Hlavní obsah

Alabama přijala zrychlený zákon na ochranu asistované reprodukce

Foto: Shutterstock.com

Nejméně tři kliniky zabývající se umělým oplodněním pozastavily po rozhodnutí Nejvyššího soudu svou činnost (ilustrační foto).

Reklama

Alabamští zákonodárci schválili návrh zákona, který chrání kliniky pro umělé oplodnění a lékaře před žalobami a trestním stíháním. Návrh zákona se nezabýval otázkou, zda se právní ochrana dětí vztahuje i na zmrazená embrya.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový alabamský zákon opět umožní klinikám zabývajícím se umělým oplodněním (IVF) obnovit poskytování služeb. Informoval o tom server BBC. Nejistota začala panovat poté, co tamní Nejvyšší soud minulý měsíc rozhodl, že se na zmrazená embrya pohlíží jako na děti. Tím pádem se na ně vztahuje i zákon ohledně „protiprávního úmrtí nezletilého“ a lidé, kteří by embrya případně zničili, by tak mohli být hnáni k odpovědnosti.

Nejméně tři kliniky následně pozastavily svou činnost, což se následně negativně promítlo i na preferencích republikánů. Republikánský exprezident Donald Trump po rozhodnutí soudu dokonce vyzval Alabamu, aby zajistila ochranu asistované reprodukce. Rozhodnutí soudu nicméně rezonovalo celými Spojenými státy.

Tamní zákonodárci proto přišli s návrhem zákona, jehož cílem je chránit poskytovatele služeb IVF před soudním řízením a stíháním za „poškození nebo smrt embrya“ během poskytování služeb. Návrh zákona měl ve středu drtivou podporu obou stran. Ve Sněmovně reprezentantů prošel poměrem hlasů 81:12 a v Senátu 29:1.

Zastánci zákona vyjádřili naději, že to poskytovatelům IVF umožní znovu zahájit poskytování služeb. „Problém, který se nyní snažíme vyřešit, je vrátit tyto rodiny zpět na cestu, aby mohly pokračovat ve snaze mít děti,“ cituje BBC alabamskou zákonodárkyni Terri Collinsovou.

Opatření sice poskytuje lékařům omezenou právní imunitu, ale v některých případech stále umožňuje podávat žaloby na výrobce zařízení pro IVF, pokud během léčby poškodí nebo zničí embryo. Návrh zákona se rovněž nezabýval otázkou, zda lze embrya právně klasifikovat jako děti.

Předseda alabamské demokratické menšiny Anthony Daniels ve středu zpravodajskému serveru AL.com sdělil, že opatření dostatečně neodpovídá na otázku, zda jsou embrya nacházející se mimo dělohu dítětem. „Dokud se tato otázka nevyřeší, je to jen náplast na něco, co vyžaduje stehy a operaci,“ řekl Daniels. Rozhodnutí Nejvyššího soudu státu Alabama z 16. února vyplynulo ze žalob za protiprávní úmrtí podaných jménem tří párů, jejichž zmrazená embrya byla omylem zničena na klinice v roce 2020.

Reklama

Doporučované