Hlavní obsah

Žádné obočí, bledá pleť a struma. Vědci rozluštili tajemství nemoci Mony Lisy

Obraz Mona Lisa namaloval Leonardo da Vinci na počátku 16. století.

Reklama

Žena, která se stala předlohou pro patrně nejslavnější obraz světa, nebyla podle nové studie zcela zdravá. Američtí vědci věří, že bledá pleť, ustupující vlasy a další příznaky viditelné na obraze slavné Mony Lisy jsou ukazatelem onemocnění štítné žlázy.

Článek

Na světoznámém díle malíře Leonarda da Vinciho je údajně vyobrazená Lisa del Giocondo rozená Gherardini, mladá manželka bohatého obchodníka s hedvábím z Florencie.

Již v minulosti vědci na základě malby „diagnostikovali” srdeční choroby nebo poruchu metabolismu lipidů. Takové hypotézy ale doktor Mandeep Mehra z lékařské fakulty Harvardovy univerzity v Bostonu společně s Hilary Campbell z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře odmítají. Tvrdí, že s takovým zdravotním stavem by žena zemřela již v mladém věku a nemohla by žít až do 63 let.

Podle vědců je pravděpodobnější právě onemocnění štítné žlázy projevující se nažloutlým zbarvením její pokožky, ustupujícími vlasy a chybějícím obočím. Dalším ukazatelem nemoci je podle odborníků ženin zvětšený krk kolem ohryzku, který může být znakem difuzní strumy, lidově řečeno vole.

Klíč k záhadnému úsměvu?

Předmětem dohadů mezi odborníky je i jemný úsměv na rtech Mony Lisy. Nová studie přichází s možným vysvětlením.

„Pokud Lisa Gherardini skutečně trpěla závažnou hypotyreózou (snížená funkce štítné žlázy) nebo jejími příznaky, záhadný úsměv může představovat určitou psychomotorickou retardaci a svalovou slabost vedoucí k neúplnému úsměvu,” uvádí vědci ve zprávě publikované v časopise Mayo Clinic Proceedings.

Struma mohla být podpořena nedostatkem jódu ve stravě mladé ženy. V renesanci se v Itálii jídelníček skládal zejména z kořenové zeleniny a obilovin. Chybělo naopak maso nebo mořské ryby.

Lisa Gherardini navíc několik měsíců před tím, než stála da Vincimu modelem, údajně porodila syna Andrea, což podle vědců také mohlo nemoc zhoršit.

„Věříme, že záhada kolem Mony Lisy může být vyřešena jednoduchou lékařskou diagnózou onemocnění souvisejícího s hypotyreózou. To by mohlo pramenit z poporodní tyreoiditidy (zánět štítné žlázy po těhotenství), která by mohla být podpořena životním stylem v renesanci,” uzavírají vědci.

V článku výzkumníci mimo jiné zdůrazňují, že „v mnoha ohledech jsou právě nedokonalosti způsobené onemocněním to, co dodává mistrovskému dílu půvab, tajemnost a kouzlo”.

Reklama

Doporučované