Hlavní obsah

Američané dráždí přepychovou stavbou v zemi, která padla do chudoby

Foto: https://lb.usembassy.gov/our-relationship/policy-history/new-embassy-beirut-compound/, Seznam Zprávy

Pohled na hlavní pavilon v rámci vizualizace dostupné na webu americké ambasády.

Reklama

Komplex americké ambasády, který je v současnosti ve výstavbě, se nachází asi 16 kilometrů od centra Bejrútu a rozprostírá se na ploše 13 hektarů, což odpovídá ploše 21 fotbalových hřišť.

Článek

Jen několik kilometrů od Bejrútu, hlavního města Libanonu, roste olbřímí komplex, který na první pohled připomíná malé městečko. Jedná se však o nový areál amerického velvyslanectví, jehož mohutnost a přepych vyvolávají kontroverze napříč veřejností, píše CNN.

Libanon je menší blízkovýchodní stát, jenž sousedí se Sýrií a Izraelem. Spojené státy měly s Libanonem bouřlivou historii, nejsilnější militantní skupinou v zemi je totiž Íránem podporovaný Hizballáh. Přesto mají obě země přátelské vztahy.

Ty teď poněkud narušuje velkolepý stavební projekt Američanů. Libanon svírá už déle než tři roky ekonomická krize. Roste inflace a nezaměstnanost, až 80 % populace žije pod hranicí chudoby. Mnoho obyvatel si nemůže dovolit základní komodity, včetně potravin, léků či elektřiny.

Kontroverzní americký komplex na předměstí Bejrútu se rozprostírá na ploše asi 17 hektarů a je téměř dvaapůlkrát větší než pozemek, na kterém se nachází Bílý dům.

Vizualizace projektu na webových stránkách ambasády ukazují ultramoderní komplex s několika vícepatrovými budovami nezvykle mohutných rozměrů a zvláštních tvarů, rekreačními oblastmi a bazénem obklopeným zelení s výhledem na hlavní město. V areálu je množství kanceláří i reprezentačních a zaměstnaneckých ubikací, ale rovněž zázemí pro hosty, zaměstnance a nezbytnou údržbu.

Plány areálu byly zveřejněny již v roce 2015 a projekt bude údajně stát jednu miliardu dolarů.

Mnoho místních se na twitteru ptá, proč USA potřebují tak velkou ambasádu v jejich hlavním městě. Stát Libanon je menší než Connecticut a má pouhých šest milionů obyvatel. Do země jezdí jen málo amerických turistů, přestože má značnou populaci libanonských Američanů.

Fotografie

Světová banka hodnotí současnou ekonomickou krizi v Libanonu jako nejhorší, jaká kdy byla ve světě od roku 1850.

Podle fotografií, které minulý pátek zveřejnila americká ambasáda na twitteru, je výstavba projektu v plném proudu a zdárně pokračuje.

Místní se na twitteru pozastavují především nad obřími rozměry projektu či přílišným přepychem. Některé komentáře spekulují, zda USA vysadí stromy kolem areálu, který v současnosti působí velmi brutalistně. „Nechte je jíst beton,“stojí v jednom z komentářů.

Podle deníku Jerusalem Post se objevují také teorie o „špionážním centru“ či o provázanosti projektu s americkou podporou Izraele.

Reklama

Související témata:

Doporučované