Hlavní obsah

Záhadných úmrtí kvůli náplním do e-cigaret přibývá, vědci si nejsou jistí proč

Foto: Profimedia

Záhadná úmrtí spojená s vapováním e-cigaret se objevila zejména v USA.

Reklama

Množství předčasných úmrtí v USA i Evropě vyvolalo otázky kolem používání e-cigaret. Skutečně jsou méně rizikovou variantou kouření? A na co si dát pozor?

Článek

Osmnáctiletý Belgičan Raphael Pauwaert byl podle svých rodičů zdravý a silný mladík, který volný čas věnoval třeba hraní ragby. To všechno se ale změnilo poté, co začal používat e-cigaretu, kterou dostal od kamaráda. „Pozoroval jsem, jak se během jediného týdne změnil v trosku. A po 26 dnech v kómatu jsme ho museli pohřbít,” popsal nešťastný otec serveru The Telegraph.

Stejný osud nedávno potkal v souvislosti s používáním e-cigaret i více než 40 mladých lidí v USA, přes 2000 hospitalizovali s nemocnými plícemi. Série tragédií s jediným společným jmenovatelem ihned vyvolala paniku a debaty odborníků.

Ti ale rozruch spíše mírní a upozorňují především na to, že nemocní i oběti k vapování neužívali klasické e-cigarety. Náplň si totiž v drtivé většině případů obohacovali o marihuanu, která je v klasickém e-liquidu nerozpustná.

„Ukázalo se, že téměř všichni vapovali oleje. Když totiž chcete vapovat marihuanu, tak ji snadno dáte do oleje, ale třeba alkoholový roztok THC se nedá připravit v garáži, to je složitější postup. Jednalo se tedy hlavně o ilegální olejnaté směsi, které obsahovaly výtažky marihuany,” popisuje profesorka Eva Králíková, vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty UK a VFN.

Zrádný vitamín E

Při pátrání po příčinách náhlých úmrtí lékaři v plicích obětí našli acetát vitamínu E, známý i jako tokoferol. Jde o látku, která se do olejů přidává kvůli zahuštění. V běžných e-cigaretách a obyčejných nikotinových náplních se nevyskytuje.

Podle Evy Králíkové přitom nezáleží na tom, zda lidé vstřebávali THC či CBD, tedy kanabinoid bez psychoaktivních účinků – o poničení organismu se postaral právě tokoferol. „Ten je sice neškodný, když ho spolkneme. Může být dokonce prospěšný. Ale když se vdechne, má potenciál plíce poškodit,” dodává profesorka Králíková.

Před vapováním marihuany z ilegálních zdrojů a pochybných e-shopů nyní varuje i americké Centrum pro kontrolu a prevenci onemocnění (CDC). To přitom změkčilo své původní varování, které se vztahovalo na e-cigarety v širším měřítku.

Nemocní se potýkají s dávivým kašlem, dýchavičností, únavou i nevolností či průjmem.

Viník desítek úmrtí se podle dosavadních poznatků nejspíš našel. Americké úřady ale stále prověřují i další chemikálie, které se v náplních elektronických cigaret objevují. Je totiž možné, že má choroba více než jednu příčinu. Obvykle náplň obsahuje glycerin, propylenglykol, vodu, příchuť nebo nikotin. Jaké konkrétní látky se ale po zahřátí uvolní do plic?

Otázku si už dříve kladli i čeští odborníci. Při analýze ale nenašli nic, co by mohlo způsobit tak akutní komplikace, jaké se objevily v USA.

„Při testování byla opakovaně prokázána přítomnost toxických látek: tabákově specifické nitrosaminy, acetaldehyd, aceton, formaldehyd, polyhalogenované uhlovodíky či dietylen glykol (4–7), i když ve velmi malém množství a velmi variabilní,“ uvádí například Společnost pro léčbu závislosti na tabáku. Upozorňuje ale, že je toxinů mnohem méně než při klasickém kouření.

Česko pod kontrolou

Pokud jde o Česko, záhadná plicní choroba z hazardního vapování se mu podle ministerstva zdravotnictví zatím vyhýbá. „Je nezbytné zdůraznit, že právní prostředí Evropské unie a USA se liší, tím se liší i možnosti uvádění elektronických cigaret a náhradních náplní na trh. Elektronické cigarety a jejich náplně jsou kontrolovány v rámci státní zdravotního dozoru krajskými hygienickými stanicemi,“ uvedl mluvčí David Šíma.

Prodej kanabinoidních e-liquidů je podle něj dokonce v rozporu s českou legislativou.

I bez kontroverzních příměsí do vaporizérů se ale i v tuzemsku objevují polemiky o tom, zda je jejich užívání v obecné rovině menším zlem než kouření. Výhodou je, že produkují aerosol, který oproti cigaretovému kouři obsahuje výrazně méně škodlivých látek. Podle odborníků ale mohou také způsobovat zdravotní komplikace a prohlubovat závislost. To vše ruku v ruce s falešným dojmem „zdravého kouření“.

„V českém kontextu nejde o doporučenou léčbu závislosti na tabáku. Je to spíše strategie, jak sice zůstat závislý, ale zároveň méně škodit svému zdraví. Škodlivost je o 95 procent menší než u klasických cigaret,” říká lékařka Lenka Štěpánková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Smrtící závislost

Právě otázka návykovosti je ale podle lékařky komplikovanější. „Jednou věcí je, co to dělá s plícemi a s rizikem rakoviny či s cévním systémem. Druhá se týká závislosti na nikotinu. Jde o to, jakou náplň člověk používá a jak často e-cigaretu používá. Podle některých studií mohou být pomocí při odvykání, ale současně se člověk může stát na nikotinu víc závislý, než byl předtím,” přiblížila odbornice s tím, že hrozí riziko používání silných náplní e-cigaret nebo častější kouření tam, kde by závislý dříve nekouřil.

„Tak do sebe ve výsledku nikotinu člověk může dostat klidně i dvakrát tolik, co předtím. Ale to není primárně problém e-cigarety, ale spíše uživatele, který si nespočítá, co a jak používá,” dodala.

Mladí na e-cigaretách

Elektronické cigarety si oblíbila zejména mladá generace. Podle Národní linky pro odvykání je vyzkoušelo 40 procent šestnáctiletých Čechů. Pravidelně je přitom využívá 17 procent z nich. U dospělých je to jen pět procent. Očekává se ale, že kuřáků klasických cigaret bude dál ubývat. V současnosti jich je v Česku asi 2,5 milionu, to je přibližně čtvrtina dospělých.

Odborníci zároveň upozorňují, že jen samotné cigarety způsobí v Česku až 16 tisíc úmrtí ročně. V průměru si kuřáci zkracují život nejméně o deset let. Nejčastější příčinou úmrtí v souvislosti s kouřením jsou přitom nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění nebo respirační choroby. Odvykání bez pomoci lékařů či adiktologů má ale většinou malou úspěšnost. Na léčbu proto pojišťovny přispívají až 4000 korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované