Hlavní obsah

Alžběta II. a její humor. Připomeňte si vtipné příhody s královnou

Foto: Profimedia.cz

Snímek britské královny z oslavy jejích narozenin v roce 2020.

Reklama

Celý svět vzpomíná na zesnulou královnu Alžbětu II., lidé si kromě jiného připomínají i její humor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Panovnice, která bezchybně plnila své povinnosti, skála, na níž stála celá moderní Británie, moudrá královna, soucitná žena. Britská královna Alžběta II. získává po své smrti samá vznešená a pozitivní přízviska. Důvodem její obliby po celém světě byl nepochybně i její smysl pro humor.

Předvedla ho nesčetněkrát.

Chtěli po královně, aby je vyfotila

Dobrým příkladem je vzpomínka královského bodyguarda Richarda Griffina na zážitek s královnou a americkými turisty, kterou připomněl ještě ve čtvrtek novinář z amerického serveru BuzzFeed News David Mack.

Griffinovo vyprávění odvysílala britská televize Sky News při letošních oslavách 70. výročí od nástupu Alžběty II. na trůn. Američané podle bodyguarda královnu nepoznali, když s ní ve Skotsku mluvili a panovnice si z nich vystřelila.

Přečtěte si názory k úmrtí královny a monarchii:

Petr Fischer: „Britská královská rodina už řadu desetiletí hraje roli ‚první rodiny světa‘ a královna Alžběta II. v ní byla Velkou matkou, která nejen rodinu řídí, ale dává jí také hlubší existenciální smysl.“

Adam Junek: „Byla pevným bodem, který se zdánlivě neproměňoval. Zároveň – ne vždy s nadšením a někdy trochu opožděně – posunula až mystickou roli panovníka a jeho rodiny k mnohem civilnější a vřelejší podobě firmy Koruna.“

Její Veličenstvo turisty potkalo nedaleko svého letního sídla, hradu Balmoral, pozdravilo je a dalo se s nimi do řeči. Alžběta II. podle Griffina řekla, že sice bydlí v Londýně, ale do této skotské oblasti jezdí pravidelně na prázdniny. Když se jí zeptali, jak dlouho, řekla, že už přes 80 let.

„Když už sem jezdíte 80 let, to jste snad už někdy musela potkat královnu?“ pokračovali v rozhovoru zmatení turisti. „Já ne, ale tady Dickie (* přezdívka bodyguarda) ji potkává pravidelně,“ odpověděla královna.

Bodyguard si vzpomíná, že turisté se ho pak ptali, jaká královna je, tak jim řekl, že „umí být i velmi hašteřivá, ale má úžasný smysl pro humor“. Turisté se poté chtěli s bodyguardem vyfotit a poprosili královnu, aby snímek pořídila. Pak se vyfotili i s ní samotnou.

„Chtěla bych vidět, jak budou ty fotografie ukazovat kamarádům v Americe. Snad jim někdo řekne, že jsem to byla já,“ řekla podle Griffina královna po odchodu turistů.

Bondovské zahájení olympiády

Alžběta II. zahajovala za svůj život rovnou dvě olympiády. Při letních olympijských hrách v  Londýně v roce 2012 přitom pobavila celý svět - svůj nástup pojala v bondovském stylu.

Královna se zúčastnila natáčení s hercem Danielem Craigem a spolu s organizátory svůj příchod na stadion nafingovala tak, aby vypadal, jako kdyby seskočila padákem:

Bondovské zahájení olympiády. Video: YouTube/Olympics

A její výkon byl zjevně velmi přesvědčivý. Jak na parlamentním zasedání uctívajícím královnu vzpomínal bývalý premiér Boris Johnson - v době olympiády starosta Londýna - byli lidé, kteří scénu považovali za skutečnou.

„Vzpomínám si na její nevinnou radost před více než deseti lety po zahájení londýnské olympiády, když jsem jí řekl, že jeden lídr spřátelené blízkovýchodní země si zřejmě opravdu myslel, že vyskočila z helikoptéry v růžových šatech a s padákem seskočila na stadion,“ řekl Johnson.

Vtípky s Georgem Bushem

Tehdejší americký prezident George W. Bush se v roce 2007 přeřekl a uvedl, že britská královna slavila výročí založení USA už v roce 1776, místo správného data 1976. Na společné večeři pak královna vtipkovala: „Přemýšlím, jestli bych měla přípitek zahájit slovy ‚Když jsem tam byla, v roce 1776…‘.“

Bush také uvedl, že v momentě, kdy se přeřekl, se na něj britská panovnice podívala způsobem, jakým se „matka dívá na dítě“.

Připomeňte si život královny Alžběty

Panovnice stála v čele Spojeného království 70 let, nejdéle ze všech britských monarchů. V dubnu oslavila 96. narozeniny.

Královnin život v obrazech:

I s Ronaldem Reaganem

O víc jak dvacet let dříve na státní večeři s prezidentem USA Ronaldem Reaganem Alžběta II. vtipkovala o počasí.

Při návštěvě Kalifornie, kde zrovna pořád pršelo, řekla, že věděla o mnoha zvycích, které Britové do Nového světa přivezli z její domovské země. Nevěděla ale, že „s sebou přivezli i to mizerné počasí“.

Sarkastická poznámka na kanadského premiéra

Legraci si Alžběta II. udělala i ze současného kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten při setkání hlav států Commonwealthu zdůraznil, že je už dvanáctým kanadským premiérem během její vlády. To ale neměl dělat.

„Děkuji vám, pane ministerský předsedo Kanady, že se díky vám můžu cítit tak stará,“ odpověděla mu.

Po zásahu vejcem

Při návštěvě Nového Zélandu v roce 1986 královnu někdo z davu zasáhl vejcem. O pár dní později Alžběta II. řekla, že Nový Zéland je sice znám hlavně pro své mléčné výrobky, ale ona sama „preferuje k snídani svá novozélandská vejce“.

Černý humor s konvalinkami

V roce 2016 se Její Veličenstvo dalo na výstavě květin Královské zahradnické společnosti do řeči se slavnou zahradnicí Jekkou McVicarovou, která řekla, že konvalinky se v minulosti hojně využívaly k výrobě jedu.

„Tento týden jsem dostala dvě kytice,“ řekla královna zahradnici podle časopisu Hello! Magazine. „Možná se mě snaží zabít,“ dodala.

Reklama

Doporučované