Hlavní obsah

Bez odpovědi budou izraelské útoky pokračovat, tvrdí šéf Hizballáhu

Foto: mohammad kassir, Shutterstock.com

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Reklama

Libanonská vláda podala stížnost k Radě bezpečnosti OSN. Důvodem byl úterní úder, během kterého zemřel druhý nejvyšší muž Hamásu. Vůdce Hizballáhu v pátek řekl, že kdo pomyslí na válku s Libanonem, bude toho „litovat“.

Článek

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh v pátek řekl, že Libanon bude „vystaven“ dalším izraelským operacím, pokud jeho mocná libanonská ozbrojená skupina nezareaguje na zabití zástupce náčelníka Hamásu na předměstí Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters.

Druhý nejvýše postavený muž Hamásu Sálih Arúrí zemřel v úterý během cíleného útoku na jižním předměstí Bejrútu Dahíja. Společně s ním zahynulo i šest dalších významných představitelů Hamásu.

Izrael se k útoku veřejně nepřihlásil, ale podle analytiků jej lze obecně chápat i jako nepřímý vzkaz Hizballáhu, že ani jeho „hradby“ neleží mimo dosah izraelské armády, píše Reuters. Libanonská vláda v pátek kvůli úderu na území svého hlavního města předložila stížnost k Radě bezpečnosti OSN s tím, že útok představuje „nejnebezpečnější fázi“ izraelských akcí na libanonském území, popsala ČTK.

Hizballáh začal odpalovat rakety na území severního Izraele hned 8. října, den po brutálním vpádu teroristů Hamásu do jižního Izraele, na nějž Izrael odpověděl rozsáhlým bombardováním a pozemní vojenskou operací v Pásmu Gazy.

Od té doby dochází na izraelsko-libanonském pomezí prakticky denně k vzájemným přeshraničním střetům a ostřelování, které si podle AFP v jižním Libanonu vyžádaly 175 mrtvých, z toho 129 mezi bojovníky Hizballáhu. Na izraelské straně jim padlo za oběť devět vojáků a pět civilistů.

Už ve středečním projevu Nasralláh varoval Izrael před rozpoutáním války na území Libanonu, když prohlásil, že pokud by se pro to Izrael rozhodl, nebude Hizballáh znát v bojích „žádné meze ani pravidla“. „Kdokoli pomýšlí na válku s námi, bude toho jedním slovem litovat,“ řekl.

Šéf Hizballáhu v pátek také řekl, že konec války v Gaze by mohl být pro Libanon „historickou příležitostí“ k obnovení kontroly nad svým územím, které nyní okupuje Izrael v oblasti farem Šibáa a pohraniční vesnice Ghadžar. Současná demarkační čára v této oblasti mezi Izraelem a Libanonem, známá jako modrá linie, byla vytyčena OSN poté, co izraelské síly v roce 2000 opustily jižní Libanon.

Reklama

Doporučované