Hlavní obsah

Za vývoz torz vojenských raket pro muzea přišel trest. I znehodnocené rakety jsou vojenský materiál, rozhodl pardubický soud

Foto: Seznam Zprávy

Militarista a právník David Horský musí zaplatit pokutu 200 tisíc za nelegální vývoz znehodnocených raket do USA. Soud argumentům, že nejde o vojenský materiál, neuvěřil.

Reklama

Jsou torza starých sovětských raket, která se vystavují v muzeích, vojenský materiál, nebo ne? To musel rozhřešit krajský soud v Pardubicích, před kterým stanul vojenský nadšenec, jenž chtěl bez povolení ministerstva průmyslu a obchodu vyvézt do USA znehodnocené protiletadlové rakety. Soud jeho vinu potvrdil.

Článek

Krajský soud v Pardubicích uznal vinným právníka a milovníka vojenství Davida Horského, který před dvěma lety vyvážel do USA makety starých vojenských raket OSA, S 200 Vega či S75 Volchov. Obžaloba ho vinila z nedovoleného obchodu s vojenským materiálem. Pro obchod s vojenským materiálem je potřeba speciální povolení ministerstva průmyslu a obchodu. To Horský neměl. Soud mu za spáchání zločinu vyměřil finanční pokutu 200 tisíc korun, pokud by nezaplatil, půjde na čtyři měsíce do vězení.

Podstatou případu bylo, aby soud rozhodl o tom, zda materiál, se kterým se Horský pokoušel obchodovat, měl status vojenského materiálu, nebo nikoliv. Soud nakonec rozhodl, že o vojenský materiál šlo, i když byly rakety znehodnocené a nepoužitelné k bojové činnosti.

Za nedovolený vývoz raketových maket musí právník zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Poslechněte si vyjádření státního zástupce a právníka obžalovaného.Video: Seznam Zprávy

David Horský chtěl rakety a jejich příslušenství vyvézt do Spojených států v červenci 2017, náklad však zajistili celníci a Horský byl obviněn ze zločinu obchodu s vojenským materiálem bez povolení, za což může hrozit až osm let vězení.

Horský obvinění, že obchodoval s vojenským materiálem, jednoznačně odmítl. Rakety a jejich příslušenství koupil částečně od Vojenského technického ústavu výzbroje a munice ve Slavičíně a částečně od soukromé zbrojařské společnosti STV Group. Jak státní organizace, tak soukromá firma vysloužilou techniku sběratelům běžně prodávají.

Rakety a jejich doplňky podle Horského byly jen nefunkčními torzy, která prošla takzvanou delaborací, tedy znehodnocením. Za pravdu mu dal i soudní znalec Jiří Chládek, který pro soud zpracovával znalecký posudek a který celníky zabavený materiál zkoumal.

„V rámci šetření jsem zjistil, že k jednotlivým kusům byly předloženy průkazy o znehodnocení a s výjimkou modelu rakety OSA byly na površích modelů nalezeny znehodnocovací značky. Na modelu OSA nebyla značka nalezena, protože byla dodatečně upravena vícevrstvým nátěrem,“ uvedl Chládek. „Jsem přesvědčen o tom, že by ten zajištěný materiál nemohl být vystřelen jako raketa,“ uvedl a dodal. Že do bojeschopného stavu by bylo možné tyto makety uvést jen v podmínkách výrobního závodu s originální dokumentací a za použití originálních materiálů.

I přes tyto všechny informace soud shledal, že se o vojenský materiál jednalo. „Bodlák zůstane bodlákem, i kdyby se stokrát tvářil jako růže,“ glosoval předseda senátu Roman Drahný, podle něhož ani znehodnocením materiál neztratil charakter vojenského materiálu. Jelikož šlo o makety, byl Horský shledán vinným jen z nezákonného vývozu vojenského materiálu. „Proto není stíhán pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Není sporu, že to bylo zboží volně obchodovatelné. Kdyby ho rozřezal nebo prodal muzeu v Česku, bylo by to legální. Problém je v tom, že se jedná o voj materiálu, který si ČR chrání, co se týče distribuce do jiného státu,“ dodal Drahný.

David Horský se proti rozsudku na místě odvolal. „Plánoval jsem materiál komplexně zrenovovat a pak jej jako fyzická osoba prodat nebo vyměnit s jinými institucemi, a obohacovat si tak svoji sbírku. Mám poměrně rozsáhlou sbírku munice a veteránů. Pokračuji v tom po svém otci, který je rovněž militarista. Mám spoustu kontaktů na vojenská muzea a spolky po celém světě,“ vysvětlil Horský. U rakety OSA uvedl, že měla být ve Spojených státech použita jako fyzikální model pro použití v aerodynamickém tunelu.

Peněžitý trest je podle soudce spíše výchovný. „Zboží nebylo vyváženo do nějakého státu, který by pro Českou republiku představoval bezpečnostní riziko, naopak bylo vyváženo do země nejbližšího vojenského partnera. Z toho důvodu je na místě uložení trestu ryze výchovného, alternativního,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované