Hlavní obsah

Záběry z blízké země. Ochranka násilím vyhazuje z televize poslance, kteří chtěli kritizovat vládu

V Maďarsku protestují proti „otrockému zákonu“. Opoziční poslanci se domáhají slova ve státní televizi.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Opozice kritizuje vládní novelu zákoníku práce, pro niž se ujal název otrocký zákon.

Článek

Opoziční poslanci se v Maďarsku už druhý den ve státní televizi domáhají, aby mohli divákům přečíst stanovisko k zákonu o navýšení přesčasů, proti němuž v ulicích Budapešti protestují tisíce lidí.

Novelu zákoníku práce, pro niž se ujal název otrocký zákon, schválila vláda minulý týden ve středu. Od té doby se konalo už několik demonstrací, ta poslední v pondělí večer. Před sídlo maďarské televize přišlo zhruba tisíc lidí.

K demonstrantům se přidali opoziční poslanci, kteří chtějí ve vysílání státní televize přečíst petici s požadavky protestujících. Bezpečnostní služba jim v tom však brání. Dva poslance dokonce ráno odvlekla ochranka násilím z budovy.

Vláda odsoudila demonstrace jako výtržnosti v žoldu amerického finančníka George Sorose, vnímaného jako úhlavního nepřítele premiéra Orbána.

V neděli při dosud zřejmě největší demonstraci protestovalo v Budapešti proti novele zákoníku práce asi 10 000 lidí, protesty se konaly i v dalších pěti maďarských městech.

Novela zákoníku práce umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Podle průzkumu agentury Republikon Intézet ji odmítá 83 procent Maďarů.

Organizátoři protestů však vyjadřují nesouhlas také s aktuální reformou soudního systému a chtějí podpořit nezávislost médií či připojení Maďarska k úřadu evropského veřejného žalobce.

Maďarský parlament totiž minulý týden odhlasoval rovněž kontroverzní zákon, který dává ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat předsedy správních soudů a dohlížet na jejich rozpočet. To podle kritiků narušuje dělbu moci a podkopává principy právního státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované