Hlavní obsah

Američan, který stojí za únikem dokumentů Pentagonu, byl obviněn

Foto: Profimedia.cz

Rodinní příslušníci obviněného Jacka Teixeiry opouští soudní síň.

Reklama

Jack Teixeira čelí obvinění z úniku důvěrných zpravodajských a obranných dokumentů. Obvinění si vyslechl v pátek před federálním soudem v Bostonu.

Článek

21letý Jack Teixeira, který pracoval pro letecké složky Národní gardy v Massachusetts, čelí obvinění z nepovoleného šíření obranných informací a neoprávněného vynášení a uchovávání utajovaných dokumentů. Dohromady mu zatím hrozí trest ve výši 15 let vězení, uvádí britská BBC.

Teixeira se před soudem objevil v civilním oblečení a bez větších projevů emocí, informují zahraniční média. Podle americké CNN mladík vypovídal před soudem tiše. Po konci slyšení se ze zaplněného sálu ozvalo „Jacku, máme tě rádi“, na což odpověděl „já vás taky, tati“.

Kdo je Jack Teixeira?

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zatkl Jacka Teixeiru ve čtvrtek.

Rodinní příslušníci a známí Teixeiry soudní síň opustili v zástupu novinářů. Situaci ale nikdo z nich nekomentoval.

Podle agentury Reuters jsou dosavadní obvinění Teixeiry navázaná na únik jen jednoho dokumentu, který popisuje válečné dění na Ukrajině a obsahuje detaily pohybu vojsk k určitému datu. Experti se proto domnívají, že jak budou procházet vyšetřovatelé další dokumenty, budou přibývat i další obvinění.

Podle rozhodnutí soudu zatím Teixeira zůstává ve vazbě do jeho slyšení, které je naplánované na nadcházející středu. Zastupovat ho bude již jmenovaný veřejný obhájce.

Podle dosud známých zjištění Teixeira přenášel dokumenty nejdříve z vojenské základny domů, kde je přepisoval. Později začal zprávy fotografovat. Následně je zveřejňoval v  chatovací skupině Thug Shaker Central na platformě Discord, kde se poprvé objevily.

Dvacátník, kterého média popisují jako osamělého, se ve skupině často chvástal tím, že zná tajemství, jež americká vláda obyčejným lidem zatajuje. O ní samotné mluvil jako o zlověstné síle, která se snaží potlačovat své občany a držet je v nevědomosti.

Reklama

Doporučované