Hlavní obsah

Začal odpočet. Stát se musí do týdne omluvit za prezidenta Zemana

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ministerstvo financí, advokát Hradu i zástupce Terezie Kaslové dostali pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který se týká případu Peroutka.

Článek

Státu začala v úterý běžet sedmidenní lhůta, během níž se má omluvit Terezii Kaslové, vnučce po novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Právě dnes totiž ministerstvo financí dostalo pravomocný rozsudek pražského městského soudu. Ten letos na začátku července rozhodl, že se stát právě prostřednictvím ministerstva má omluvit za prezidenta Miloše Zemana.

Důvodem je Zemanův výrok z ledna 2015, kdy na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže odvolací soud řekl, že tento článek dědeček Kaslové nenapsal. Ministerstvo však zatím neplánuje, že by se za prezidenta Zemana omlouvalo.

„Dlouhodobě se domníváme, že veřejný projev prezidenta republiky nelze považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci,“ uvedl pro Seznam Zprávy Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Podle Vojtěcha je pravděpodobné, že místo omluvy podají dovolání k Nejvyššímu soudu. A ten budou zároveň žádat o to, aby se do jeho rozhodnutí nemuselo ministerstvo Kaslové omlouvat.

Již jednou takové žádosti Nejvyšší soud v roce 2016 vyhověl.

Rozsudek pražského městského soudu v úterý dostal také advokát František Vyskočil, který zastupuje Peroutkovu vnučku, a rovněž advokát Hradu Marek Nespala.

Ani Nespala, ani Vyskočil jej však zatím – jak uvedli pro Seznam Zprávy – nechtějí podrobněji komentovat, než se s ním detailně seznámí.

Výroky o Peroutkovi pronesl Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Později dodal, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text nepodařilo dohledat a podle historiků neexistuje.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a soudy jí právo na omluvu částečně přiznaly.

Do případu ale poté zasáhl Nejvyšší soud. Rozhodl, že Kaslová nemá žalovat Kancelář prezidenta republiky, ale právě ministerstvo financí.

Reklama

Doporučované