Hlavní obsah

Proč Zelenskyj vyhodil přítele? Může říkat, že vyřešil korupci, říká novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Svornost na začátku války. Tímto selfie demonstrovali prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a ministr obrany Oleksij Reznikov, že neutíkají. V Kyjevě 27. února 2022.

Reklama

Ukrajinský prezident využije odchod Oleksije Reznikova z funkce ministra obrany k tomu, aby udělal tečku za skandály v rezortu. Korupce je ale nadále jeho Achillovou patou, říká v rozhovoru Seznam Zpráv novinář Sergej Rudenko.

Článek

Ministr obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov v pondělí podle očekávání podal rezignaci na svou funkci. Prezident Volodomyr Zelenskyj už oznámil, že do funkce navrhne jmenovat stávajícího šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu Rustema Umerova.

Podle ukrajinského novináře a autora Zelenského biografie Sergeje Rudenka jde o snahu Zelenského dát lidem signál, že se skandály na ministerstvu obrany už je konec. Na tom, jestli se s korupcí v zemi vypořádá, závisí podle Rudenka i Zelenského vlastní politická budoucnost.

Odstoupil podle vás Oleksij Reznikov z funkce ministra obrany Ukrajiny, protože chtěl, nebo protože musel?

Jeho rezignace má posloužit k restartu celé situace na ministerstvu obrany. V Reznikovově rezortu došlo k mnoha skandálům ohledně nákupů a dalším podvodům. Myslím si, že jeho konec si přáli Západ i Zelenskyj. Nakonec si to pak podle mě opravdu přál i sám Reznikov.

Když docházelo ke korupci v jeho rezortu, byla to i jeho zodpovědnost, ne jen těch lidí, kteří v tom byli osobně namočení.

Zelenskyj to nyní může využít k tomu, že udělá tečku za vším, co se za Reznikova stalo, a bude vzkazovat společnosti, ať si počká na výsledky práce nového ministra, kterým bude Rustem Umerov.

Sergej Rudenko

  • Jako novinář působí od roku 1993, pracoval v celé řadě ukrajinských médiích. Zastával funkci šéfredaktora v několika novinách a přispíval i do německých médií. Od roku 2015 působí v ukrajinské televizní stanici Espreso TV, kde má několik pořadů.
  • Jeho kniha o Zelenském byla přeložena do mnoha světových jazyků. V češtině ji najdete pod názvem Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny.
  • Knih o ukrajinské politice napsal víc, například o exprezidentovi Viktoru Janukovyčovi.
Foto: Sergej Rudenko

Sergej Rudenko.

Jak moc si byli Reznikov se Zelenským blízcí?

Reznikov byl jedním ze Zelenského nejbližších lidí. Během roku a půl trvající velké války hrál důležitou roli jak v blízkém kruhu ukrajinského prezidenta, tak v zahraniční politické aréně.

Zahraniční média o jeho konci mluví jako o největším politickém otřesu na Ukrajině od začátku ruské invaze…

Ty skutečné otřesy tady ale zažíváme každou noc. Mám na mysli ostřelování, ztráty na životech, likvidaci infrastruktury. To je opravdová tragédie. Nikoli personální výměna na ministerstvu.

Mohl byste nám přiblížit muže, který Reznikova střídá? Kdo je Rustam Umerov?

Je to šéf hlavního ukrajinského privatizačního fondu, který se ve své funkci dobře osvědčil. Říká se, že je to muž Andrije Jermaka (Jermak je šéfem prezidentské kanceláře, pozn. red.).

Pro budoucnost Ukrajiny a Krymu je však podle mě hodně důležité i to, že je to krymský Tatar. Dokážete si představit, jak rozhněvaná bude Moskva až se ministrem obrany stane krymský Tatar? Představitel národa, který se Rusko snaží zničit?

Pokud jde o to, jaký to bude mít dopad na samotné ministerstvo, to uvidíme nejdřív tak za půl roku.

V našem minulém rozhovoru, který se odehrál zhruba před půl rokem, jste prohlásil, že Zelenskyj v boji s korupcí selhává a že mu to Ukrajina neodpustí. Máte stále stejný názor?

Korupce byla – a nadále je – Achillovou patou prezidenta Zelenského. Prakticky veškerá moc na Ukrajině patří jemu a jeho společníkům. Za to, jak se bojuje proti korupci, není zodpovědný nikdo jiný než on a jeho přátelé.

Jeho politická budoucnost závisí na tom, zda se s korupcí dokáže vypořádat.

Reklama

Doporučované