Hlavní obsah

Začal Rock for People. Na hradecké letiště se valí tisíce lidí, pořadatelům přeje počasí

Začal Rock for People. Na pódiu nabídne The Prodigy, Volbeat či The Kooks. V areálu se fanoušci mohou zchladit u bazénu nebo v kině. Pořadatelé očekávají návštěvnost kolem 25 tisíc lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Festivalové léto v Hradci Králové začalo spolu s 24. ročníkem Rock for People. Hudební akce láká tisíce fanoušků na zahraniční i česká jména. Loni na festival dorazilo 25 tisíc lidí, letošní ročník by i díky teplému a slunečnému počasí mohl být obdobný.

Článek

Hlavním tahounem letošního ročníku jsou britští The Prodigy. Elektronická legenda zahraje na hlavním pódiu ve čtvrtek 5. července. „Dalšími kapelami jsou například Volbeat, The Kooks a také řada českých a slovenských kapel, vystoupí třeba Tři sestry či Horkýže Slíže. A pak i řada dalších méně známých, ale kvalitních kapel,” říká zakladatel festivalu Michal Thomes.

Zejména The Kooks letos věří, že svůj set na Rock for People dohrají do konce. Na festivalu hráli naposled v roce 2012, kdy akci smetla vichřice s přívalovými dešti a přerušila právě vystoupení této kapely. Na letošní ročník však meteorologové slibují tropické teploty.

Ty některé fanoušky už dostihly. „Je to tady docela náročné, ale když si člověk pravidelně chladí hlavu vodou, dá se to přežít,” uvedl jeden z oslovených fanoušků. Zdravotníci v areálu hudební příznivce upozorňují na dodržování pitného režimu. Pravidelný přísun tekutin kladl svým svěřencům na srdce i šéf security při školení před začátkem festivalu.

Byť má Rock for People už své štamgasty, pro řadu lidí je letošní ročník premiérou. „Jsme tady poprvé, přijeli jsme sem něco zažít,” uvedla mladá fanynka. Pořadatelé věří, že hodně lidí přijede ještě ve čtvrtek a v pátek, a to především těch, kteří ve středu dali přednost pražskému koncertu The Rolling Stones.

Hudba letos bude znít celkem na desítce pódií, některá z nich jsou připravena i pro samotné fanoušky. Například na Rec Stage si může zahrát a zazpívat každý, kdo najde odvahu, zpívání s kytarou kolem ohně je připravené i na Táborák Stage a u Cyklo Stage zase budou muset fanoušci šlápnout do pedálů, aby vyrobili elektřinu pro účinkující na pódiu.

„Nabízíme samozřejmě i velký bazén, beach volejbal, kino nebo U-rampu,” dodává mluvčí festivalu Lucie Čunderlíková. Zábavou pro tanečníky i přihlížející pak bude noční Silent Party v jednom z hangárů, kde budou čeští i zahraniční DJové hrát do 300 kusů připravených sluchátek.

Festival Rock for People potrvá až do pátku, kdy vyvrcholí vystoupením dánských heavy metalistů Volbeat. „Když mi přišel e-mail o velkém zájmu jedné z největších evropských kapel hrát na Rock for People, moc dlouho jsem nad tím neváhal,“ říká Thomes. Na internetu i na pokladnách před areálem festivalu jsou stále ke koupi jednodenní vstupenky na čtvrtek a pátek.

Reklama

Doporučované