Hlavní obsah

Američané by mohli Ukrajině dodat střely, které doletí hlouběji za frontu

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Střela ATACMS na vojenské základně v polském Štětíně.

Reklama

Američané se dlouho zdráhali Ukrajině dodávat střely dlouhého doletu. Obávali se, že by je Kyjev použil k útokům na ruském území, což by mohlo konflikt dále eskalovat.

Článek

Bílý dům zvažuje, že Ukrajině dodá balistické střely dlouhého doletu ATACMS. Informuje o tom americká stanice NBC News s odkazem na dva anonymní zdroje z administrativy prezidenta Joea Bidena.

Střely ATACMS Washington Kyjevu poskytl už na podzim, ale tehdy šlo pouze o starší rakety středního doletu, připomíná stanice. Tentokrát by mělo jít o variantu, která by Ukrajině umožnila útočit na cíle například hluboko na území okupovaného poloostrova Krym.

Za dodání střel ATACMS s dlouhým doletem o víkendu na bezpečnostní konferenci v Mnichově opět lobboval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Právě tímto tématem prý strávil „dobrou část“ schůzky s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. Zdůraznil, že pro Kyjev jde o zásadní nástroj, jak přerušit ruské logistické trasy a poškodit jejich sklady.

Hlavní překážkou další americké pomoci Ukrajině zůstává odpor republikánů ze Sněmovny reprezentantů, kteří odmítají schválit její další financování. Podmiňují ho řešením rostoucího počtu migrantů přicházejících do USA přes Mexiko. Demokraty kontrolovaný Senát už balíček minulý týden schválil.

Podle zdrojů NBC News by ale rakety ATACMS mohly být součástí jedné z prvních dodávek směřujících na Ukrajinu po odklepnutí balíčku. Stejně tak na odeslání údajně čekají zásoby munice, které se momentálně napadené zemi akutně nedostává.

Bílý dům na žádost stanice o komentář nereagoval. Ministerstvo obrany odmítlo veřejně spekulovat o formě další pomoci, dokud Kongres neschválí její financování. V minulosti USA odmítaly dodat Ukrajině střely dlouhého doletu z obavy, že by je Kyjev použil k útokům přímo na mezinárodně uznaném území, což by mohlo vést k eskalaci.

Reklama

Doporučované