosti, který má navrhnout věkové omezení pro podávání vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. Zřejmě navrhne nepodávat tyto vakcíny Čechům mladším 50 let, důvodem jsou, patrně jako v některých dalších evropských zemích, obavy z možných trombóz. O jaká potenciální rizika jde, čtěte ZDE.

- Premiér Andrej Babiš (ANO) prý nerozumí dotazůM, zda se chystá odvolat ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). „Pokud to bude mít (dokumenty o svém majetku) v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada,“ uvedl. Doplnil, že detaily nezná. „Já se s tím obeznámím a potom to budu řešit,“ doplnil. Dnes také zmínil, že v tuto chvíli nehledá za Arenbergera náhradu. Detaily ZDE.

- Počet pozitivních testů na koronavirus klesl i ve všední den pod tisícovku. Ve středu jich laboratoře potvrdily 777, nejméně ve všední den od loňského 7. září. Počet zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19 se blíží 30 000, ke středě jich ministerstvo od začátku epidemie eviduje 29 967. Reprodukční číslo R je ve čtvrtek 0,79.

- Co vše se mění od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Asociace: Kapacita hotelů v Praze i Brně bude letos využita nejvýše z 30 procent

    Kapacita hotelů v Praze i Brně bude podle jejich asociace letos využita nejvýše z 30 procent. Za dvoulůžkový pokoj a noc lidé zaplatí v průměru méně než 1000 korun, což je oproti roku 2019 propad o 80 procent. Mezi hoteliéry tak propukne cenová válka. Velká část hotelů především v hlavním městě proto opět brzy zavře a bude čekat na více zahraničních turistů. Mnoho hoteliérů v nájmu ještě letos zkrachuje. V prognóze to dnes uvedla Česká hotelová asociace.

  • Ministerstvo prý hledá cestu, jak dostat vakcíny Pfizer k praktikům

    Proč praktici nemohou při setrvalém nedostatku vakcín očkovat také preparátem Pfizer/BioNTech? Mluvčí ministerstva Jana Schillerová zopakovala dřívější argumenty resortu, že vakcína Pfizer/BioNTech je primárně určena pro očkovací centra kvůli podmínkám pro distribuci a skladování. Právě ty ale EMA před několika dny zmírnila. „Ministerstvo zdravotnictví hledá cestu, která by umožnila dostat tuto vakcínu také do ordinací praktických lékařů,“ sdělila mluvčí.

    Připomeňme, že Evropská agentura pro léčivé přípravky 17. května doporučila prodloužit dobu, po kterou lze preparát uchovávat v běžné chladničce, na jeden měsíc. Dosud byla nejvyšší doporučená doba pro skladování vakcíny při teplotě od dvou do osmi stupňů Celsia pět dní.

  • Moravskoslezské univerzity už návrat prezenční výuky nevyužijí

    Pondělní rozvolnění a možný návrat studentů vysokých škol k prezenční výuce už univerzity v Moravskoslezském kraji nevyužijí. Letní semestr totiž fakticky končí, a školy se tak nyní soustředí především na zkouškové období či přijímací řízení. Vláda v tomto týdnu rozhodla, že vysoké školy budou moci od 24. května obnovit i teoretickou výuku, stejně tak se do lavic budou moci vrátit středoškoláci a k plnému provozu bez rotací se vrátí všechny základní školy v Česku.

    „Letní semestr na Ostravské univerzitě oficiálně skončil a studenti, až na výjimky, jako jsou například praktická cvičení v laboratořích na Lékařské fakultě, nemají naplánované žádné rozvrhové akce, kterých by se mohli prezenčně účastnit,“ uvedl prorektor pro studium a celoživotní vzdělávání Aleš Zářický. Dodal, že například minulý týden se už na Pedagogické fakultě uskutečnila bloková výuka praktických technických předmětů. „Pedagogové Katedry studií lidského pohybu Pedagogické fakulty pak tento týden pořádají pro své studenty aktivity, jako je gymnastika nebo basketbal. Pomáhají jim tak ze své dobré vůle s přípravou na zápočty, které je v příštích dnech čekají,“ řekl Zářický.

  • V obchodech i na zahrádkách je o 20 procent méně lidí v porovnání s obvyklou situací

    Česko se dostalo do fáze postupného rozvolňování. Od 10. května mohl otevřít maloobchod, týden předtím začaly znovu fungovat kadeřnictví, kosmetické salony nebo masáže. Od začátku května jsou přístupné galerie a muzea.

  • Pořadatelé festivalu Benátská! přesunuli akci v libereckém Vesci na příští rok

    Pořadatelé hudebního festivalu Benátská! přesunuli akci, která se měla konat letos v červenci v libereckém Vesci, na příští rok. Záměru uspořádat festival v tomto roce podle nich definitivně zamezil plán na obnovení kulturního života, který Ministerstvo kultury ČR tento týden uveřejnilo na svých stránkách. Setkání převážně rockových a popových interpretů by se mělo uskutečnit na stejném místě ve dnech 28. až 31. července 2022. „Nepatříme mezi festivaly, které jsou štědře dotovány z veřejných zdrojů, a proto maximální povolená kapacita 5000 diváků ani zdaleka nesplňuje podmínky pro dosažení byť jen vyrovnaného rozpočtu. Nejsou ani jasně dány další důležité podmínky včetně nošení roušek v areálu festivalu,“ uvedli pořadatelé festivalu Benátská!.

  • Zákaz prodeje ve večerkách nebyl dostatečně odůvodněný, řekl soud

    Ministerstvo zdravotnictví dostatečně neodůvodnilo zákaz nočního prodeje ve večerkách. Dubnová opatření proto byla v rozporu se zákonem, uvedl v novém rozhodnutí Nejvyšší správní soud (NSS). Aktuálně platným opatřením, které obsahuje obdobné omezení, se soud zabývat nemohl. Firma Karel Vávra - potraviny, s. r. o., která provozuje obchod v Praze, totiž zpochybnila jen dvě opatření z dubna.

    Ministerstvo zakázalo maloobchodní prodej mezi 22:00 a 05:59. Opatření dopadalo na nonstop prodejny potravin, drogerie, tabáku či tisku. Obě mimořádná opatření byla vždy po týdnu účinnosti zrušena novým, obsahově obdobným opatřením, proto je NSS nemohl zrušit, ale jenom konstatovat nezákonnost.

    NSS připomněl, že pandemický zákon požaduje, aby ministerstvo odůvodnilo konkrétní míru rizika spojeného s konkrétními činnostmi. Ministerstvo jen obecně konstatovalo, že riziko spočívá v setkávání a kontaktech nehomogenních skupin lidí ve vnitřních prostorech. Podle NSS ale u malé prodejny potravin nestačí pouze obecné odůvodnění. Stejnou logikou by totiž bylo možné zakázat jakýkoli kontakt mezi lidmi.

  • K didaktickým testům nepůjde letos asi 90 procent maturantů zdravotnických škol

    Ke státním maturitním testům nepůjde letos asi 90 procent žáků posledního ročníku zdravotnických škol. Dnes to řekl předseda Asociace zdravotnických škol ČR Karel Štix. Jen minimum maturantů ze zdravotnických oborů podle něj nesplnilo požadovaný počet odpracovaných hodin v nemocnicích či domovech seniorů pro odpuštění testů. K ústní zkoušce z češtiny, která letos kvůli epidemii covidu-19 není povinná pro nikoho, se ve zdravotnických školách přihlásilo šest procent studentů, a k dobrovolné ústní zkoušce z angličtiny 13 procent, uvedl Štix.

    V Asociaci zdravotnických škol ČR je 73 škol ze všech krajů země. Podle Štixe se jedná o většinu zdravotnických škol v Česku. V tomto roce mají 2470 maturantů, řekl.

  • Dokončené očkování proti covidu-19 má třetina lidí starších 65 let

    Dokončené očkování proti covidu-19 má po téměř pěti měsících od zahájení vakcinace třetina lidí nad 65 let, tedy asi 700 000 seniorů. Dalších asi 1,1 milionu seniorů na termín očkování, první či druhou dávku čeká. Vyplývá to z dat o očkování k 19. květnu, která dnes zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Celkem bylo očkování dokončeno u asi 10,6 procenta Čechů. Zatím se mohou hlásit lidé starší 40 let a vybrané profesní či pacientské skupiny, zájem jich projevilo asi 4,1 milionu (38,4 procenta).

    K zabránění šíření viru v populaci a vytvoření takzvané kolektivní imunity je podle odhadů odborníků třeba očkovat asi 70 procent celé populace. Vakcínu by si tak mělo nechat aplikovat alespoň 7,5 milionu lidí.

  • Vakcíny používané v Evropě jsou účinné proti všem mutacím

    Vakcíny proti covidu-19, které se v současnosti v Evropě používají, jsou podle všeho schopny chránit před všemi mutacemi koronaviru. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Zdravotnické orgány požádal, aby se i nadále měly na pozoru před mutací, která se poprvé objevila v Indii. Zdůraznil ale, že očkování a preventivní opatření zabrání jejímu šíření, informovala agentura Reuters.

    „Všechny varianty viru způsobujícího covid-19, které se dosud objevily, reagují na dostupné, schválené vakcíny,“ uvedl Kluge. V Evropě se v tuto chvíli očkuje zejména přípravky od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, připomíná Reuters.

  • Praktici nesouhlasí s novým systémem distribuce vakcíny Moderna

    Zlínský kraj a tamní praktičtí lékaři nesouhlasí s novým systémem distribuce vakcíny proti covidu-19 firmy Moderna. Kraj dával od začátku vakcinace praktikům všechny vakcíny firem Moderna i AstraZeneca. Zajistil rozdělení dávek na menší části a jejich distribuci přímo k lékařům. Kraj nyní dostane pouze vakcínu na druhou dávku, na první dávku si ji musí objednávat sami lékaři, a to v minimálním balení po sto dávkách. Pro praktiky je to nevýhodné a hrozí, že očkovat přestanou, řekl dnes krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. „Problém je ten, že objednávka je pouze sto vakcín. Lékař neví, kdy je dostane, jestli za 14 dní nebo za měsíc,“ uvedl Nečas. Dodané vakcíny se musí použít do 30 dnů. „Aby měl lékař sto pacientů nachystaných v řadě, musí obtelefonovat 200 až 300 pacientů, protože řada je již naočkovaných v centrech, řada očkování odmítá. Pro Zlínský kraj je to velmi nevýhodné,“ uvedl Nečas.

  • Někteří provozovatelé středočeských hotelů nabídnou hostům samotesty

    Provozovatelé středočeských hotelů jsou na pondělní návrat hostů připraveni, v prokazování bezinfekčnosti problém nevidí. Někde návštěvníkům nabídnou samotesty. „Rezervace chodí a problém s přípravou na otevření žádný nebyl. Máme i připravené k zakoupení testy, kdyby někdo přijel bez nich,“ uvedla manažerka hotelu Opat v Kutné Hoře Marika Krejčová. Rezervací podle ní zvolna přibývá, ale lze čekat, že letošní sezona tu loňskou nepředčí. „Zatím je to určitě horší, ale začíná se to plnit,“ dodala Krejčová.

  • Online výuka mi „zabila“ skoro půlku studia, říká studentka sportu v Brně

    Online výuka způsobená pandemií koronaviru má sice své výhody, převažují ale negativa. Řekli to studenti Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Podle nich chybí především praktická výuka se sportovními odvětvími, kterou lze obtížně nahradit online formou, ale také kontakt se spolužáky.

    Kvůli rozvolnění opatření mohla fakulta přivítat studenty k praktické výuce koncem dubna, do té doby ji ale až na výjimky, například posledních ročníků, neměli od loňského jara. „I když už normálně cvičíme, stále mi chybí setkávání ve škole na přednáškách a celá ta univerzitní atmosféra. Online výuka studiu opravdu hodně vzala. I když jsem měla splněnou většinu praktických předmětů, cítila jsem, že to není ono. Mrzí mě, že se mi takto ‚zabila‘ téměř polovina studia,“ uvedla Lucie Hašková ze Slušovic, která se na fakultě věnuje Speciální edukaci bezpečnostních složek se zaměřením na bojové sporty. Za jedinou výhodu považuje úsporu času s ohledem na cestování a brzké vstávání.

  • Vstřícné české gesto, které zatím nebylo oplaceno

    Česko zmírnilo podmínky vstupu do země pro občany okolních zemí – bez karantény a testů mohou přicestovat už po první dávce vakcíny. Pokud jde ale o vycestování Čechů k sousedům, narážejí na problémy.

  • Ukřivděný Prymula: Arenbergerovy kauzy? Já skončil kvůli třem sekundám bez roušky

    Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula cítí jistou nespravedlnost v porovnání se současným šéfem resortu Petrem Arenbergerem (za ANO). Ten je stále ministrem, přestože vyplouvají na povrch kauzy ohledně jeho nemovitostí, zatímco Prymula na postu skončil kvůli „třem vteřinám bez roušky“. Prymula to řekl na CNN Prima News. Prymula odpovídal na dotaz, zda cítí ohledně Arenbergera a jeho setrvání na postu ministra zdravotnictví jistou nespravedlnost. „Trochu ano, protože já jsem kvůli třem sekundám bez roušky v podstatě skončil okamžitě, ale to není věc v mé kompetenci,“ reagoval Prymula. Rozhodnout podle něj musí premiér.

  • Náhradu za Arenbergera nehledám, tvrdí Babiš

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) má Babišovi dodat do pátku materiály o svých majetkových poměrech. „Samozřejmě je to šlendrián. Nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce, určitě by mu měl dát výpověď,“ podotkl Babiš. Arenberger si podle něj měl uvědomit, že po nástupu do vlády novináři vše „vylustrují až po předky“.

    Dotazu, zda se chystá Arenbergera odvolat, ale podle svých slov nerozumí. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada,“ uvedl. Doplnil, že detaily nezná. „Já se s tím obeznámím a potom to budu řešit,“ doplnil. Dnes také zmínil, že v tuto chvíli nehledá za Arenbergera náhradu.

  • Soud: Zaměstnanci v sociálních službách se musí dál pravidelně testovat na koronavirus

    Zaměstnanci v sociálních službách se musí dál pravidelně testovat na koronavirus. Nejvyšší správní soud dnes zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného nařizuje preventivní testy. Právě v domovech důchodců a podobných zařízeních žijí zvláště zranitelní lidé, pozitivní zaměstnanec je může ohrozit na zdraví a na životě, plyne z odůvodnění soudu. Testování tak má ještě větší smysl než u jiných zaměstnavatelů.

    Pokud se má poměřovat na jedné straně hodnota života a na druhé straně nepříjemná povinnost antigenního testu, tak lze podle soudu pravidelné testování v sociálních službách udržitelně obhájit. „Navíc existuje pestrá paleta výjimek, dnes už asi nebude problém pro všechny pracovníky se nechat naočkovat a nepříjemné proceduře se lehce vyhnout,“ řekl předseda senátu Zdeněk Kühn.

  • Vláda bude jednat o nošení roušek ve školách

    Přibližně v polovině června by se podle premiéra Andreje Babiše mělo rozhodnout o povinném nošení roušek. „Podle předběžných úvah by se roušky ještě měly nosit ve vybraných vnitřních prostorech,“ popsal předseda vlády. Dodal, že také záleží na vývoji epidemie. Na pátečním jednání by se vláda měla zabývat režimem nošení roušek ve školách.

  • Vakcíny Johnson & Johnson a AstraZeneca pouze Čechům starším 50 let?

    Dnes zasedá výbor České vakcinologické společnosti, který má navrhnout věkové omezení pro podávání vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. U AstraZenecy to podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky problém nebude, protože jí do Česka přichází málo a v květnu a červnu dodávky padnou hlavně na druhé dávky. Vakcíny Johnson & Johnson má ale v květnu a červnu přijít do Česka velké množství. „Omezením věku se skupina výrazně zúží. Je zcela evidentní, že pokud chceme očkování udržet v ordinacích praktických lékařů, tak musíme do ordinací dostat i vakcínu Pfizer,“ dodal Šonka. Není podle něj reálné, aby centra byla v provozu i příští rok pro přeočkování. To by mohlo umožnit rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), že tuto vakcínu je možno skladovat i v běžné ledničce až měsíc. Dosud bylo právě skladování vakcíny Pfizer/BioNTech v hluboce zmrazeném stavu a její velká balení 950 dávek najednou největší komplikací očkování v ordinacích. Podle Šonky ale ministerstvo nyní i tam, kde by vakcíny bylo dost, její předání do ordinací zakázalo. „Nerozumím tomu, když se někde nabízí kapacita, nemocnice má volnou vakcínu a nemá s tím problémy ani kraj, proč by to mělo ministerstvo blokovat,“ řekl.

Reklama

Hlavní zprávy