Hlavní obsah

Aktivisté „zaútočili“ na slavnou římskou fontánu

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté z Poslední generace působí také za hranicemi Itálie a uspořádali několik demonstrací třeba v Německu.

Reklama

Klimaaktivisté z hnutí Poslední generace se zaměřili na další památku. Tentokrát obarvili černou barvou vodu v jedné z římských fontán v rámci protestu proti fosilním palivům.

Článek

Návštěvníci i obyvatelé Říma byli v sobotu svědky nevšední podívané, když si trojice klimaaktivistů vzala do parády známou barokní fontánu (Fontana della Barcaccia) pod Španělskými schody. Vodu v památce dva muži a jedna žena obarvili načerno, čímž chtěli vyjádřit svůj protest proti fosilním palivům.

K aktivistům, kteří byli vzati do vazby a čekají na obvinění z poškození veřejné památky a vniknutí do kašny, se již přihlásilo hnutí Ultima Generazione neboli Poslední generace. To má na svědomí třeba loňské incidenty, kdy se její členové přilepili k podstavci jedné ze soch ve Vatikánských muzeích nebo k dílu Sandra Botticelliho Primavera ve Florencii.

„Je absurdní, že vás toto gesto pohoršuje, když zažíváme mimořádné sucho, které ohrožuje zemědělství, výrobu energie… Zkrátka naše živobytí,“ napsala skupina na twitteru. „Ti, kteří jsou u moci, způsobují daleko horší devastaci, a to přímo před našima očima.“

Kašnu v sobotu navštívil i starosta Říma Roberto Gualtieri, podle kterého útok na fontánu nemá nic společného s bojem proti změně klimatu a s ochranou životního prostředí. „Sdílíme tento boj, ale ne tento špatný způsob jeho vedení. Památky je třeba respektovat, protože patří všem,“ sdělil na svém twitterovém profilu.

Fontána byla po zadržení aktivistů vypuštěna a do boje byla povolána uklízecí četa, která provedla její komplexní vyčištění. I když je památka již v plném provozu, stále je na ní možné vidět pozůstatky černé barvy. K trvalému poškození však podle starosty nedošlo, a to právě díky včasnému zásahu.

+5

Slavnou fontánu ze 17. století, která má tvar lodi, navrhl slavný italský sochař Pietro Bernini a dnes patří k řadě oblíbených turistických cílů v Římě.

Reklama

Doporučované